Οι κρίσεις έγιναν «πρόγραμμα γέφυρα» μέχρι τις «φθινοπωρινές»! Ερωτήματα και ανησυχίες

Ένα πράγμα κατάφεραν όσοι αποφάσισαν τις κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις. Να αναμένουν άπαντες στο στράτευμα τις επόμενες που είναι βέβαιο ότι θα γίνουν μεταξύ Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου. Κι επειδή εδώ δεν είναι…Λουξεμβούργο, αλλά είναι “Βαλκάνια δεν είναι παίξε γέλασε”, η δεύτερη βεβαιότητα που προκύπτει είναι πως μέχρι τότε μην περιμένετε και πολλά. Η διαχείριση θα κυριαρχήσει της “επανάστασης” που κάποιοι ανέμεναν και κάποιοι “έτρεμαν” στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Με τον ίδιο Α/ΓΕΕΘΑ ο οποίος είναι 100% βέβαιο ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις για τις επόμενες κρίσεις ,ποιος Αρχηγός ,ανώτατος ή ανώτερος αξιωματικός θα πάρει το ρίσκο να αναλάβει πρωτοβουλία για οτιδήποτε “ρισκάροντας” να γίνει αντιπαθής; Ουδείς.

Παρά τις φιλοτιμες προσπάθειες που γίνονται για να δικαιολογηθεί η αποστρατεία του Μανωλά ποιος θα σπεύσει να μπει μπροστά και να εκτελέσει “αποστολές υψηλού κινδύνου” όπως η μετάθεση 1500 στρατιωτών από Αττική και Πελοπόννησο στον Έβρο και στα νησιά;

Η δεύτερη κατά σειρά αναβολή της αναβάθμισης του Α/ΓΕΝ σε Α/ΓΕΕΘΑ είναι το λιγότερο για τον αντιναύαρχο Αποστολάκη που με “ανορθόδοξη επιχείρηση ΟΥΚ” έριξε τα υποβρύχια στη θάλασσα. Εδώ κάποιοι λένε ότι κακώς προσέλαβε όλους τους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ενώ χρειαζόταν μόνο 300! Ποιος θα αναλάβει να τολμήσει να λύσει “καυτά ζητήματα” γρήγορα μετά απ΄ αυτά;

Θα περίμενε κάποιος μετά από το δυναμικό έως επιθετικό ξεκίνημα της κυβέρνησης στο “οικονομικό μέτωπο” να υπάρχει ανάλογη πολιτική αντιμετώπιση στον χώρο της Εθνικής Άμυνας. Οι “μικροί” -σε ηλικία και βαθμό- αξιωματικοί ανέμεναν εντυπωσιακές κινήσεις που θα έστελναν μήνυμα ουσιαστικής ανατροπής σε παγιωμένες και καταστροφικές όπως έχει αποδείξει η ζωή αντιλήψεις. Το μήνυμα που έχουν λάβει είναι τελείως διαφορετικό. Επιβράβευση της πιο συντηρητικής και αναβλητικής λογικής που χρόνια τώρα ταλαιπωρεί την Εθνική Άμυνα και τους ανθρώπους της.

Αυτό το κλίμα που το εισπράττει οποιοσδήποτε έχει άμεση ή έμμεση έστω σχέση με τις ΕΔ , μπορούν να το ανατρέψουν μόνο όσοι το δημιούργησαν με τις αποφάσεις τους. Η πολιτική ηγεσία πρεπει να δώσει το σύνθημα ότι οι κρίσεις που έγιναν δεν είναι…πρόγραμμα γέφυρα μέχρι τις επόμενες. Θα πρέπει να κάνουν κατανοητό ότι οκτώ μήνες είναι πολύτιμος χρόνος για να γίνουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Θα το καταφέρουν; Μοιάζει δύσκολο αλλά είναι αναγκαίο. Διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωποι τον ερχομενο Νοέμβριο με ένα “βουνό προβλημάτων” που τέσσερα χρόνια τώρα έχουν μπει κάτω από το χαλί.

Διαβάστε ακόμη:

Τι «ψιθύρισε» στον Καμμένο ο πρώην Α/ΓΕΣ Χρήστος Μανωλάς

Θα είναι Α/ΓΕΣ ο Τελλίδης μέχρι τον Νοέμβριο που φεύγει ο Α/ΓΕΕΘΑ;