Η Βουγιουκλάκη, τα δώρα και οι επισκέψεις ΥΕΘΑ στις ΗΠΑ!

Με αφορμή την επίσκεψη του ΥΠΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ και το ραντεβού που θα έχει αύριο με τον αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέϊγκλι, θυμηθήκαμε τις επισκέψεις που κατά καιρούς έχουν κάνει Έλληνες πολιτικοί ως υπουργοί Εθνικής Άμυνας. Για να είμαστε ειλικρινείς θυμηθήκαμε τα αξιοσημείωτα παραλειπόμενα των επισκέψεων δύο υπουργών του ΠΑΣΟΚ. Του Γεράσιμου Αρσένη και του Άκη Τσοχατζόπουλου. Δεν είχαν πάρει όλοι πρόσκληση για ΗΠΑ. Τουλάχιστον από την εποχή του Γιάννη Βαρβιτσιώτη και μετά.

Με το μυαλό στη Βουγιουκλάκη!

Ο Γεράσιμος Αρσένης γνώριζε πάρα πολύ καλά τις ΗΠΑ. Είχε ζήσει και είχε εργαστεί εκεί ,γνώριζε τι θέλουν να ακούσουν ,πως σκέφτονται και τι μπορεί ένας συνομιλητής τους να κερδίσει. Πετώντας πάνω από τον Ατλαντικό τον Ιούνιο του 1994 ο Αρσένης δεν είχε δυστυχώς μόνο αυτά να σκεφτεί. Πίσω στην Αθήνα εξελισσόταν μια υπόθεση η οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες και σε μια κανονική χώρα δεν θα έφθανε καν ούτε στο γραφείο του όποιου ΥΕΘΑ.

Ο ηθοποιός Κώστας Σπυρόπουλος ήταν ώρα να στρατευθεί! Αλλά όπως οι περισσότεροι ήθελε να αποφύγει για μια ακόμη φορά ίσως και οριστικά πια την κατάταξη. Μόνο που ο Αρσένης είχε ήδη ανακοινώσει τα μέτρα για τη θητεία με την υποχρεωτική μετάθεση για όλους στα σύνορα για τουλάχιστον ένα εξάμηνο .

Που ήταν το πρόβλημα; Ότι η μεγάλη πρωταγωνίστρια Αλίκη Βουγιουκλάκη που είχε σχεση με τον Κώστα Σπυρόπουλο έφερε τα πάνω κάτω ώστε ο Κώστας Σπυρόπουλος να αποφύγει τη θητεία. Το αίτημα είχε τεθεί πολύ ψηλά: στην Δήμητρα Παπανδρέου. Η οποία με τη σειρά της το μετέφερε εξίσου πιεστικά στο ΥΕΠΘΑ!

Πως λύθηκε το θέμα; Ο Κεφαλονίτης Αρσένης είχε έμπνευση πάνω από τον Ατλαντικό. Φρόντισε να γίνει διαρροή του θέματος στις εφημερίδες και όπως καταλαβαίνετε έγινε …της κακομοίρας. Ο Σπυρόπουλος πάντως πήγε στρατιώτης κανονικά!

Οι μεταξωτές καλτσες και …η καπελιέρα.

Τα ταξίδια του Άκη Τσοχατζόπουλου ήταν πάντα “πλούσια” σε χρόνο αλλά και στα δώρα που επέλεγε να προσφέρει σ΄ όσους τον υποδεχονταν. Ο Τσοχατζόπουλος είχε αναπτύξει πολύ καλή σχέση με τον τότε ομόλογό του τον Κοέν. Ο τελευταίος τον είχε πείσει ότι κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στις ΗΠΑ θα κατάφερνε να του κλείσει ραντεβού με τον Κλίντον! Ο Τσοχατζόπουλος είχε ποντάρει πολλά σ΄ αυτή τη συνάντηση,όχι τόσο για εθνικούς λόγους, αλλά περισσότερο για κομματικούς. Πίστευε ότι μια τέτοια επαφή θα ήταν εξαιρετική ευκαιρία να δείξει στον Σημίτη ότι είναι ισχυρός.

Σημασία έχει ότι όσες μέρες η υπουργική αποστολή βρισκόταν στην Ουάσινγκτον,την Νέα Υόρκη την Βοστώνη και αλλού κάνοντας επαφες αλλά και αναμένοντας το “κλείσιμο” του ραντεβου με τον Κλίντον κουβάλαγαν μαζί και …μια καπελιέρα! Μόνο εκεί χωρούσε το δώρο που σκόπευε να δώσει στον πλανητάρχη ο Άκης, όταν θα τον έβλεπε. Τι ήταν αυτό το δώρο; Ένα στεφάνι της Μακεδονίας φιλοτεχνημένο απο γνωστό Θεσσαλονικιό καλλιτέχνη.

Ο Κλίντον δεν είναι ποτέ τον ΄Ακη και η τύχη του δώρου…αγνοείται

Σε γενικές γραμμές πάντως οι υπουργοί της Ελλάδας περνούν τον Ατλαντικό για μια φωτογραφία, χωρίς προετοιμασία και στόχους. Ας ελπισουμε ότι δεν θα γίνει κα ι με την επίσκεψη Αβραμόπουλου, αύριο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ναυτικοί δόκιμοι Αλίκη Βουγιουκλάκη και Δημ.Παπαμιχαήλ! Σπάνιες φωτογραφίες