Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος για τα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την έγκριση ενεργοποίησης δύο προγραμμάτων, που αφορούν την ανάθεση φόρτου εκτέλεσης διετούς εργοστασιακής συντήρησης συνολικά σε 5 αεροσκάφη C-130, σε εργοστασιακούς φορείς του εξωτερικού, ώστε να αμβλυνθούν τα προβλήματα συσσώρευσης απαιτήσεων συντήρησης στην εταιρεία ΕΑΒ ΑΕ.

Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση με θέμα «Καθηλωμένο σχεδόν το σύνολο των μεταγωγικών αεροσκαφών μας».

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) σχεδιάζουν ώστε να εκτελεστεί η εργοστασιακή συντήρηση 2 αεροσκαφών μέσω της ΝΑΤΟ Support and Procurement Agency (ΝSΡΑ) και η συντήρηση 3 αεροσκαφών μέσω διακρατικής συμφωνίας με το Ισραήλ.

«Στο πλαίσιο της εν συνεχεία υποστήριξης των αεροσκαφών C-130, βρίσκεται στο στάδιο κατάρτισης η διακρατική συμφωνία με τις ΗΠΑ για την παροχή στην Πολεμική Αεροπορία υπηρεσιών και υλικών» πρόσθεσε ο υπουργός.

«Βρίσκεται», συνέχισε, «στο στάδιο υλοποίησης το Πρόγραμμα Νο9 της Συμφωνίας 531/2019 μεταξύ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της εταιρείας Lockheed – Martin, που αφορά στην παροχή στην Πολεμική Αεροπορία υλικών και υπηρεσιών για την πραγματοποίηση εργοστασιακής συντήρησης καθώς και υπηρεσιών επισκευών εκτός ενεργείας υλικών των αεροσκαφών C- 130. Μέσω αυτού, προγραμματίζεται η επισκευή ικανού αριθμού μειζόνων εξαρτημάτων αεροσκαφών C-130, συμπεριλαμβανομένων των αεροκινητήρων».