Σεμινάριο Τήνου: H Στρατηγική στον 21ο αιώνα

Τα «όπλα» που βγάζουν από τη «φαρέτρα» τους οι υπερδυνάμεις και συνθέτουν εν πολλοίς τη Στρατηγική του 21ου αιώνα, μπαίνουν στο «μικροσκόπιο» του Ετήσιου Διεθνούς Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου, που διοργανώνει από το 1992, το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) του Παντείου Πανεπιστημίου.

Στο σεμινάριο διδάσκουν κορυφαίοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ οι φοιτητές που το παρακολουθούν προέρχονται από χώρες όλων των ηπείρων. Από το 2010 το σεμινάριο διεξάγεται στην Τήνο, δίνοντας την ευκαιρία στους ξένους καθηγητές και φοιτητές να γνωρίσουν ένα από τα ομορφότερα νησιά των Κυκλάδων. 

Φέτος η θεματική του σεμιναρίου αφορά στη Στρατηγική στον 21ο αιώνα. Πραγματοποιείται, από 30 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (www.itip.gr), σε συνεργασία με το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον κυβερνοπόλεμο, τον υβριδικό πόλεμο και την ευρωπαϊκή ασφάλεια, γεγονός που το τοποθετεί στην αιχμή των εξελίξεων της σύγχρονης στρατηγικής. Τίθενται ζητήματα κυβερνοασφάλειας που έχουν έρθει στην πρώτη θέση της επικαιρότητας, λόγω της ρωσικής επέμβασης στον αμερικανικό προεκλογικό αγώνα του 2016. Παράλληλα, οι εξωτερικές επεμβάσεις στους πολέμους στη Συρία και το Ιράκ διατηρούν στην πρώτη γραμμή τα ζητήματα υβριδικού πολέμου. Λόγω «Μπρέξιτ» διαφαίνεται μια αυξημένη ρητορική κινητικότητα στην ΕΕ για εμβάθυνση σε θέματα ευρωπαϊκής άμυνας.

Θα εξετασθούν, επίσης, τα ολοκληρωμένα συστήματα πολέμου και η πορεία της «ισλαμιστικής» τρομοκρατίας από την Αλ Κάιντα στο λεγόμενο «ισλαμικό κράτος». Επιπλέον θα διεξαχθεί προσομοίωση διαχείρισης πληροφοριών τακτικού επιπέδου περί τρομοκρατικής επίθεσης. Το σεμινάριο απευθύνεται σε φοιτητές όλων των βαθμίδων, στελέχη υπηρεσιών και επιχειρήσεων σχετικών με θέματα ασφάλειας, καθώς και σε όσους από το ευρύτερο κοινό ενδιαφέρονται για ζητήματα σύγχρονης στρατηγικής. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να γνωρίζουν άριστα την αγγλική γλώσσα.

Το κόστος ανέρχεται στο ποσόν των 400 ευρώ και περιλαμβάνει τη μεταφορά από και προς Αθήνα, τη διαμονή (5 διανυκτερεύσεις σε δίκλινα δωμάτια), δύο γεύματα ημερησίως και απογευματινή εκδρομή. Οι συμμετέχοντες έχουν την δυνατότητα να συνδυάσουν την επιστημονική εργασία (διαλέξεις υψηλού επιπέδου με διεθνώς αναγνωρισμένους ακαδημαϊκούς) με απογευματινές πολιτιστικές δραστηριότητες. Έτσι, εξοικειώνονται με τις σημαντικές επιστημονικές θεματικές του σεμιναρίου, ενώ έρχονται σε επαφή με τον σπουδαίο πολιτισμό και τη φυσική ομορφιά της Τήνου.

Πληροφορίες και αίτηση συμμετοχής εδώ