Καμμένος για τον ρόλο των ΕΔ στην «εσωτερική ασφάλεια» και στο προσφυγικό

Μέσω απάντησής του σε ερώτηση της Κατερίνας Παπακώστα της ΝΔ ,ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος επισημαίνει για ακόμη μια φορά τον ρόλο που μπορούν να έχουν οι ΕΔ και σε θέματα “εσωτερικής ασφάλειας” και στο ζήτημα των μεταναστών.

Για το πρώτο στην απάντησή του αναφέρει:

“Ακούγονται διάφορα για εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων στα θέματα εσωτερικής ασφάλειας. Το Σύνταγμα της Ελλάδας είναι ξεκάθαρο. Το άρθρο 48 του Συντάγματος ενεργοποιεί τον ν. 566/1977, περί κατάστασης πολιορκίας. Μόνο τότε. Γιατί βλέπουμε τα φαινόμενα στρατιωτών στις Βρυξέλλες ή στο Παρίσι.

Στην Ελλάδα το Σύνταγμα απαγορεύει στις Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν εμπλοκή στην εσωτερική ασφάλεια της χώρας, εκτός εάν η χώρα κηρυχθεί σε κατάσταση πολιορκίας, όπου τότε αναλαμβάνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις να συντονίζουν την Αστυνομία και το Λιμενικό. Ελπίζω και είμαι βέβαιος ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτήν την κατάσταση ποτέ.

Ας αφήσουμε, λοιπόν, τις Ένοπλες Δυνάμεις να κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει να την κάνουν. Σας βεβαιώνω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πανίσχυρες σε ηθικό, σε μέσα, και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας όταν χρειαστεί να προασπίσουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και την εθνική κυριαρχία θα το κάνουν, ανάλογα με τις αρμοδιότητές τους”.

Και για την χρησιμοποίηση των ΕΔ στην αναχαίτιση του προσφυγικού κύματος υποστήριξε:

“Θέλετε να βάλουμε το Πολεμικό Ναυτικό να βουλιάξει τις βάρκες με τα δίχρονα παιδιά και τις έγκυες γυναίκες μέσα; Εάν αυτό θέλετε, πείτε τε το μας. Αυτό είναι εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων. Το να προφυλάσσουμε τα σύνορά μας από μια εχθρική απειλή μπορούμε να το κάνουμε. Το να βάλουμε Έλληνες αξιωματικούς και στρατευμένους να πνίγουν δίχρονα παιδιά δεν είναι αρμοδιότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι Έλληνες αξιωματικοί δεν θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό.

Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας εάν χρειαστεί θα διασφαλίσουν την ασφάλεια της χώρας από απειλή. Το ότι πρόκειται περί αποβάσεως πρέπει να το καταλάβετε. Είχαμε τρεις φορές τον πληθυσμό της Μυτιλήνης σε μετανάστες και κυρίως σε πρόσφυγες κατά 80%, οι οποίοι πέρασαν τους δύο τελευταίους καλοκαιρινούς μήνες. Δεν θα ζητήσουμε βοήθεια; Δηλαδή, εσείς πιστεύετε ότι ο κ. Αβραμόπουλος, που προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία και είναι σήμερα Επίτροπος, αυτά τα χρήματα τα οποία στέλνει στην πατρίδα μας δεν θα πρέπει να τα στείλει; Δεν θα πρέπει να ενισχυθούν τα hot spots; Δεν θα πρέπει να ενισχυθεί το προσωπικό;”