Καμμένος σε Liberation: Η Ελλάδα πολύ κοντά σε σοβαρό ατύχημα με Τουρκία

 «Η Ελλάδα είναι πολύ κοντά σε ένα δυστύχημα με την Τουρκία» δηλώνει ο Πάνος Καμμένος σε μεγάλη συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Liberation.

«Είμαστε πολύ κοντά σε ένα σοβαρό ατύχημα. Όταν ο εναέριος χώρος παραβιάζεται, στέλνουμε τα αεροπλάνα μας για να συνοδεύσουμε τα τουρκικά αεροπλάνα έξω από τον εναέριο χώρο μας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο η Ελλάδα είναι κατά βάση στο έλεος ενός ατυχήματος το οποίο μπορεί ανά πάσα στιγμή να επεκταθεί στην ακτοφυλακή, στο ναυτικό … Με την παραβίαση των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου, που είναι τόσο ελληνικός όσο και ευρωπαϊκός, αναφέρει η Άγκυρα προσπαθεί επίσης να ασκήσει πίεση στην Ευρώπη, και γι’ αυτό η Αθήνα αναφέρει κάθε περιστατικό σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ. «Είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε την επικράτειά μας, που είναι όχι μόνο ελληνική, αλλά και ευρωπαϊκή» επαναλαμβάνει ο υπουργός.

Οι Σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ έχουν συνειδητοποιήσει οτι «η Τουρκία χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως όπλο στον διάλογό τους με την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.

Όσο αφορά την Ανατολική Μεσόγειο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε οτι «Η Κύπρος είναι μια ευρωπαϊκή χώρα που ελέγχει την ενεργειακή της πολιτική. Ως Ευρωπαίος σύμμαχος των Κυπρίων, διαπιστώνουμε ότι η Τουρκία θα ήθελε να συμπεριφέρεται στην Κύπρο και στο Αιγαίο όπως και στη Συρία και το Ιράκ. Αλλά η Κύπρος και η Ελλάδα δεν είναι χώρες της Μέσης Ανατολής. Σεβόμαστε τους διεθνείς νόμους και ζητάμε από την Τουρκία να κάνει το ίδιο.»

«Το πρόβλημα αυτό ξεπερνά την Κύπρο και την Τουρκία. Πρόκειται για όλες τις χώρες των οποίων οι ενεργειακές εταιρείες έχουν υπογράψει συμφωνίες με την Κύπρο για την εκμετάλλευση φυσικού αερίου, δηλαδή τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιταλία και το Ισραήλ. Έχουν το δικαίωμα να προστατεύουν τις επενδύσεις τους», υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας. 

Από πλευράς του, ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος που μίλησε στο πρόσφατο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών δήλωσε στη Liberation ότι «οι Έλληνες μιλούν για παραβίαση του θαλάσσιου ή του εναέριου χώρου. Αλλά όλα εξαρτώνται από την ανάγνωση των διεθνών συνθηκών. Και δεν τις διαβάζουμε με τον ίδιο τρόπο».

«Η Συνθήκη της Λωζάνης, που υπεγράφη το 1923, ορίζει τα σημερινά σύνορα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, τα οποία ο Ερντογάν θέλει να αναθεωρήσει» σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα.

Με πληροφορίες απο ΣΚΑΙ , Liberation