Κλείσιμο στρατοπέδων «κουμπαράδων»; Προσγείωση στην πραγματικότητα για τον ΥΕΘΑ

Το “συμμάζεμα” του στρατού δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Το κατάλαβε ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στην Καλαμάτα όπου βρέθηκε μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της αποτίναξης του τουρκικού ζυγού.

Ποια ήτανη αγωνία του δημάρχου; Τι θα γίνει με το στρατόεδο της Καλαμάτας. Τι απάντησε ο Καμμένος;

“Επειδή ο κ. Δήμαρχος ανησυχούσε σε σχέση με τη μονάδα του Στρατού, η μονάδα του Στρατού θα παραμείνει στο στρατόπεδο, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι δυνατόν η Καλαμάτα να έχει πληρότητα 400% στο Πεζικό και ο Έβρος να έχει 20% και 30%. Θα παραμείνει με τις απαιτούμενες δυνάμεις, οι οποίες χρειάζονται για να λειτουργεί το στρατόπεδο.

 Όλοι οι Έλληνες, ανεξαρτήτως της καταγωγής τους, θα υπηρετούν στα νησιά και στην παραμεθόριο, στον Έβρο και στα νησιά μας. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν στην παραμεθόριο στρατόπεδα με 20% της δύναμής τους, να αναγκάζουν στρατεύσιμους να φυλάνε σκοπιά 10 και 12 ώρες και κάποιοι άλλοι να υπηρετούν δίπλα από το σπίτι τους. Άρα, δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία για κλείσιμο του στρατοπέδου. Στο σύνολό τους οι Ένοπλες Δυνάμεις θα αυξηθούν με την παρουσία της Πολεμικής Αεροπορίας και την αναβάθμιση του Κέντρου Εκπαίδευσης, όμως στις μονάδες του Στρατού Ξηράς θα επανέλθουν στα ποσοστά που έχει όλη η Ελλάδα».

Με απλά λόγια, μην περιμένουμε και πολλά. Τουλάχιστον προς το παρόν. Η νοοτροπία που βλέπει τα στρατόπεδα σαν “κουμπαράδες” και τους στρατιωτκούς σαν πορτοφόλια δύσκολα θα αλλάξει στην Ελλάδα.

Θα επιμείνει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ ή θα υποκύψει σε αιτήματα σαν κι αυτό του δημάρχου Καλαμάτας;