Κουβέλης: Κυμαινόμενη και κλιμακούμενη η ένταση στο Αιγαίο το επόμενο διάστημα

Επίθεση στην τουρκική κυβέρνηση για τον τρόπο που αντιμετωπίζει το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης.

Ο κ. Κουβέλης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό, «Πρακτορείο 104,9 FM», έκανε λόγο για μια «μια απαράδεκτη επιλογή και πρόταση από την πλευρά της Τουρκίας», να διαπραγματευτεί την έκδοση των «οκτώ» με αυτή των δύο Ελλήνων.

«Ο οποιοσδήποτε συμψηφισμός επιχειρείται από την πλευρά της Τουρκίας —και ειδικότερα από τον κ. Ερντογάν- είναι όλως επιεικώς απαράδεκτος και ασυγχώρητος, με την έννοια ότι οι δύο στρατιωτικοί μας, εκτός των άλλων και πέρα από τα στοιχεία που συγκροτούν το συγκεκριμένο περιστατικό, είναι ταυτόχρονα και στρατιωτικοί του ΝΑΤΟ»

Μιλώντας εκ μέρους της κυβέρνησης ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι παρούσα στην ορκωμοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρώντας πως μια τέτοια κίνηση θα ήταν αδύνατη τη στιγμή που οι δύο στρατιωτικοί κρατούνται ακόμα.

Χαρακτήρισε παράλληλα, μια τέτοια παρουσία ζήτημα εξωτερικής πολιτικής και εξέφρασε την ελπίδα του το ζήτημα να τεθεί στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον τούρκο Πρόεδρο στην σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Κληθείς να απαντήσει στον αν θεωρεί ότι θα αυξηθεί η ένταση στο Αιγαίο ο κ. Κουβέλης

Ερωτηθείς εάν αναμένεται αύξηση της έντασης στο Αιγαίο το επόμενο διάστημα, ο κ. Κουβέλης απάντησε:

«Θα είναι κυμαινόμενη και κλιμακούμενη η ένταση, την οποία επιλέγει ο Ερντογάν.Κυρίως όχι σε ό,τι αφορά τη δήθεν αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης ή την επικαιροποίηση, με μια άλλη έκφραση που έχει χρησιμοποιήσει η τουρκική πολιτική ηγεσία. Όχι για το Αιγαίο. Αλλά δημιουργεί αυτά τα γεγονότα, κλιμακώνει αυτή την ένταση, με έναν στόχο: να βρεθεί η Τουρκία παρούσα στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ».

Όπως ανέφερε, τέλος, η ένταση αυτή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων χωρίς να ακολουθηθεί η εξοπλιστική κούρσα της γειτονικής χώρας αλλά απευθυνόμενος στους Έλληνες είπε πως αυτοί θα πρέπει να μην ανησυχούν.

Πηγή: Sputnik