OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

ΠτΔ: Έχουμε ανάγκη τον πολιτισμό μας, για να υπερασπιστούμε την ιστορία μας

17/02/2018 - 17:45
Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Share on FacebookShare on Twitter

 «Δεν υπάρχει άλλο δέντρο που να συμβολίζει την ήρεμη δύναμη, τη γαλήνη, την ελπίδα, την ζωή την ίδια, από την ελιά, που είναι δεμένη με τον δικό μας πολιτισμό. Έχει μεγάλη σημασία για τον πολιτισμό μας, αλλά και τους συμβολισμούς για εμάς, ιδίως αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Διότι η ήρεμη δύναμη, η γαλήνη, η ελπίδα και η δημιουργία, είναι το πεδίο μέσα στο οποίο εμείς οι Έλληνες μπορούμε να πορευθούμε και μπορούμε να δημιουργήσουμε».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας σήμερα το μεσημέρι στη Σπάρτη την έκθεση «Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου», που στεγάζεται στο μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.

Όπως πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «έχουμε ανάγκη από τον πολιτισμό μας, διότι δεν είναι μόνο για να τον προβάλλουμε, δεν είναι μόνο για να αναπτύξουμε τον τουρισμό μας, αλλά είναι πρώτον, για να υπερασπιστούμε την ιστορία μας και δεύτερον, για να εμπνεόμαστε εμείς οι ίδιοι από αυτά που ο πολιτισμός αναδίδει, δηλαδή να διδασκόμαστε για πράγματα που είναι αρκετά χρήσιμα, γιατί οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πολύ μεγάλες».

Αναφερόμενος στην έκθεση, είπε ότι «στόχος της σημαντικής συνεργασίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, είναι η σύνδεση του νεότερου πολιτιστικού αποθέματος μ’ εκείνο του παρελθόντος, ως αδιάσειστου τεκμηρίου της διαχρονίας του Ελληνικού πολιτισμού, σε όλες τις εκφάνσεις του» και συμπλήρωσε: «Παράλληλα, λειτουργεί προς όφελος της περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας, αποτελώντας λαμπρό παράδειγμα πρωτοποριακής και καρποφόρου συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

Μάλιστα, σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι, «επειδή η τεράστια σημασία της έκθεσης επιβάλλει την διάδοση των εμβληματικών μηνυμάτων της και εκτός Αθηνών, αποφασίσθηκε -και ορθώς- στο πλαίσιο τόσο της διετούς συνεργασίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, που για πρώτη φορά πραγματοποιείται, όσο και των εκδηλώσεων του «Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018″, να οργανωθεί μια ομότιτλη περιοδεύουσα έκθεση».

Ειδικότερα, συνέχισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «σαράντα επιλεγμένα αρχαία αντικείμενα, από τις μοναδικές συλλογές του κορυφαίου Εθνικού μας Μουσείου, θα ταξιδέψουν, μετά την Σπάρτη, σε δύο ακόμη μουσεία του δικτύου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και συγκεκριμένα στο Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα, όπου πρωταγωνιστούν περίτεχνα έργα κοσμηματοποιίας και στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου, όπου προβάλλονται μαρμάρινα έργα, αντιπροσωπευτικά του Κυκλαδικού Πολιτισμού».

Ακόμη, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι «τα σαράντα αρχαία αντικείμενα της έκθεσης, από τους προϊστορικούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους, αρκετά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά, υφαίνουν τον καμβά της αφήγησης μέσ’ από έξι αυτοτελείς θεματικούς θύλακες, συμπυκνώνοντας όψεις του Ωραίου και αποτυπώνοντας την έμφυτη ανθρώπινη ανάγκη για αναζήτησή του στον καθημερινό βίο».

Επίσης, σημείωσε ότι, στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, αναδεικνύεται ο καλλωπισμός του σώματος με έλαια και αρώματα.

Στην συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην σημασία και στην αποστολή του Μουσείου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το Μουσείο στεγάζεται στο κτήριο της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας, η χρήση του οποίου παραχωρήθηκε στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, από τον δήμο Σπάρτης. Το κτήριο της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρείας Σπάρτης, είναι χαρακτηριστικό ελληνικό βιομηχανικό κτίσμα της περιόδου του Μεσοπολέμου, το οποίο ανακαινίσθηκε ριζικά. Το έργο εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου και χρηματοδοτήθηκε από το Β΄ και Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. ‘Ανοιξε για το κοινό στα τέλη του 2002 και λειτουργεί, υπό την ευθύνη του Ιδρύματος, για τα επόμενα πενήντα χρόνια από την ίδρυσή του».

Με αφορμή την σημερινή του επίσκεψη στην Σπάρτη, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι «στην καρδιά της λακωνικής γης, μιας από τις κύριες ελαιοπαραγωγούς περιοχές της πατρίδας μας, το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού παρουσιάζει την άρρηκτη σύνδεση της ελιάς με την ταυτότητα του τόπου μας, ταξιδεύοντάς μας από τους προϊστορικούς χρόνους ως τον 20ο αιώνα στον πολιτισμό, την ιστορία και την τεχνολογία της ελιάς και της ελαιοπαραγωγής».

Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρέστησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Σταύρος Αραχωβίτης, Θανάσης Δαβάκης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο δήμαρχος Σπάρτης Ευάγγελος Βαλιώτης, η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, ο πρόεδρος του Ομίλου Πειραιώς Γιώργος Χατζηνικολάου, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς Σοφία Στάικου, η διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Μαρία Λαγογιάννη, αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων κ.α.

Μετά το τέλος των εγκαινίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στην έκθεση.

Tags: ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Related Posts

ΥΠΕΘΑ
ΥΕΘΑ

ΥΠΕΘΑ: Επανέρχονται στην κυριότητά του ακίνητα στην Αττική συνολικής έκτασης 114.363 τ.μ.

25/01/2026 - 11:56
ΥΠΕΘΑ: Κωμικές οι αναφορές περί πώλησης του κτιρίου του Πολεμικού Ναυτικού
ΥΕΘΑ

ΥΠΕΘΑ: Κωμικές οι αναφορές περί πώλησης του κτιρίου του Πολεμικού Ναυτικού

24/01/2026 - 11:10
Δένδιας
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Δένδιας: Μονομερές δικαίωμα και δικαίωμα κυριαρχίας η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια

22/01/2026 - 12:49

Διαβάστε Επίσης

KAAN: Το χρονοδιάγραμμα πτήσεων των πρωτότυπων τουρκικών αεροσκαφών, οι παραδόσεις και «τα θέλω» της Ινδονησίας

Συνέλευση της Βοστίτσας: Τα πρώτα σχέδια για την έναρξη της Επανάστασης του 1821

Ρωσία: Επιδρομή ουκρανικών drones στο Κρασνοντάρ με στόχο διυλιστήριο [vids]

Λωρίδα της Γάζας: Το πέρασμα της Ράφα ανοίγει σε περιορισμένο βαθμό για την ανθρωπιστική βοήθεια

Ισραήλ: Φονικά πλήγματα στον Λίβανο με στόχο δυνάμεις και θέσεις της Χεζμπολάχ

Βενεζουέλα κατά Τραμπ: «Φτάνει πια με τις διαταγές της Ουάσινγκτον – Αρκετά με τις ξένες δυνάμεις»

Ιράν: «Καμία επιείκεια στους διαδηλωτές – Ο λαός απαιτεί να δικαστούν το συντομότερο»

Μεξικό: Αιματηρή έφοδος ενόπλων στην πολιτεία Γουαναχουάτο με τουλάχιστον 11 νεκρούς

Top News

Καιρός: Επιστρέφουν οι βροχές και οι καταιγίδες στην Αττική - Σε κόκκινο συναγερμό 6 περιφέρειες

Νίκος Αλιάγας και Τίνα Γρηγορίου στα μπουζούκια - Οι στιγμές διασκέδασης του ευτυχισμένου ζευγαριού

Σία Κοσιώνη: «Ο Κώστας Μπακογιάννης είναι διαρκώς στο πλευρό της» λέει ο συνεργάτης της παρουσιάστριας Γιώργος Λεμπέσης

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Αυξάνονται τα πρόστιμα για τους παραβάτες - 100 εύρω θα πληρώνουν όσοι δεν έχουν εισιτήριο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert