OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

Kiowa Warrior: Τελετή παραλαβής για τους «Ινδιάνους» – Όλες οι ΦΩΤΟ

18/06/2019 - 15:03
Kiowa Warrior: Τελετή παραλαβής για τους «Ινδιάνους» – Όλες οι ΦΩΤΟ
Share on FacebookShare on Twitter

Η τελετή παραλαβής 10 ελικοπτέρων τύπου CH-47 “Chinook” και 70 αναγνωριστικών ελικοπτέρων τύπου OH-58D “Kiowa Warrior”, έλαβε χώρα την Τρίτη 18 Ιουνίου 2019 στην έδρα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο.

Στην τελετή παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.

Το παρόν έδωσαν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς και ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης. Επίσης παρέστη και ο πρώην Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Από πλευράς ΗΠΑ, παρέστησαν η Deputy Assistant Secretary of the Army for Defense Exports and Cooperation, Ann Cataldo, και ο Πρέσβυς των ΗΠΑ στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt.

Η παραλαβή των εν λόγω ελικοπτέρων, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης των υπογραφεισών διακρατικών συμφωνιών Ελλάδας και ΗΠΑ για την παραχώρηση αμυντικού υλικού, αναβαθμίζει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Αεροπορίας Στρατού αλλά και τις αμυντικές δυνατότητες σε διακλαδικό επίπεδο. Η επιχειρησιακή αξιοποίησή τους θα συμβάλλει στους τομείς της επιτήρησης και αναγνώρισης καθώς και στην αύξηση της ευελιξίας και της μεταφορικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι δυνατότητες των ελικοπτέρων, πέραν της αμιγούς επιχειρησιακής τους αξίας, θα ενισχύσουν και το πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων, στο έργο της αεροπυρόσβεσης, των αεροδιακομιδών και της εναέριας επιτήρησης κατά την αντιπυρική περίοδο.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Υπουργού Εθνικής Άμυνας:

‘’Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για μένα το γεγονός, ότι βρισκόμαστε εδώ στο Στεφανοβίκειο, στην τελετή παράδοσης στο Στρατό Ξηράς, των δέκα ελικοπτέρων CHINOOK και των εβδομήντα ελικοπτέρων KIOWA WARRIOR.

Και βέβαια η σημερινή τελετή έρχεται να πλαισιώσει άλλες δύο αντίστοιχες που είχαμε πολύ πρόσφατα. Αναφέρομαι φυσικά στην παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό του Αεροσκάφους Ναυτικής Συνεργασίας P-3B Ενδιάμεσης Λύσης και την ένταξη στην Πολεμική Αεροπορία των δώδεκα νέων εκπαιδευτικών Αεροσκαφών σταδίου επιλογής TECNAM.

Είμαστε λοιπόν στην ευχάριστη θέση να αντικρίζουμε τους καρπούς μιας σημαντικής συνολικής προσπάθειας που δεν είναι άλλη από την υλοποίηση προγραμμάτων με σκοπό την αναβάθμιση των αμυντικών μας δυνατοτήτων. Των δυνατοτήτων και των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Άλλωστε σε αυτό το πνεύμα κινούμαστε πάντα. Πάντα εργαζόμαστε με γνώμονα τη συνεχή επιδίωξη την προαγωγή της καλώς εννοούμενης διακλαδικότητας και συνέργειας. Σκοπός μας είναι πάντα η επαύξηση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε Στρατός Ξηράς, Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία, συλλογικά, να καταστούν ακόμη πιο αποτελεσματικοί.

Θέλω να τονίσω ότι και το πρόγραμμα αυτό, όπως και όλα τα προγράμματα που υλοποιούμε γίνονται πάντα με την καλύτερη οικονομοτεχνική σχέση κόστους – οφέλους. Στόχος μας είναι πάντα η απόκτηση οπλικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας και μεγάλης επιχειρησιακής αξίας, στο μικρότερο δυνατό κόστος. Συστημάτων και μέσων, απόλυτα προσαρμοσμένων στις επιχειρησιακές μας απαιτήσεις και που καλύπτουν υπαρκτές και αναγνωρισμένες επιχειρησιακές μας ανάγκες. Πάντα σεβόμενοι τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Η πρόσκτηση των εβδομήντα ελικοπτέρων αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης OH-58D Kiowa Warrior, με τον συναφή επίγειο εξοπλισμό υποστήριξης και εκπαίδευσης είναι μεγάλης επιχειρησιακής αξίας.

Είναι βέβαιο ότι τα ελικόπτερα Kiowa θα προσφέρουν πλεονεκτήματα στον τομέα επιτήρησης των συνόρων, στον Έβρο και στα ακριτικά νησιά του Ανατολικού και του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, αφού θα έχουν την ικανότητα να επιχειρούν ημέρα και νύχτα, χάρη στα σύγχρονα συστήματα που φέρουν.

Η ενσωμάτωσή τους στο Στρατό Ξηράς έρχεται να καλύψει μια υπαρκτή ανάγκη στον τομέα της επιτήρησης και αναγνώρισης. Συνεπώς είναι πολύ σημαντικό ότι τα αποκτούμε.

Ενισχύουμε έτσι, την άμυνα των νησιών του Αιγαίου με στόχο να αποτελέσουν σημαντική ασπίδα έναντι οποιασδήποτε πρόκλησης.

Και βέβαια για τα ελικόπτερα τύπου CHINOOK, ότι και αν πω θα είναι λίγο. Οι χιλιάδες ώρες πτήσης που έχουν χρησιμοποιηθεί με την ανάληψη τόσο επιχειρησιακών αποστολών όσο και αποστολών αεροπυρόσβεσης και αεροδιακομιδών, είναι αδιάψευστος μάρτυρας της τεράστιας επιχειρησιακής τους αξίας αλλά και της σημαντικότατης συμβολής τους στο κοινωνικό έργο που οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναλάβει.

Γνωρίζετε βέβαια ότι συνδράμουμε το κοινωνικό σύνολο με κάθε μέσο και κάθε δυνατό τρόπο. Είμαστε δίπλα στον Έλληνα πολίτη και την ελληνική κοινωνία όποτε και όπου απαιτηθεί.

Βέβαια το σημερινό εξαιρετικό αποτέλεσμα είναι απόρροια και έμπρακτη υλοποίηση της μακροχρόνιας στρατηγικής συνεργασίας της Ελλάδας και των ΗΠΑ, που εδράζεται σε ισχυρούς πολιτικούς, στρατιωτικούς, οικονομικούς και πολιτισμικούς δεσμούς.

Δρέπουμε τους καρπούς ενός πλαισίου στενής στρατηγικής συνεργασίας που δεν περιορίζεται μόνο στα λόγια και την εκατέρωθεν διαμόρφωση θετικού κλίματος και αυτό αποδεικνύεται στην πράξη.

Σήμερα έχουμε λοιπόν το επιστέγασμα της εξαιρετικής προετοιμασίας, συντονισμού και συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Θα ήθελα λοιπόν να εκφράσω σε όλους τα θερμά μου συγχαρητήρια, για τη σημαντική συνολική συμβολή τους στην όλη προσπάθεια υλοποίησης του προγράμματος.

Mrs Cataldo,

Mr Ambassador,

Today we have another tangible outcome from our strategic cooperation with the United States.

Investing in our long-lasting friendship, we are witnessing a continuously increasing momentum and new aspects in our military relations.

I strongly believe that we are experiencing a great defence cooperation with strategic impact, which has not yet achieved its full potential and capacity.

In this time of unpredictable challenges, Greece as a credible ally, remains on the frontline and has proven to be a pillar of stability and a security provider in the East Med, the Balkans and beyond. We support and promote peace, stability and security.

Κυρίες και κύριοι,

Στο εξαιρετικά εύθραυστο και ευμετάβλητο, στρατηγικό και γεωοικονομικό περιβάλλον μας, η ύπαρξη αποτελεσματικών και αξιόμαχων Ενόπλων Δυνάμεων είναι ύψιστης σπουδαιότητας για τη χώρα μας.

Αυτό βέβαια, καταδεικνύεται καθημερινά καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις θωρακίζουν επιτυχώς την αμυντική υπόσταση της χώρας μας και διασφαλίζουν στο ακέραιο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Με υψηλή εθνική συνείδηση και αποφασιστικότητα, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, είναι εγγυητές της ασφάλειας και της ειρήνης και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας.

Η αναβάθμιση των δυνατοτήτων και η προσαρμογή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις νέες συνθήκες αποτελούν μονόδρομο.

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα με την παραλαβή των ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior και CHINOOK, ο Ελληνικός Στρατός, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αναβαθμίζονται.

Αναβαθμίζεται η ευελιξία μας και η δυνατότητα μεταφοράς δυνάμεων.

Αναβαθμίζεται η αεροπορική μας ισχύς που είναι βασικό συστατικό της εθνικής στρατιωτικής ισχύος και μία σημαντική διάσταση της αμυντικής διπλωματίας.

Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ τον πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας για τη συμμετοχή του και την επιμονή του για την παραλαβή αυτών των Ελικοπτέρων, τον πρώην Αρχηγό ΓΕΣ και τον σημερινό για την όλη προσπάθεια, που οδήγησε σε αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Στους πιλότους, στους εκπαιδευτές, και στο προσωπικό υποστήριξης των ελικοπτέρων, εύχομαι καλές πτήσεις, ασφαλείς προσγειώσεις και καλή επιτυχία στην αποστολή τους.

Σας ευχαριστώ πολύ.’’

Related Posts

Δένδιας - Κίμων
ΥΕΘΑ

FDI «Κίμων»: Η ύψωση της ελληνικής σημαίας – Δένδιας: Η ένταξη των τεσσάρων φρεγατών δημιουργεί το ισχυρότερο Ναυτικό που είχε ο Ελληνισμός

18/12/2025 - 16:09
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας για Υπαξιωματικούς: Φέρνουμε νομοσχέδιο που σέβεται το κύρος και τον ρόλο που πρέπει να παίξουν

18/12/2025 - 10:32
Σχολή Ναυτικών Δοκίμων - Δένδιας
ΥΕΘΑ

Σχολή Ναυτικών Δοκίμων: Εγκαίνια για το νέο Προσομοιωτή Ναυτιλίας, δωρεά του Ιδρύματος «Αθηνάς Μαρτίνου» [pics]

16/12/2025 - 18:18

Διαβάστε Επίσης

S-400: Ουκρανικά drones έπληξαν δύο εκτοξευτές του ρωσικού συστήματος αεράμυνας [vid]

Γεραπετρίτης σε Βρετανή ΥΠΕΞ: «Οι αμυντικές συμφωνίες με τρίτες χώρες δεν πρέπει να στρέφονται εναντίον συμμάχων χωρών»

Η Ρωσία προετοιμάζεται για επαφές με τους Αμερικανούς για την Ουκρανία – «Στα τάρταρα» οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Oreshnik: Στη Λευκορωσία από χθες ο ρωσικός υπερηχητικός πύραυλος, ανακοίνωσε ο Λουκασένκο

ΕΛΚΑΚ: Ένας χρόνος ενίσχυσης της ελληνικής αμυντικής καινοτομίας – Τα πρωτοποριακά βήματα για την άμυνα της χώρας

O αρχικατάσκοπος του Πούτιν αποκάλυψε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με την νέα αρχηγό της βρετανικής MI6

LUCAS: Αμερικανικό πολεμικό πλοίο εκτόξευσε για πρώτη φορά drone καμικάζι στον Περσικό Κόλπο [vid]

Ζελένσκι: Αν δεν πάρουμε δάνειο από τα παγωμένα ρωσικά assets, θα πρέπει να μειώσουμε την παραγωγή drones

Top News

Εξώδικο Γεωργιάδη σε Κωνσταντοπούλου: «Μήνυση και αγωγή αν δεν ανακαλέσει, με κατηγόρησε επίτηδες για παιδεραστία»

Σπάει τη σιωπή της η διευθύντρια HR που έγινε viral από την kiss cam των Coldplay: «Στιγμιαίο λάθος μετά από αλκοόλ»

Ο Γιώργος Καρτελιάς έπαθε έμφραγμα και έμεινε 15 μέρες στο νοσοκομείο: «Ήμουν μόνος και ένιωσα έναν πόνο στο στήθος»

Στέφανος Παπαδόπουλος: Τα πρώτα βήματα στις πίστες της Θεσσαλονίκης, η κάθοδος στην Αθήνα και τα βίντεο με τον Γιώργο Μαζωνάκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert