Στην 112 ΠΜ ο Πάνος Καμμένος: Μαζί με τα ηρωικά πληρώματα της 384 και 358 ΜΕΔ

Την 112 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, επισκέφθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου. Ο κ. Καμμένος συνομίλησε με τα ηρωικά πληρώματα των ελικοπτέρων αποστολών έρευνας και διάσωσης, της 384 ΜΕΔ και της 358 ΜΕΔ

Η 358 ΜΕΔ – «Φαέθων»

Η 358 ΜΕΔ συμβάλει αποφασιστικά στην εκπαίδευση των χειριστών μαχητικών αεροσκαφών, καθώς παρέχει την βέλτιστη λύση για εξάσκηση σε βολές αέρος-αέρος αεροσκαφών F-16, M-2000, F-4, και Α-7 σε ελισσόμενους στόχους χαμηλής ταχύτητας. Ακόμα, συνεργάστηκε με το ΑΣΕΠΕ κατά την φάση πιστοποίησης του.

Συνεργασία με Ειδικές Δυνάμεις

Αναγκαίο και αναπόσπαστο μέρος της εκπαίδευσης των Ειδικών Δυνάμεων αποτελεί η συνεργασία με τα ελικόπτερα της 358 ΜΕΔ σε αποστολές Έρευνας-Διάσωσης Ξηράς, Θάλασσας, Μάχης και καταστολής τρομοκρατίας.

Πτήσεις επ’ ωφελεία κρατικών φορέων

Η 358 ΜΕΔ, εκτελεί μεγάλο αριθμό αποστολών Αεροεπιτήρησης Δασών, Αεροφωτογράφησης εγκαταστάσεων και αιολικών πάρκων, ελέγχου για πιστοποίηση Ελικοδρομίων από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ελέγχου γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίες βρίσκονται σε δυσπρόσιτα από προσωπικό εδάφους σημεία και ρίψης εφοδίων και υλικών σε αποκλεισμένες και απομακρυσμένες περιοχές.

Αποστολές επ’ ωφελεία άλλων Κλάδων

Η Μοίρα προσφέρει τις υπηρεσίες της και για την κάλυψη απαιτήσεων άλλων κλάδων όπως επαναδιάθεση χειριστών του Στρατού Ξηράς σε Ε/Π Β-212.

Συμμετοχή σε Διακλαδικές Ασκήσεις

Το σύγχρονο δόγμα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων επιβάλλει διακλαδική συνεργασία μεταξύ των Όπλων και η 358 ΜΕΔ έχει συμμετάσχει κατά το παρελθόν, και συνεχίζει ως σήμερα, σε ασκήσεις τέτοιου είδους επιδεικνύοντας πάντα την υψηλή της ετοιμότητα.

Η 384 ΜΕΔ – Τα «Puma»

Η 384 Μοίρα Έρευνας Διάσωσης (ΜΕΔ) έχει ως αποστολή την Έρευνα και Διάσωση σε καιρό ειρήνης και την Έρευνα και Διάσωση Μάχης σε καιρό έντασης και πολέμου. Παράλληλα, αναλαμβάνει δευτερεύουσες αποστολές όπως η παροχή εφοδίων σε απομονωμένες περιοχές καθώς και μεταφορές προσωπικού και υψηλών προσώπων. Επιπλέον, εκτελεί αεροδιακομιδές ασθενών και τραυματιών, επ’ ωφελεία του ΕΚΑΒ.

Ιστορία

Η 384 ΜΕΔ δημιουργήθηκε το Φεβρουάριο του 2006 με τη διάσπαση της 358 ΜΕΔ.

Αποστολές – Επιχειρήσεις – Ασκήσεις

Τα στελέχη της Μοίρας συμμετέχουν σε όλες τις ασκήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Έχει συνεργαστεί με ξένες Πολεμικές Αεροπορίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, με συμμετοχή σε διεθνείς ασκήσεις όπως :

Το έτος 2007, Eagle SAR, Αλβανία
Το Σεπτέμβριο 2009, Squalo ’09, Ιταλία
Το έτος 2008, Glorious Spartan (ΠΑ – IAF), Ελλάδα
Το έτος 2010, Morning Wind (ΠΑ–IAF), Ελλάδα
Ανθρωπιστικές Αποστολές στο εξωτερικό

Δεκέμβριος 2010, στη Βόρειο Αλβανία σε αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή.
Φεβρουάριος 2012, στο Μαυροβούνιο.