Σκοπιανό: Στα «χαρακώματα» για τις επαφές Τσίπρα – Ζάεφ στο Νταβός

Μετωπική σύγκρουση για το Σκοπιανό από τα «χαρακώματα» που «αναζωπύρωσαν» οι χθεσινές επαφές Τσίπρα – Ζάεφ στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. 

Τα μηνύματα Τσίπρα – Ζάεφ 

«Δεν θέλουμε να λύσουμε απλά το θέμα του ονόματος, αλλά θέλουμε να θέσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών μας σε στέρεα θεμέλια, στα θεμέλια του αλληλοσεβασμού και της καλής γειτονίας, που σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αλυτρωτισμό σε όλες του τις μορφές και μάλιστα με εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσουμε κανένα ανοικτό παράθυρο ώστε να δημιουργηθούν εκ νέου παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον».

Αυτό υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, μετά τη συνάντησή τους διαρκείας περίπου δυόμιση ωρών, και επισήμανε ότι ο κ. Ζάεφ κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής τους, τον ενημέρωσε πως είναι διατεθειμένος να προβεί σε σημαντικές πρωτοβουλίες, άμεσα προς αυτή την κατεύθυνση. Λίγο αργότερα, ο κ. Ζάεφ θα ανακοίνωνε στις δηλώσεις του τη μετονομασία του αεροδρομίου και του εθνικού αυτοκινητοδρόμου των Σκοπίων, που έως τώρα φέρουν το όνομα «Μέγας Αλέξανδρος». Ειδικά για τον αυτοκινητόδρομο, προανήγγειλε ότι θα ονομάζεται: «Φιλίας».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για ειλικρινή συζήτηση που είχε με τον ομόλογό του και διαβεβαίωσε τους πολίτες των δυο χωρών που παρακολουθούν, είτε με σκεπτικισμό, είτε με ειλικρινή ελπίδα όπως είπε, ότι και οι δυο τους έχουν την επιθυμία να αντιμετωπίσουν τις υπαρκτές διαφορές τους με ρεαλισμό και υπευθυνότητα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ωστόσο, σημείωσε ότι προκειμένου να προχωρήσει η ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία και η ένταξη στο ΝΑΤΟ που επιθυμεί η γειτονική χώρα, «πρέπει να βρούμε λύση στο σύνολο των ανοικτών θεμάτων». Ιδιαίτερα δε, ο κ. Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι «πρέπει να συμφωνήσουμε σε μια σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων», προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο αυτό βεβαίως, αντάλλαξαν ιδέες και «συμφωνήσαμε να εντατικοποιήσουμε υπό την εποπτεία μας τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται ήδη στα πλαίσια του ΟΗΕ».

Επίθεση Μητσοτάκη

 «Η επίλυση του προβλήματος μεταξύ της Ελλάδος και της πΓΔΜ, έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την αναθεώρηση του συντάγματος της γειτονικής χώρας, προκειμένου να αλλάξει το όνομά της και να απαλειφθούν οι αλυτρωτικές θέσεις. Για αυτή την κρίσιμη παράμετρο, ούτε ο κ. Τσίπρας, ούτε ο κ. Ζάεφ έκαναν την παραμικρή αναφορά», σημείωσε αε ανακοίνωσή της η ΝΔ και πρόσθεσε: «Είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με βάση το εθνικό συμφέρον».

Νωρίτερα μιλώντας στην πολιτική επιτροπή του κόμματος ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο Σκοπιανό, υποστηρίζοντας ότι υπονομεύουν τη λύση καηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι: «ξεκίνησε μία διαπραγμάτευση χωρίς προηγούμενως να έχει διαμορφώσει μία ενιαία κυβερνητική θέση, το έκανε από πρόθεση για να διευκολύνει τον κυβερνητικό του εταίρο κ. Καμμένο, ο οποίος όμως αλλάζει συνεχώς θέσεις.»

Αντεπίθεση Μαξίμου

Στην αντεπίθεση πέρασε το Μαξίμου. Όπως σχόλιαζαν μετά την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κυβερνητικές πηγές: «Πρόκειται για μια ανεύθυνη στάση και αποδεικνύει πλέον περίτρανα την εκτίμηση που έχουμε κάνει στο παρελθόν: ότι δηλαδή σύρεται από την ακροδεξιά πτέρυγα του κόμματός του και καταλήγει σε εθνικά επιζήμιες θέσεις».

«Πυρά» Γεννηματά σε διπλό στόχο

Για παιχνίδια στη πλάτη του λαού με τα εθνικά θέματα, κατηγόρησε η Φώφη Γεννηματά τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κ. Γεννηματά αναφερόμενη στη σημερνή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο Νταβός, δήλωσε: «Η εν κρυπτώ διπλωματία συνεχίζεται. Ο κ. Τσίπρας οφείλει τουλάχιστον να απαντήσει αν ανέλαβε δεσμεύσεις για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της ΠΓΔΜ χωρίς προηγούμενη λύση στο πρόβλημα».

Επέκρινε έντονα ακόμη, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέροντας: «Από την άλλη μεριά, η σημερινή τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη για μη λύση στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, επιβεβαιώνει την πλήρη ακροδεξιά στροφή του και δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα».

«Δυστυχώς ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εξακολουθούν να διχάζουν τον ελληνικό λαό παίζοντας στην πλάτη του παιχνίδια με τα εθνικά θέματα», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ