Στρατιωτική συνεργασία με Αλβανία υπέγραψε η Γεννηματά

Επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία πραγματοποίησε σήμερα η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά.
 
Η κα Γεννηματά συναντήθηκε με την Υπουργό Άμυνας της Αλβανίας κα Mimi Kodheli, καθώς και με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της γειτονικής χώρας Στρατηγό Jeronim Bazo.
 
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, υπογράφηκε Πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αλβανία.
 
«Η Ελλάδα και η Αλβανία είναι γειτονικές χώρες, μέλη του ΝΑΤΟ και παράγοντες σταθερότητας για τη Βαλκανική και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη» σημείωσε η Φώφη Γεννηματά μετά τη συνάντηση με την Υπουργό Άμυνας της Αλβανίας.
 
«Είναι χώρες που συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς καλής γειτονίας, ενώ η Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία και οι εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί οικονομικοί μετανάστες στην Ελλάδα, αποτελούν ισχυρές γέφυρες επικοινωνίας, φιλίας και αλληλοεκτίμησης. Είναι χρέος μας αυτοί οι δεσμοί να γίνουν ακόμη πιο ισχυροί, προς όφελος των λαών μας».
 
Η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ακόμη:
 
«Η σημερινή επίσκεψη και η υπογραφή του προγράμματος συνεργασίας, αυτόν ακριβώς τον σκοπό υπηρετεί.
 
Ειδικότερα στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας, είμαι πεπεισμένη ότι  υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για την ανάπτυξη μιας διευρυμένης και αποτελεσματικής συνεργασίας.
 
Προς αυτή την κατεύθυνση, θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που μας προσφέρει η συμφωνία συνεργασίας, που υπεγράφη το Νοέμβριο του 1997. Η συμφωνία αυτή δεν θα πρέπει να καταστεί νεκρό γράμμα καθώς θέτει τις αρχές για τη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, των εξοπλισμών και της αμυντικής τεχνολογίας. Οφείλουμε να ενθαρρύνουμε τις επαφές ανάμεσα στις αμυντικές βιομηχανίες των δύο χωρών μας, προτρέποντάς τες να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους παρέχει η προαναφερθείσα συμφωνία.
 
Υπάρχει  αισιοδοξία, γιατί υπάρχει βούληση για συνεργασία».
 
Η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε ακόμη με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο, καθώς και εκπροσώπους της Ελληνικής μειονότητας.
 
«Ο Μακαριώτατος Αναστάσιος είναι ένας φάρος  της Ορθοδοξίας, που στέκεται δίπλα στο ποίμνιο του όχι μόνο στα εύκολα, αλλά κυρίως στα δύσκολα. Στάθηκε κοντά στην Ελληνική Μειονότητα και τους Ορθοδόξους της Αλβανίας μα και σε όσους είχαν ανάγκη σε πολύ δύσκολες στιγμές, πρόσφερε και προσφέρει πολλά, τόσο σε πνευματικό επίπεδο, όσο και στην σκληρή καθημερινότητα», δήλωσε η κα Γεννηματά κατά τη συνάντηση της  με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας.
 
«Η Ελληνική Κυβέρνηση τιμά το έργο και αναγνωρίζει την προσφορά του στη βελτίωση των Ελληνοαλβανικών σχέσεων που πρέπει πάντα να διακρίνονται από αμοιβαίο σεβασμό στη διαφορετικότητα. Ο ρόλος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας είναι πολύ σημαντικός στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δυο χωρών».