Παραιτείται η Ευρώπη από το δικαίωμα στην Άμυνα; Τι απαντά ο Αβραμόπουλος

Το ερώτημα αν η Ευρώπη, ως οντότητα, παραιτείται του δικαιώματός της στην άμυνα ή όχι, έθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, στην ομιλία που έκανε στο ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες. Προειδοποίησε, ότι το μέτωπο της αστάθειας που εκτείνεται από την Ουκρανία μέχρι τη βόρεια Αφρική μπορεί να μετεξελιχθεί σε μια πραγματική απειλή για την Ευρώπη από πολλές απόψεις.

Ως εκπρόσωπος της ελληνικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο κ. Αβραμόπουλος συνέστησε ότι εάν πράγματι η Ευρώπη δεν παραιτείται του δικαιώματός της στην άμυνα θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα εξαρχής και σε νέα βάση με την εμπειρία που έχει αποκτηθεί τα τελευταία χρόνια, «την εμπειρία οικονομικής κρίσης και της αδυναμίας της Ευρώπης να εκφράσει έναν ξεκάθαρο κοινό, ολοκληρωμένο και συνεκτικό πολιτικό λόγο».

Ο κ. Αβραμόπουλος κάλεσε την Ευρώπη να επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη. «Η Ευρώπη δεν αντέχει, πλέον, τη συνέχιση του οικονομικού αδιεξόδου, το οποίο απειλεί τις κοινωνίες και τις δημοκρατίες μας» ανέφερε, ζητώντας από τη γηραιά ήπειρο, ενόψει των ευρωεκλογών, μαζί με τους διατλαντικούς εταίρους της, να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε πνεύμα αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας, προκειμένου να απαντήσουν στο μέτωπο της αστάθειας που δίνει το έναυσμα στην άνοδο του εθνικισμού και του λαϊκισμού. «Δεν θα πρέπει να γίνουμε μάρτυρες ενός νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο οποίο να κυριαρχούν αντι-ευρωπαϊκές τάσεις» τόνισε.

Όσον αφορά στο θέμα της ενδυνάμωσης της ευρωπαϊκής άμυνας, ο υπουργός υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα έδινε πάντοτε έμφαση στην ιστορική αναγκαιότητα και την πολιτική βαρύτητα της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, ανάγοντάς την σε κομβικής σημασίας πολιτική προτεραιότητα για το μέλλον της Ευρώπης και τις προοπτικές της».

Σημειώνεται ότι την τελευταία φορά που η Ευρώπη επικεντρώθηκε σε ζητήματα άμυνας ήταν δέκα χρόνια πριν, όταν πάλι η Ελλάδα είχε την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδρύθηκε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας.
Καταλήγοντας, ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε την ανάγκη μετασχηματισμού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας σε έναν ευρωπαϊκό οργανισμό, ισότιμο όλων των άλλων θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στο συνέδριο, ήταν η εκτελεστική διευθύντρια του Οργανισμού Claude- France Arnould, μέλη της αρμόδιας Επιτροπής στην Κομισιόν, εκπρόσωποι από τα υπουργεία Άμυνας των κρατών- μελών, εκπρόσωποι εθνικών και περιφερειακών οργανισμών άμυνας και ειδικοί εμπειρογνώμονες από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ.