Στο στόχαστρο ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ ο Α/ΓΕΕΘΑ για τη δημόσια τοποθέτηση περί «ελληνικού γένους»

Η ενδοκυβερνητική σύγκρουση με αφορμή την επαναφορά του γένους ως προϋπόθεση για την εισαγωγή στις στρατιωτικές σχολές, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα εκτονωθεί εύκολα και ίσως να έχει και “θύματα”.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίζεται εξοργισμένος περισσότερο όχι με την ουσία του θέματος ,αλλά με το γεγονός ότι εμφανίζεται η κυβέρνηση την οποία στηρίζει να τον “αδειάζει” καταργώντας μία απόφαση που ο ίδιος είχε επιβάλει.

“Λάδι στη φωτιά” , φαίνεται ότι έριξε το μήνυμα μέσω twitter του Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκου, ο οποίος θέλησε -για άλλη μια φορά- να εκφράσει την στήριξή του σε κυβερνητική απόφαση με την οποία προφανώς συμφωνεί. Η θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε , φαίνεται ότι έχει κάνει πιο δύσκολη για την κυβέρνηση την διαχείριση του θέματος που δημιουργήθηκε με το γένος. Και δεν αποκλείεται λένε κάποιοι να θέσει θέμα παραμονής του στην θέση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ.Πηγές από το ΠΑΣΟΚ πάντως αναφέρουν ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι έξαλλος με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Μ.Κωσταράκο.

Η άποψη αυτή είναι προφανώς τραβηγμένη και δεν προκύπτει προς το παρόν ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ που επίσης εξέφρασε τη κάθετη διαφωνία της θα θελήσουν να τραβήξουν τόσο το σχοινί. Από την άλλη είναι σαφές ότι ειδικά στην ΔΗΜΑΡ που έχει ρίξει πάρα πολύ νερό στο κρασί της τέτοιου είδους θέματα προκαλούν μεγάλα προβλήματα. Οι ψηφοφόροι της αναμένουν τουλάχιστον σ΄ αυτά τα θέματα η ΔΗΜΑΡ να θυμίζει ότι είναι κόμμα της αριστεράς. Πολλά θα κριθούν στη συνάντηση που έχει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ με τον ΥΕΘΑ Πάνο Παναγιωτόπουλο.

Το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση έχει την απαραίτητη πλειοψηφία για να “περάσει” την σχετική τροπολογία , την οποία υπογράφουν 85 βουλευτές της ΝΔ. Το “μέτωπο για τα εθνικά θέματα” , που είχε εμφανιστεί στη Βουλή από ΝΔ-ΑΝΕΛ-Χρυσή Αυγή δίνει την δυνατότητα στην κυβέρνηση να περάσει την τροπολογία. Το ερώτημα είναι τι “τραύμα” θα προκαλέσει στην τρικομματική κυβέρνηση και αν θα υπάρξει “θυσία” κάποιου για να να “εξευμενιστούν” οι κομματικές αντιδράσεις.

Στη προκειμένη περίπτωση βέβαια θα είναι μάλλον άδικο να “χρεωθεί” η υπόθεση στον Α/ΓΕΕΘΑ . Η επιλογή για την επαναφορά του γένους , είναι κεντρική κυβερνητική επιλογή κι όχι απόφαση της στρατιωτικής ηγεσίας, η οποία πάντως συμφωνεί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ «πυροβολεί» Κωσταράκο και ζητά απόσυρση της τροπολογίας για το γένος

«Θύελλα» απαντήσεων στο twitter, για το μήνυμα Κωσταράκου περί γένους

Προσοχή! Άλλο Α/ΓΕΕΘΑ κι άλλο Κωσταράκος

Ενδοκυβερνητική κόντρα για το θέμα του γένους στις στρατιωτικές σχολές