Νεκροταφεία Ελλήνων πεσόντων στο αλβανικό έπος: Τα γυρίζουν τα Τίρανα – BINTEO

Στο σκηνικό της τεχνητής έντασης που επιχειρεί να δημιουργήσει τα τελευταία 24ωρα η Αλβανία, προμετωπίδα των οποίων αποτέλεσαν οι προκλητικές δηλώσεις του Αλβανού υπουργού Εξωτερικών, έρχεται να προστεθεί και η υπόθεση της δημιουργίας νεκροταφείων όπου θα γίνει η τιμητική ταφή των 7976 Ελλήνων Πεσόντων στο Αλβανικό Έπος, καθώς τα Τίρανα φαίνεται να τα «γυρίζουν», ενόψει της συνάντησης που θα πραγματοποιήσει σε αλβανική έδρα, η μικτή επιτροπή εμπειρογνωνομώνων.

Σύμφωνα με την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής στην συνάντηση, που θα πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, αναμένεται προσδιοριστούν τα σημεία στην αλβανική επικράτεια όπου θα δημιουργηθούν τα στρατιωτικά νεκροταφεία. Ωστόσο ο στρατηγός Ντέντε Πρένγκα, επικεφαλής της Αλβανικής αντιπροσωπείας, στην μικτή επιτροπή, σε συνέντευξή του στην “Tema Tv” αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες της συμφωνίας, απορρίπτοντας ,τις εικασίες όπως τις χαρακτήρισε, για την ανέγερση νέων κοιμητηριών για τους Έλληνες πεσόντες του έπους 1940. Τόνισε πως δεν υπάρχει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας και ότι παραμένουν σε ισχύ οι δύο τοποθεσίες «αναπαύσεως», σε Βουλιαράτες και Κλεισούρα, που έχουν καθορισθεί.

Όπως μεταδίδουν ομογενειακά μέσα, ο Αλβανός στρατηγός δημοσιοποίησε τα στάδια της διαδικασίας. Η ταυτοποίηση των στρατιωτών που έπεσαν κατά τη διάρκεια του Ιταλο-Ελληνικού πολέμου, θα γίνει με επιτόπιες εργασίες και σύμφωνα με τον εγκεκριμένο χάρτη που έχει καθοριστεί από την κοινή επιτροπή. Σύμφωνα με τον στρατηγό Πρένγκα η Ελληνική Κυβέρνηση έχει αναλάβει όλες τις δαπάνες που θα γίνουν κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

H συνεδρίαση της επιτροπής πραγματοποίηθηκε σε συνέχεια της συμφωνίας των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών κατά τη συνάντηση της Κρήτης, η οποία μορφοποιήθηκε με την τελευταία απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας. Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 20 Δεκεμβρίου 2017 και όπως πρώτο είχε γράψει το OnAlert  διευκρινίστηκαν τεχνικά θέματα και προσδιορίστηκε ο χρόνος και ο τόπος έναρξης των εργασιών για τον εντοπισμό, την εκταφή και την τιμητική ταφή ελλήνων πεσόντων κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου.

Από ελληνικής πλευράς επικεφαλής της επιτροπής εχει τεθεί ο διευθυντής του Β΄ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ υποναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ενώ συμπροεδρεύων έχει οριστεί ο αναπληρωτής αρχηγός του Αλβανικού Στρατού Στρατηγός Ντέντε Πρένγκα. Η μικτή επιτροπή έχει συσταθεί απο το 2009. Η πρώτη συνεδρίασή της εγινε το 2012 και η τέταρτη πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα..

Oι 7976 πεσόντες στα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου, κατά το Έπος 1940 – 41, σχεδόν στο σύνολό τους παραμένουν άταφοι ή προσωρινά θαμμένοι, σε ομαδικούς τάφους, και ακόμη υπάρχουν διάσπαρτα οστά στα πεδία των μαχών. 

Η συνέντευξη του Αλβανού Στρατηγού