Τα στοιχεία της τεράστιας συνεισφοράς των Ενόπλων Δυνάμεων στην μάχη με την φωτιά

Την τεράστια συμμετοχή και συνεισφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στην προσπάθεια αντιμετώπισης των φονικών πυρκαγιών στην Αττική έδωσαν στην δημοσιότητα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος και οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων, κατά την διάρκεια ενημέρωσης προς τους στρατιωτικούς συντάκτες.

Σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ, μόνο η φρεγάτα ΕΛΛΗ έσωσε τη ζωή σε 126 ανθρώπους, ενώ η Ζ’ ΜΑΚ απεγκλώβισε μεγάλο αιρθμό ανθρώπων από τις παράκτιες περιοχές. Ο Υπουργός ανέφερε ότι συνεχίζονται οι περιπολίες από εποχούμενες και πεζοπόρες δυνάμεις των ΕΔ υπό τον συντονισμό του Επιτελείου.

Ο κ. Καμμένος επανέλαβε όσα είχε ανακοινώσει νωρίτερα για τις δράσεις και ενέργειες που θα αναλάβουν οι Ένοπλες Δυνάμεις από εδώ και πέρα, κάνοντας αναφορά στο επιχειρησιακό κέντρο που θα δημιουργηθεί στο πεζόδρομο κοντά στην Αργυρά Ακτή, στα παροχή μηχανημάτων για την ηλεκτροδότηση της περιοχής, την δημιουργία αντιπλημμυρικής θωράκισης των πληγεισών περιοχών, αλλά και τα μέτρα που αφορούν τις μεταθέσεις στρατιωτικών και στρατευσίμων, καθώς και την δυνατότητα αναβολής στράτευσης σε όσους το επιθυμούν.

Ο Υπουργός τέλος επισήμανε ότι τα στρατιωτικά νοσοκομεία παραμένουν στην διάθεση των πληγέντων και ότι οι ΕΔ έχουν διαθέσει μηχανικούς για την εκτίμηση των ζημιών.

Αναφορά έγινε και στο γεγονός ότι από τις 23 Ιουνίου τα πυροσβεστικά αεροσκάφη των ΕΔ έχουν πραγματοποιήσει 168 ώρες πτήσης. Επίσης έγινε αναφορά και στην συνδρομή των ΗΠΑ με πτήσεις αεροσκάφους P-8 Poseidon και UAV MQ-9.

Διαβάστε επίσης: Οι Ένοπλες Δυνάμεις αναλαμβάνουν την αναγέννηση των πυρόπληκτων περιοχών

Η ενημέρωση από τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων: 

Στη συνέχεια ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Κων. Φλώρος και οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων έκαναν έναν απολογισμό των δράσεων των ΕΔ μέχρι στιγμής.

Ο Υπαρχηγός του ΓΕΕΘΑ ανέφερε ότι οι ΕΔ στα δύο μέτωπα της πυρκαγιάς στην Αττική συμμετέχουν με όλα τα αεροπορικά μέσα που διαθέτουν, ενώ το Πολεμικό Ναυτικό συμμετέχει με αρματαγωγά και την φρεγάτα «ΕΛΛΗ», η οποία διοικεί και συντονίζει όλα τα πλωτά μέσα που επιχειρούν στην περιοχή.

Ο Αντιστράτηγος Κ. Φλώρος ανέφερε ότι ενός Λόχος της Ζ’ ΜΑΚ βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα, ένα ελικόπτερο τύπου CHINOOK πραγματοποίησε ρίψη δύο φουσκωτών στη θαλάσσια περιοχή της Ραφήνας, ενώ οι ΕΔ μελετούν τα στοιχεία που υπάρχουν από τα drones που πετούν στην περιοχή με σκοπό την διαπίστωση του που και πως ξεκίνησαν οι πυρκαγιές.

Ο Υ/ΓΕΕΘΑ ενημέρωσε για τις περιπολίες των ΕΔ σε περιοχές με αυξημένη πιθανότητα ξεσπάσματος πυρκαγιάς, για την μεταφορά 55 πυροσβεστών από την Κύπρο με μεταγωγικά αεροσκάφη, αλλά και για την άφιξη από την Ιταλία δύο CL και από τη Ρουμανία ενός C-27.

Ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής κατά την ενημέρωση που έκανε ανέφερε ότι κρίθηκε αναγκαίο να γκρεμιστεί μέρος του φράχτη των ΚΑΑΥ στον Άγιο Ανδρέα προκειμένου 22 άνθρωποι να περάσουν στην παραλία και να σωθούν.

Ο Α/ΓΕΝ Αντινάυαρχος Νικόλαος Τσούνης δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης θα συνεχιστούν για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

Ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου αναφέρθηκε στη διαθεσιμότητα των πυροσβεστικών μέσων, δηλώνοντας πως ο στόχος της ΠΑ είναι τα 8 από τα 11 μέσα να έχουν την δυνατότητα να επιχειρούν σε μόνιμη βάση.