Κουβέλης: Εγώ δεν είχα στοιχεία για απαγωγή των Ελλήνων Στρατιωτικών

Εγώ δεν είχα στοιχεία για την απαγωγή των δυο Ελλήνων Στρατιωτικών είπε ο Υπουργός, Αναπληρωτής Εθνικής Άμυνας, κ. Φώτης Κουβέλης. 

Διευκρίνισε όμως: «Δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων μεταξύ του κυρίου Καμμένου κι εμένα. Από κει και πέρα όμως εκείνο το οποίο πρέπει να καταγράψει κανείς είναι ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνελήφθησαν οι δύο στρατιωτικοί μας και προφυλακίστηκαν για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα στις φυλακές υψίστης ασφαλείας στην Αδριανούπολη , έδειχναν ότι αποτελούσε μία επιλογή από την πλευρά του Ερντογάν , που αναμφισβήτητα εντάσσονταν στην επιθετική ρητορική όσο και στην πρακτική σε σχέση με τα δύο στρατιωτικά μας στελέχη από την πλευρά της γείτονας χώρας.»

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την απελευθέρωση του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κούκλατζη, ωστόσο κατέστησε σαφές ότι δεν σηματοδοτεί και την άρση της αναστολής της εφαρμογής των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, είπε ότι πρέπει να περιμένουμε τις εξελίξεις.

Ο Φώτης Κουβέλης ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην εκπομπή “Καλοκαίρι μαζί στις 7”  ότι “πρέπει να αναμείνουμε” να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. «Η στιγμή που αποφασίσθηκε η διακοπή των συγκεκριμένων σχέσεων , ήταν η στιγμή που έτσι έπρεπε το ΓΕΕΘΑ νε ενεργήσει, προφανέστατα με τη σύμφωνη γνώμη της πολιτικής ηγεσίας.» ανέφερε ο κ. Κουβέλης και πρόσθεσε: «Από κει και πέρα στη βάση των εξελίξεων ,νομίζω ότι πρέπει να αναμείνουμε τα πράγματα όπως θα εξελιχθούν, στη βάση όσων προανέφερα, δηλαδή ότι είναι θετική η εξέλιξη της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών μας στελεχών, αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.»

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της περασμένης εβδομάδας με έγγραφο του ΓΕΕΘΑ που διανεμήθηκε σε όλα τα Γενικά Επιτελεία, δόθηκε η εντολή για διακοπή της εφαρμογής των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία μέχρι νεωτέρας για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους .

Σύμφωνα με πληροφορίες η αναστολή δεν αφορά στο σύνολο των ΜΟΕ, τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν την μη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και κατά την διάρκεια μεγάλων θρησκευτικών εορτών, αλλά και την ανταλλαγή επισκέψεων σε επίπεδο διοικητών και επικεφαλής σχηματισμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς επίσης την πραγματοποίηση κοινών γυμνασίων υπό συμμαχικό καπέλο.