Sea Shield 2018: Με Ελληνική παρουσία η μεγάλη ΝΑΤΟική άσκηση – ΦΩΤΟ

 Με Ελληνική παρουσία διεξάγεται η μεγάλη ετήσια αεροναυτική ΝΑΤΟική άσκηση «Sea Shield 2018» στην Μαύρη Θάλασσα από τις 7 έως τις 13 Μαΐου 2018. Στην άσκηση συμμετέχουν δυνάμεις από 7 χώρες της Συμμαχίας και την SNMG2.

Στην άσκηση συμμετέχουν 21 πολεμικά πλοία, 10 πολεμικά αεροσκάφη, ένα υποβρύχιο και 2,300 αξιωματικοί του ΝΑΤΟ, από 7 χώρες της Συμμαχίας. Οι χώρες που συμμετέχουν είναι η Ρουμανία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Τουρκία.

Η SNMG2, η οποία αυτή τη στιγμή επιχειρεί στην Μαύρη Θάλασσα, συμμετέχει στην άσκηση με τα πλοία: HMS Duncan, ESPS Victoria, TCG Gemlik, ROS Regele Ferdinand και BGS Drazki.

Σκοπός της άσκησης είναι η βελτίωση της διαλειτουργικότητας, της ναυτικής δεξιότητας και της μαχητικής ικανότητας των δυνάμεων. Το σενάριο της άσκησης αφορά στην επέμβαση σε φανταστική κατάσταση κρίσης και την αντιμετώπιση ασύμμετρων, εναέριων, υποβρύχιων και θαλάσσιων απειλών. 

O διοικητής της άσκησης, Υποναύαρχος Daniel Căpăţîna δήλωσε ότι «Με την διοργάνωση της Sea Shield 2018, το Ρουμανικό Πολεμικό Ναυτικό και οι Συμμαχικές Δυνάμεις, συνεισφέρουν στην στενή συνεργασία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και στην συνεχιζόμενη βελτίωση των διαδικασιών ασφάλειας των θαλάσσιων δραστηριοτήτων».