Πιο κοντά στο ΠΝ οι γαλλικές φρεγάτες: Στα ναυπηγεία της NAVAL GROUP η ΓΔΑΕΕ

Πιο κοντά στην ένταξή τους στον στόλο του Πολεμικού μας Ναυτικού είναι οι γαλλικές φρεγάτες. Μετά την συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνου Καμμένου και της Γαλλίδας ΥΠΑΜ, κας Φλοράνς Παρλί, στο περιθώριο της τελευταίας Συνόδου του ΝΑΤΟ, ακόμη ένα σημαντικό βήμα θα γίνει την Τρίτη.

Στα ναυπηγεία της NAVAL GROUP θα βρεθεί ολιγάριθμο κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή, Αντιναύαρχο ε.α. Κυριάκο Κυριακίδη. Η ελληνική αντιπροσωπεία αναμένεται να επισκεφθεί τα ναυπηγεία, μετά από πρόσκληση των στελεχών της NAVAL GROUP, προωθώντας την ωρίμανση των σχετικών συζητήσεων ένα επίπεδο υψηλότερα.

Σε κάθε περίπτωση, η επικείμενη συνάντηση αποτελεί μια καλή προετοιμασία για το νέο ραντεβού «κορυφής» που θα έχουν στην Αθήνα Πάνος Καμμένος και Φλοράνς Παρλί, καθώς η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, αναμένται να βρεθεί στη χώρα μας στο προσεχές διάστημα. Άλλωστε στη συνάντησή τους, την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες, Καμμένος και Παρλί είδαν το περίγραμμα αυτής της ελληνο-γαλλικής συνεργασίας για την οποία η ελληνική επιδίωξη είναι η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη δυνατή εμπλοκή των Ελληνικών Ναυπηγείων. 

Οι Belharra και…οι άλλες

Για την Αθήνα αποτελεί ειλημμένη απόφαση η πρόσκτηση ενός πολεμικού πλοίου, νέου τύπου, που θα καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες στο Αιγαίο αλλά και τις αυξημένες απαιτήσεις που θα προκύψουν από την επικείμενη ένταξη της χώρας μας στην ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου.

Υπό αυτό το πρίσμα πρώτη επιλογή αποτελεί η stealth γαλλική υπερ-φρεγάτα Belharra. Με δεδομένη όμως την διαθεσιμότητα της, το νωρίτερο από το 2023, ταυτόχρονα αναζητείται η ενδιάμεση λύση για την οποία πλέον θεωρείται δεδομένη η αγορά.  

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα ξεπεράσει το 1,5 δις και η χρηματοδότησή του συζητείται η δυνατότητα αξιοποίησης του «κουμπαρά» από τα υπερκέρδη των ελληνικών ομολόγων, τα οποία η Γαλλική Κεντρική Τράπεζα δεν έχει επιστρέψει στην Τράπεζα της Ελλάδος.