OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

«Νέμεσις» στην Κυπριακή ΑΟΖ – Κοινή άσκηση Ελλάδας, Κύπρου , ΗΠΑ , Ισραήλ

09/03/2014 - 00:01
Share on FacebookShare on Twitter

“Νέμεσις” στην Κυπριακή ΑΟΖ! Την οποία μάλιστα δεν θα αποδώσουν μόνοι τους οι Κύπριοι,αλλά σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ελλάδα. Η κοινή άσκηση έρευνας διάσωσης των τεσσάρων χωρών με την -όχι τυχαία- κωδική ονομασία “Νέμεσις” έχει προγραμματιστεί για τις 10 Απριλίου, με σενάριο άκρως ενδιαφέρον που είναι βέβαιο ότι θα “θερμάνει” πάλι τα νερά της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η άσκηση που από την Ελλάδα την διαχειρίζεται το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου έχει ήδη σχεδιαστεί και όπως προκύπτει από τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή του το Onalert έχει σενάριο άμεσα σχετικό με τα αποθέματα φυσικού αερίου.

Σύμφωνα μ΄ αυτό:

•Οι συμμετέχουσες δυνάμεις θα κληθούν να αντιμετωπίσουν σοβαρό επεισόδιο σε πλατφόρμα άντλησης φυσικού αερίου εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Το “επεισόδιο” όπως περιγράφεται στα έγγραφα θα έχει προέλθει από “τρομοκρατική επίθεση εναντίον της πλατφόρμας” .

•Από την επίθεση έχουν προκύψει πολλοί τραυματίες, οι οποίοι χρήζουν άμεσης ιατρικής βοήθειας.

•Η αποστολή των δυνάμεων είναι πρώτα απ΄ όλα να φθάσουν από αέρα και θάλασσα ,άμεσα στην πλατφόρμα που έχει “χτυπηθεί” και να την “ασφαλίσουν” από ενδεχόμενο νέο χτύπημα.

•Ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνεται και η μεταφορά των τραυματιών του προσωπικου της πλατφορμας.

•Το Κέντρο Επιχειρήσεων θα βρίσκεται στην Λάρνακα και αυτό είναι σημαντικό για τη Κύπρο.

Η Κύπρος θα συμμετάσχει με σημαντικές για τις δυνατότητές της δυνάμεις. Ένα αεροσκάφος ,επτά ελικόπτερα, πέντε ταχέα σκάφη ,ομάδα βατραχανθρώπων και νοσοκομειακές υποδομές.

Το Ισραήλ βάζει τη δύναμη πυρός με τρία “σκάφη μάχης” και οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν με πολεμικό πλοίο και αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας P – 3 Orion.

Η Ελλάδα θα έχει σημαντική παρουσία στην άσκηση με ένα ελικόπτερο της Ελληνικής Ακτοφυλακής , ένα σκάφος, βατραχαχνθρώπους , δυο αεροσκάφη Canadair ,ένα C -130, ένα σκάφος του ΠΝ και μονάδα Ειδικών Δυνάμεων του στρατού.

Από την παράθεση αυτών των στοιχείων προκύπτει ότι η άσκηση δεν γίνεται…απλά για να γίνει. Η υπόθεση του φυσικού αερίου είναι πολύ σοβαρή στην νοτιονατολική Μεσόγειο και μεταξύ άλλων θεμάτων που πρέπει να επιλυθούν είναι και η ασφάλεια των εγκαταστάσεων που θα “στηθούν” για την άντληση των αποθεμάτων.

Το Ισραήλ έχει αρχίσει ήδη να αντιμετωπίζει το πρόβλημα της ασφάλειας των δικών του εγκαταστάσεων και “περνά” αυτή την “γνώση” και στην Κύπρο.

Πρώτα απ΄ όλα οι Ισραηλινοί κρατούν …μυστική την ακριβή θέση κάθε πλατφόρμας που έχουν στήσει. Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι ότι ενώ το ναυτικό του είχε χώρο ευθύνης μέχρι 23 χιλιόμετρα από τις ακτές του, μετά από την έναρξη άντλησης φυσικού αερίου, η απόσταση αυτή έγινε 150 χιλιόμετρα.

Τι φοβούνται οι ισραηλινοί;

Οι πλατφόρμες είναι αρκετά μακριά από την ακτή, και τα πλοία αναγκαστικά πρέπει να περάσουν απο τον Λίβανο, κατι που τα κάνει ευκολο στόχο για ομάδες όπως την Χεζμπολάχ, η οποία, κατάφερε να χτυπήσει την κορβετα INS Hanit κατά τη διάρκεια του δευτερου Λιβανικου Πολέμου. Η λιστα ενδεχομενων απειλών είναι μεγάλη, και το ναυτικό υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει.

Για αυτο το λόγο αυτό που ορίστηκε για το ναυτικό πριν δυο χρόνια ως αποστολή για την υπεράσπιση των ‘οικονομικών υδατων’ του Ισραήλ έχει μετατραπει σε ένα σχέδιο άμυνας που περιλαμβάνει τόσο την ανάπτυξη μιας στρατηγικής όσο και τον εξοπλισμό του Πολεμικού Ναυτικού με νέα πλοία κατάλληλα για την προστασία των εξέδρων και των εγκαταστάσεων παραγωγής. Το ναυτικό θέλει να αγοράσει τέσσερα σκάφη. Και ετοιμάζεται να πουλήσει και δύο στην Κύπρο. Η ασφάλεια πάντα…κόστιζε.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Ισραήλ θέλει να δαπανήσει περίπου 760 εκατομμύρια δολάρια για την αγορά περιπολικών σκαφών αλλά και μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων,για να τα χρησιμοποιήσει σε επιχειρήσεις προστασίας εναντίον πιθανών επιθέσεων στις εξέδρες εξόρρυξης φυσικού αερίου.

Η έναρξη της άντλησης φυσικού αερίου από το οικόπεδο Ταμάρ έδωσε διάσταση επείγοντως στις εξοπλιστικές προμήθειες του Ισραήλ. Το Ταμάρ απέχει 40 μίλια από το λιμάνι και τη ναυτική βάση της Χάιφα στο βόρειο Ισραήλ. Έχει αποθέματα περίπου 10 τρισεκατομμύρια κυβικα φυσικού αερίου. Μεγαλύτερα αποθέματα έχει το Λεβιάθαν, βορειότερα. Υπολογίζονται σε περίπου 16 τρισεκατομμύρια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν , το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ θέλει τεσσερα πλοία 1.200 τόνων, εξοπλισμένα με αμυντικά πυραυλικά συστήματα για την αντιμετώπιση πυραύλων κατά θαλάσσιων στόχων .

Η Κύπρος μπορεί να συζητά την προμήθεια των δύο σκαφών από το Ισραήλ, στην Ελλάδα βέβαια δεν μπορεί να γίνει ούτε σκέψη για οποιαδήποτε αγορά. Γι΄ αυτό και ο “άξονας” Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας που στρατιωτικά έχει εμφανώς την αμερικανική υποστήριξη είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμος για την Αθήνα.

Διαβάστε ακόμη:

30 ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη στην Κύπρο για άσκηση «αναχαίτισης εισβολέα» στην ΑΟΖ


«Θα δουν τι σημαίνει σεβασμός του διεθνούς δικαίου»,λέει ισραηλινός αξιωματούχος για τη Τουρκία.

Tags: ΑΟΖΑΣΚΗΣΗΕΛΛΑΔΑΗΠΑΙΣΡΑΗΛΚΥΠΡΟΣ

Related Posts

Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Αναβαθμίζεται η αεράμυνα της Πατρίδας – Στη Βουλή συμβάσεις για «θόλο», F-35, F-16 Block 50, φρεγάτες MEKO και FOS

16/03/2026 - 13:10
Δένδιας - Βοτρίν
ΥΕΘΑ

Δένδιας και Βοτρίν συζήτησαν για τον εμπλουτισμό της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδας και Γαλλίας

13/03/2026 - 13:57
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας από την Βουλγαρία: «Είμαι περήφανος που ελληνικά F-16 και Patriot καλύπτουν τον βουλγαρικό εναέριο χώρο»

12/03/2026 - 16:58

Διαβάστε Επίσης

Τραμπ: Απειλεί ότι θα ανατινάξει το κοίτασμα South Pars του Ιράν αν το Κατάρ δεχτεί νέα επίθεση

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ο νεότερος απολογισμός των ανθρώπινων απωλειών

Reuters: Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει «νέα φάση» του πολέμου στο Ιράν με την ανάπτυξη επιπλέον δυνάμεων

Στον «πάγο» οι ειρηνευτικές συνομιλίες Ουκρανίας – Ρωσίας λόγω του πολέμου των ΗΠΑ στο Ιράν

Πλοίο δέχτηκε πυραυλική επίθεση στον κόλπο του Ομάν κοντά στα Στενά του Ορμούζ

ΗΠΑ: Drones εμφανίστηκαν κοντά σε βάση που μένουν οι Χέγκσεθ και Ρούμπιο – Κονδύλι 200 δισ. δολαρίων θέλει το Πεντάγωνο

Από τον Δούναβη έως την Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα σε αναβαθμισμένο ρόλο με εγγυητή τις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις

Σαν σήμερα: Το 2003 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους διατάσσει την επίθεση κατά του Ιράκ

Top News

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δημοσίευσε το βίντεο με τον Άδωνι Γεωργιάδη να τρώει κρακεράκια στη Βουλή

Η Αγγελική Ηλιάδη για την απόπειρα βιασμού της: Κλείδωσε και μου είπε πως θα με κάνει «πρώτο όνομα»

Καιρός: Νέα πτώση της θερμοκρασίας, αφρικανική σκόνη και βροχές σε 7 περιοχές – Δείτε χάρτες με την πορεία της κακοκαιρίας

«Σαν αδέρφια», «Φραντς Κάφκα», «Αποστολή Χαίρε Μαρία» και άλλες 7 ταινίες από σήμερα στους κινηματογράφους

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert