Ν.Δένδιας: Η απάντηση ΥΕΘΑ για την μισθολογική αντιστοίχιση των Αξιωματικών ΕΜΘ

Στο πλαίσιο του κοινοβολευτικού ελέγχου, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ) κ.Νίκος Δένδιας απάντησε σε ερώτηση του ΚΚΕ, σχετικά με την ««Μισθολογική αντιστοίχιση των Αξιωματικών Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) με τον βαθμό που νομοθετήθηκε».

Ο κ.Δένδιας αναφέρει πως το ζήτημα εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του Υπουργείυο Εθνικής Άμυνας, καθώς η ακολουθούμενη δημοσιονομική και μισθολογική πολιτική εφαρμόζεται αποκλειστικά από το Υπουργείο Οικονομικών (ΥΠ.ΟΙΚ).

Η απάντηση του ΥΕΘΑ

«Το ΥΠΕΘΑ, ωστόσο, από πλευράς του επιδιώκει, στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας και της αποκατάστασης τυχόν αδικιών, τη ρεαλιστική ρύθμιση των αιτημάτων των στελεχών. Προς τούτο, αναλαμβάνει σχετικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, στη βάση της τρέχουσας δημοσιονομικής πραγματικότητας, εντούτοις, η πολιτική που θα εφαρμοσθεί εμπίπτει, σε κάθε περίπτωση, στην αποκλειστική αρμοδιότητα του ΥΠ.ΟΙΚ.

Προς επίρρωση των ανωτέρω, σας γνωρίζεται ότι, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ, είχαν υποβάλλει προτάσεις νομοθετικής βελτίωσης των διατάξεων του ν.5045/2023 (Α΄ 136) «Ενίσχυση του Εισοδήματος των Μισθωτών, των Νέων και της Οικογένειας» προ ψηφίσεως του, σχετικά με τις αποδοχές των στελεχών των ΕΔ.

Στο πλαίσιο εναρμόνισης της νέας βαθμολογικής εξέλιξης των ΕΜΘ με το μισθολογικό τους καθεστώς, στις ανωτέρω προτάσεις συμπεριλήφθηκε, μεταξύ άλλων, και το θέμα της μισθολογικής αποκατάστασης των ΕΜΘ και η διακριτή πρόβλεψη Μισθολογικού Κλιμακίου στο διοικητικό βαθμό του Υπολοχαγού και αντιστοίχων βαθμών λοιπών Κλάδων, πλην όμως, αυτή δεν τελεσφόρησε και, κατά συνέπεια, εξακολουθεί να εφαρμόζεται το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Κατά τα λοιπά αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το συνερωτώμενο ΥΠ.ΟΙΚ».