Τουρκία: Ο γαμπρός του Ερντογάν κόβει το βολάν στους υπουργούς

Mετά από τις δηλώσεις πως για να ξεπερασθεί η στενωπός που συνδέεται με το συνάλλαγμα θα γίνουν περικοπές στο δημόσιο, άρχισαν οι περικοπές στα επίσημα κρατικά αυτοκίνητα.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ζήτησε από όλα τα υπουργεία, δημόσιους οργανισμούς και οργανώσεις και δήμους, να στείλουν ως τις 14 Σεπτεμβρίου λίστα με τα οχήματα που κατέχουν ή νοικιάζουν. Σύμφωνα με το κείμενο της Νεσέ Καρανφίλ από την Χουριέτ, με την εργασία που γίνεται στην καταχώρηση των δημοσίων αυτοκινήτων θα περνιέται για πρώτη φορά και καθαρή φωτογραφία του οχήματος, ενώ θα υπάρξουν σημαντικές περικοπές στην αγορά αυτοκινήτων. Τονίστηκε πως και θα πέσει η κατηγορία των οχημάτων και θα μειωθεί ο αριθμός τους. Επίσης θα γίνει υποχρεωτικό να προτιμούνται τα οχήματα που παράγονται στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2018 στο εκτός των δήμων δημόσιο υπάρχουν 110.131 οχήματα μεταφοράς. Εξ αυτών τα 98.852 είναι στην γενική διοίκηση, τα 7.077 ιδιωτικού προϋπολογισμού, τα 4.115 φορέων ανώτατης εκπαίδευσης και τα 87 ανήκουν σε φορείς ελέγχου και ρυθμιστικών αρχών.

Οι δαπάνες των δημοσίων οχημάτων σε σχέση με το 2010, δεκαπλασιάστηκαν και έφτασαν τις 313 δις λίρες . Οι αγορές οχημάτων το 2017 έστω και αν μειώθηκαν, ήταν στο επίπεδο των 1δις 85 εκ. λιρών. Ιδιαίτερο θέμα συζήτησης είχαν γίνει τα πολυτελή οχήματα που χρησιμοποιούν πολιτικοί, δήμαρχοι και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι.

ΠΗΓΗ: www.diken.com.tr, tourkikanea.gr