Ρήγας: Διαθέτουμε τα μέσα να αποτρέψουμε οποιαδήποτε αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας

«Τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) δεν λύνουν προβλήματα, αποτρέπουν όμως τις εντάσεις -εφόσον υπάρχει η πολιτική βούληση- και διαμορφώνουν το έδαφος για τυχόν μελλοντική επίλυσή τους».
Αυτό δηλώνει στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας, με αφορμή την επικείμενη επανεκκίνηση των ΜΟΕ, αλλά και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις από τη γειτονική χώρα.

Ο κ. Ρήγας επαναλαμβάνει πως «η Τουρκία δείχνει διαχρονικά μια συνέπεια σε επιθετικές συμπεριφορές. Διαθέτουμε τα μέσα και τη βούληση να αποτρέψουμε ή και να ακυρώσουμε οποιαδήποτε ενέργεια οδηγεί σε αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας. Ωστόσο στρατηγική επιλογή μας είναι η ειρηνική συνύπαρξη και η συνεργασία με την Τουρκία, όχι επειδή απλά είναι αναγκαιότητα, αλλά και επειδή συνιστά τη μόνη επιλογή προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Η υπόθεση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης παραμένει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Ελλάδα θα είναι ο κύριος αμυντικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε: «Η πολιτική μας εκπορεύεται από το πνεύμα και το γράμμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι πολιτική ισότιμης συνεργασίας και αμοιβαίου σεβασμού και δεν είναι πολιτική «ζωνών επιρροής», που εμπνέονται από αυτοκρατορίες του παρελθόντος. Απαντά στο σήμερα, στις ανάγκες και τις αγωνίες των λαών μας. Από αυτή τη συνεργασία ενισχύεται η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή και ευρύτερα».