Τι ξέχασε να μας ανακοινώσει ο ΥΕΘΑ για την «ενοικίαση» ιπτάμενων τάνκερ!

Η Ελλάδα μπήκε σε πρόγραμμα αγοράς,ενοικίασης (λίζινγκ) ή δανεισμού αεροσκαφών Εναέριου Ανεφοδιασμού για την Πολεμική μας Αεροπορία με συνολικά 10 ευρωπαικές χώρες αλλά ο Υπουργός Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος ξέχασε να το ανακοινώσει. Αντίθετα ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων γενικόλογων, ότι  »κάναμε ουσιαστική παρέμβαση, για να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κέρας της Αφρικής, Σομαλία και γειτονικές χώρες»!

Ας ξεκινήσουμε από την είδηση όπως την μετέδωσε το πρακτορείο Reuters :

Στη Σύνοδο Υπουργών Αμυνας της ΕΕ που συνεδρίασε στις  Βρυξελες την περασμένη Δευτέρα,δέκα (10) ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν για την ενίσχυση της ικανότητας τους  για εναέριο ανεφοδιασμό των στρατιωτικών αεροσκαφών τους  (air-to-air refueling) προκειμένου έτσι να καλυφθεί ένα σιβαρό κενό στην άμυνά τους. Το κενό -και εξαιτίας μεγαλων περικοπών στις στρατιωτικές δαπανες σε όλες τις χωρες- έγινε πολύ ορατό στη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Λιβύη του περασμένου έτους, οπότε υποχρεώθηκαν να εξαρτηθούν αποκλειστικά από τα αμερικανικά αεροσκάφη-τάνκερ για ανεφοδιασμό στον αέρα.Οι χώρες, όπως ανέφερε το τηλεγράφημα, υπέγραψαν και σχετική »επιστολή προθέσεων», είναι το Βέλγιο, η Ελλαδα, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ολλανδια, το Λουξεμβουργο, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Νορβηγία- η τελευταία μη μελος της ΕΕ αλλά συνεργαζόμενη με τον Ευρωπαικό Οργανισμό Αμυνας (EDA-European Defence Agency)που είναι ο αμυντικός βραχίονας της ΕΕ.
 
Οι »10» συμφώνησαν σε μια λύση που περιλαμβάνει ή αγορά νεων ιπταμενων τάνκερ, ή  μακροχρόνια ενοικίαση (λίζινγκ) ή τέλος δανεισμό επί πληρωμή από άλλη χώρα όταν αυτή δεν τα χρησιμοποιεί. Η αναβαθμιση αυτη θα γινει με ορίζοντα το 2020, ενώ  δεν αποφασίστηκε  ποιος τύπος αεροσκαφους ανεφοδιασμού θα προτιμηθεί.

Το πρόγραμμα αυτό  είναι ενα παράδειγμα για την αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία στην οποία, όπως αναφέρθηκε,  υποχρεώνονται οι ευρωπαικές χωρες λόγω της οικονομικής κρισης και των περικοπών.Συνεργασία που κατα το σκεπτικό που αναφέρθηκε, αποδεικνύεται αρκετά αποτελεσματικός τρόπος κάλυψης αμυντικών δαπανών για τις χώρες – λύση άλλωστε που προκρίνει και το ΝΑΤΟ.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας, οι ευρωπαικές χώρες χωρες στοχεύουν επίσης σε κοινή ανάπτυξη όπλων, κοινών στρατιωτικών ασκησεων και κοινή χρήση εξοπλισμού. Τα μελη της EDA υιοθέτησαν επίσης έναν κώδικα ο οποίος καθιστά την πολυεθνική συνεργασία κεντρικό πυλώνα του αμυντικού σχεδιασμού τους και θα επιδιώξουν να προασπίσουν αυτά τα κοινά προγράμματα από τις περικοπές δαπανών καθεμιάς από τις χώρες. 
Το ζήτημα – αυτή την στιγμή και σε αυτό το σημείωμα- δεν είναι αν χρειάζονται τα ιπταμενα τανκερ στην Πολεμική Αεροπορία- που βεβαίως τα χρειάζονται .Άλλωστε και άλλες φορές το είχε επιδιώξει, πολύ περισσότερο τώρα με ΑΟΖ, ενδιαφέρον σε Αν Μεσόγειο κλπ
Τα ζητήματα είναι  άλλα- και μάλιστα τρία:
 
-Πρώτον αν θα μπορεί – με τον κοινό τρόπο απόκτησης που υιθετήσαμε θα μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε σε ΕΘΝΙΚΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ- και ο νοών νοήτω!
 
-Δεύτερον, αν   υπάρχει χρήμα για να πληρώσουμε μια δαπάνη που  πιθανότατα ΔΕΝ θα εξυπηρετει πλήρως εθνικές ανάγκες!Και,
 
-Τρίτον, ΓΙΑΤΙ ο υπουργός δεν  ανακοίνωσε μια τόσο σημαντική εξέλιξη- είτε καλύπτει εθνικές ανάγκες είτε μόνο συλλογικές!
Η απάντηση ίσως να είναι απλή: Αφού υπάρχουν ουσιαστικά αρνητικές απαντήσεις για το πρώτο και το δεύτερο, τότε τι το θέλουμε το πρόγραμμα- οπότε δεν … το ανακοινώνουμε!
Ήταν όμως δυνατόν να μείνει κρυφό;

 
Το επιτελείο του κ.Παναγιωτόπουλου ρωτήθηκε για τα όσα έγραφε το Reuters αλλά η απάντηση ήταν «θα το δούμε και θα σας απαντήσουμε». 

 Τι ανακοίνωσε ο Υπουργός
 
Ας δούμε τώρα τι ανακοινωσε την περασμένη Τρίτη ο κ Π.Παναγιωτόπουλος- το επίσημο Δελτίο Τύπου του ΥΕΘΑ δηλαδή:
 
<<Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΥΠΕΞ-ΥΠΑΜ Ε.Ε.) στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βαρόνης, Catherine Ashton.

Στη Σύνοδο, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν:
• Θέματα κοινής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας των χωρών της Ε.Ε.
• Η θέσπιση ενός κώδικα δεοντολογίας (Pooling and Sharing),  που θα αποβλέπει στη συνεργασία των Υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών των χωρών της Ε.Ε. με στόχο την ισχυροποίηση της αμυντικής συνεργασίας στον ευρωπαϊκό χώρο.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος, μετά το πέρας της Συνόδου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Και σε αυτό το συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν πολλά και ενδιαφέροντα τα θέματα, τα οποία τέθηκαν και συζητήθηκαν.

Στη διάρκειά του είχαμε την ευκαιρία να αναδείξουμε την ανάγκη να προχωρήσουν πολύ γρήγορα οι διαδικασίες, για να μπορέσει επιτέλους η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει και έναν ολοκληρωμένο θεσμικό βραχίονα για την άσκηση αμυντικής πολιτικής και για την άσκηση πολιτικής ασφάλειας.

Ζητήσαμε να υπάρξει πλήρης προπαρασκευή, ώστε να πετύχει τα αποτελέσματά της η Σύνοδος Κορυφής του 2013, που όπως έχει αποφασιστεί και εξαγγελθεί θα είναι μια Σύνοδος, που θα ασχοληθεί και με θέματα ασφάλειας και με θέματα αμυντικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακούσαμε με προσοχή τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Εσωτερικής Αγοράς κ. Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος ήρθε για να ενημερώσει το συμβούλιο Υπουργών Άμυνας για θέματα αμυντικής βιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητήσαμε και εκεί να υπάρξει επιτέλους μια ενιαία πολιτική για μια ενιαία αμυντική και στρατιωτική βιομηχανία στην ενωμένη Ευρώπη, ώστε να μην παρατηρείται αυτός ο κατακερματισμός στα οπλικά συστήματα, που παράγονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πέρα από αυτό, κάναμε ουσιαστική παρέμβαση, για να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κέρας της Αφρικής, Σομαλία και γειτονικές χώρες, προκειμένου να παταχθεί το φαινόμενο της πειρατείας και να προστατευθεί η ελληνικών συμφερόντων διεθνής εμπορική ναυτιλία>>.
Δεν λέμε, αναγκαία η ΄προστασία της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας, αλλά΄και α …ιπτάμενα τάνκερ γιατί τα έφαγε η …μαρμάγκα;
ΥΓ.Στην φωτογραφία ο Υπουργός  Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτόπουλος με την Βαρόνη Catherine Ashton, Ύπατο Εκπρόσωπο της

Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας, στη Σύνοδο.