OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

Με υπογραφή ΥΕΘΑ Παναγιωτόπουλου η μετατροπή Στρατοπέδου «Πούλιου» σε Μουσείο [pics]

20/12/2020 - 17:29
ΥΕΘΑ
Share on FacebookShare on Twitter

Ο ΥΕΘΑ κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος υπέγραψε σύμβαση για τη μετατροπή του πρώην Στρατοπέδου «Πούλιου» σε μουσειακό πυρήνα των Τρικάλων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και το Δήμο Τρικκαίων.

Η τελετή υπογραφής της συμβάσεως πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τη συμμετοχή του Προέδρου του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων κ. Παναγιώτη Νταή, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη. Παρέστησαν επίσης, ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Αλκιβιάδης Στεφανής. ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.

Στο χώρο του πρώην «Στρατοπέδου Τ/χου Πούλιου», στο οποίο κατά το παρελθόν φιλοξενούνταν το Στρατηγείο Α΄ ΣΣ και η Ταξιαρχία Υποστηρίξεως (ΤΑΞΥΠ), θα δημιουργηθούν:

1. Διαχρονικό Μουσείο Τρικάλων (Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού)

2. Διαδραστικό Μουσείο Τεχνολογίας (Δήμος Τρικκαίων)

3. Ενοποίηση – αξιοποίηση με Λόφο Προφήτη Ηλία (Δήμος Τρικκαίων)

4. Νηπιαγωγείο

Σύμφωνα με τη σύμβαση, το Υπουργείο Πολιτισμού και ο Δήμος Τρικκαίων εκμισθώνουν 14.816.39 τμ. από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης ως εξής:

1. Μίσθωση έκτασης περίπου 4,74 στρ., με τριώροφο κτίριο εμβαδού 1.000 τ.μ., για τη δημιουργία του Διαχρονικού Μουσείου Τρικάλων με μέριμνα και δαπάνες του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

2. Μίσθωση έκτασης περίπου 10,01 στρ., με τρία λιθόκτιστα κτίρια συνολικού εμβαδού 447 τ.μ., για τη δημιουργία του διαδραστικού μουσείου τεχνολογίας και την αξιοποίηση του λόφου του Προφήτη Ηλία με μέριμνα και δαπάνες του Δήμου Τρικκαίων.

3. Η διάρκεια της μισθώσεως θα διαρκέσει 25 έτη με δυνατότητα ανανέωσης και ο Δήμος Τρικκαίων θα καταβάλλει μισθίο 2.800 ευρώ μηνιαίως, ενώ 3.500 ευρώ μηνιαίως το Υπουργείο Πολιτισμού.

ΥΕΘΑ

Στη διάρκεια τηλεδιασκέψεως με τον δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, ο ΥΕΘΑ δήλωσε τα εξής:

«Δώστε το καλό παράδειγμα για το πώς τέτοιες κινήσεις μπορούν να φέρουν απτά αποτελέσματα και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έχετε μία ευθύνη παράλληλα, αλλά είμαι βέβαιος ότι ξέρετε και έχετε απόλυτη επίγνωση πώς να τη φέρετε εις πέρας.

Γι’ αυτό και είμαστε όλοι θετικοί στο εγχείρημα. Εύχομαι καλή αξιοποίηση, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο, αυτό είναι το στοίχημα και αυτό είναι και το παράδειγμα που μπορείτε να θέσετε. Ξέρω ότι μπορείτε. Εκεί βασιζόμαστε. Η Στρατιωτική Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων γνωμοδότησε θετικά υπέρ αυτού του εγχειρήματος.

Συζητήθηκε το θέμα στο αρμόδιο όργανο, προσήλθε και το Ταμείο Εθνικής Άμυνας κι έγινε ουσιαστική συζήτηση. Βάλαμε όλα τα ζητήματα επί τάπητος και κρίναμε ότι πρέπει να εμπιστευθούμε τον Δήμο Τρικκαίων, προκειμένου να προχωρήσει το έργο.

Γι’ αυτό έκανα λόγο για ευθύνη, αλλά και για ευχάριστη θέση, την οποία περιμένουμε να εκμεταλλευτείτε, σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα. Προχωράμε, γιατί έχετε δώσει πολλά θετικά δείγματα στον Δήμο σας και αυτό ασφαλώς συνεκτιμήθηκε. Όποτε ζητείται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση παραχώρηση στρατοπέδων, ζητούμε να είναι δομημένη και συγκροτημένη η πρόταση, προκειμένου να προχωρήσουμε.

Ασφαλώς θέλουμε την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, επ’ ωφελεία και των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά θα πρέπει να δούμε και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όταν έχει τη συγκρότηση να είναι προετοιμασμένη με προτάσεις».

ΥΕΘΑ

Από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Υπουργός κ. Λίνα Μενδώνη δήλωσε:

«Από το 2013 ξεκίνησε η πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, για την παραχώρηση καταρχήν ενός μέρους του στρατοπέδου, για να φιλοξενήσει το Αρχαιολογικό Μουσείο Τρικάλων. Το κινήσαμε μέχρι το τέλος του 2014, μετά ξεχάστηκε. Επανήλθαμε το 2019, χάρη και στον Υπουργό, τον κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον Υφυπουργό, τον κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, αλλά και όλη την ιεραρχία.

Σήμερα, είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να παραχωρείται ένα μέρος του στρατοπέδου στον Δήμο Τρικκαίων για να στεγάσει τα δικά του μουσεία, στο Υπουργείο Πολιτισμού, δια του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, με παρόντα τον Πρόεδρό του, τον κ. Παναγιώτη Νταή, ο οποίος τυπικά είναι ο αντισυμβαλλόμενος.

Έτσι, στα Τρίκαλα, που είναι μία πόλη που έχει προχωρήσει πάρα πολύ, σε πάρα πολλά επίπεδα στον τομέα του Πολιτισμού και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων, έρχεται να προστεθεί και ένας πυρήνας μουσειακός. Τα μουσεία του Δήμου και το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Είναι μία σημαντική στιγμή για όλους, γιατί τα Τρίκαλα σε αυτό το σημείο ίσως υστερούσαν σε σχέση με άλλες πόλεις. Ερχόμαστε λοιπόν να αποκαταστήσουμε μία «αδικία» και να προικοδοτήσουμε την πόλη με τη συνέργεια όλων, με πολύ σημαντικές πολιτιστικές υποδομές.

Σήμερα τελειώνει μία γραφειοκρατική διαδικασία και αρχίζει δουλειά και για τον Δήμο και για το Υπουργείο Πολιτισμού. Η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων έχει πλέον την ευθύνη να προχωρήσει στην κατάρτιση του καταλόγου των μελετών.

Οι τεχνικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ θα αναλάβουν τη διαδικασία των μελετών, ώστε το συντομότερο δυνατόν, το κτήριο να αποκατασταθεί και να γίνει η έκθεση που θα φιλοξενήσει τους θησαυρούς της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

ΥΕΘΑ

Πρόκειται για μία περίπτωση αξιοποίησης υπάρχοντος κτηριακού αποθέματος. Είναι πολύ σημαντικό το να αξιοποιούμε και να διασώζουμε κτήρια, τα οποία σε άλλη περίπτωση θα κατέρρεαν. Δεν πάμε σε καινούργια δόμηση, αντίθετα, στη λογική της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών, προστατεύουμε το κτηριακό απόθεμα, το οποίο είναι συνδεδεμένο με συγκεκριμένη δραστηριότητα και ιστορία, την οποία συμπεριλαμβάνουμε μέσα στο εκθεσιακό πρόγραμμα.

Ένα μέρος του θα αφορά το στρατόπεδο, τους ανθρώπους που ήταν εκεί και τι σήμαινε το στρατόπεδο αυτό για την κοινωνία και για την περιοχή των Τρικάλων. Επομένως, έχουμε δύο οφέλη. Τη δημιουργία των τριών μουσείων και την προστασία αυτού του κτηριακού αποθέματος με την προστασία της ιστορίας και της μνήμης».

Ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου πρόσθεσε:

«Η χαρά της τοπικής κοινωνίας είναι πολύ μεγάλη για κάτι που όντως ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια και αν δεν υπήρχε η δική σας πολιτική βούληση, δεν θα τελείωνε. Θα πήγαινε στις επόμενες κυβερνήσεις, στον επόμενο δήμαρχο.

Θέλω να υπογραμμίσω δύο σημαντικά στοιχεία: πρώτον ότι θα προβάλουμε την ιστορία μας, γιατί λαός, ο οποίος δεν τιμά την ιστορία του δεν έχει μέλλον, και δεύτερον, να δείξουμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο Στρατός, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και ο δήμος, όλοι μαζί σε μία συνεργασία που κλείσαμε το καλοκαίρι σχεδόν αστραπιαία. Αποτελεί παράδειγμα και για άλλες συνεργασίες, έτσι ώστε να αναδείξουμε το κτηριακό και ιστορικό απόθεμά μας».

Tags: Α/ΓΕΣΜΟΥΣΕΙΟΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣΤΡΙΚΑΛΑΥΕΘΑΥΦΕΘΑ

Related Posts

Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Πασχαλινή «έφοδος» στο επιτηρητικό φυλάκιο «126» στον Έβρο – Το μήνυμα στα στελέχη [pics]

12/04/2026 - 12:11
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας από Ξάνθη: Οι Ένοπλες Δυνάμεις διαφυλάττουν την ακεραιότητα της Πατρίδας 365 μέρες τον χρόνο

11/04/2026 - 16:20
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Υπέγραψε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση 40 στρατοπέδων

08/04/2026 - 21:49

Διαβάστε Επίσης

Καιρός σήμερα: Αυξημένες νεφώσεις σε όλη τη χώρα και τοπικές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1986 Οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν τη Λιβύη και χάνουν ένα μαχητικό αεροσκάφος F-111

Sky News: Η κυβέρνηση Στάρμερ ζητά από τους αρχηγούς των Επιτελείων να βρουν 3,5 δισ. λίρες και να προετοιμαστούν για πόλεμο

Το σχέδιο του Ισραήλ για «τρεις ζώνες» στο Λίβανο: Ολοκληρώθηκαν οι πρώτες συνομιλίες στην Ουάσιγκτον

Ρωσία: Δηλώνει έτοιμη για συνομιλίες με τον νέο πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Πέτερ Μαγιάρ

Συνομιλίες Ισραήλ και Λιβάνου στην Ουάσινγκτον: «Ιστορική ευκαιρία» να σταματήσει η επιρροή της Χεζμπολάχ

Τραμπ: «Οι συνομιλίες με το Ιράν μπορεί να αρχίσουν ξανά τις επόμενες δύο ημέρες»

CENTCOM: 10.000 στρατιώτες συμμετέχουν στην επιχείρηση αποκλεισμού των Στενών του Ορμούζ

Top News

Η Ρία Ελληνίδου χόρεψε με τον γιο του Δημήτρη Αλεξάνδρου - Το βίντεο από τις διακοπές τους στην Αράχωβα

Παύλος, Νικόλαος, Φίλιππος και άλλα 7 μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας έλαβαν κι επίσημα το επώνυμο Ντε Γκρες, με απόφαση του ΣτΕ

Κεφαλονιά: Μυστήριο με τον θάνατο της 19χρονης - Το «SMS» που πρόδωσε τους 3 άνδρες, «την έχουμε παρατήσει μόνη της»

Καιρός: Κύμα αφρικανικής σκόνης θα «πνίξει» τη χώρα τις επόμενες ημέρες - Πότε και πού αναμένονται λασποβροχές

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert