«Ναι στην κατάργηση της θητείας», λέει ο Βασιλάκος,πρώην Διευθυντής Εξοπλισμών του ΥΕΘΑ!

Την κατάργηση της στρατιωτικής θητείας προτείνει και ο πρώην Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών Ευάγγελος Βασιλάκος.

Η πρόταση-βόμβα από έναν άνθρωπο ο οποίος είχε ηγηθεί της κρίσιμης διεύθυνσης των εξοπλισμών γίνεται με την λογική ότι “έτσι θα διαπιστωθεί το πραγματικό κόστος των Ενόπλων Δυνάμεων”!

Η πρόταση γίνεται μέσω συνεντεύξεως του στην εφημερίδα Real News αλλά δεν εξηγεί το σκεπτικό του το οποίο εντάσσεται σε μία πρόταση για τον εξορθολογισμό του συστήματος των αμυντικών δαπανών.

Εκτός από την πρόταση για κατάργηση της στρατιωτικής θητείας, ο κ.Βασιλάκος προτείνει καλές αμοιβές για τους στρατιωτικούς ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα διαφθοράς και συμμετοχή σε ειρηνευτικές αποστολές για την ορθή επιλογή οπλικών συστημάτων!

Από τις τρεις προτάσεις είναι απολύτως κατανοητή αυτή που έχει να κάνει με τις αμοιβές των στρατιωτικών. Οι άλλες δύο νομίζουμε ότι θα προκαλέσουν πολύ μεγάλη συζήτηση. Κι αυτό γιατί:

•Κατάργηση της στρατιωτικής θητείας στην Ελλάδα απλά δεν μπορεί να υπάρξει. Το Onalert με δύο άρθρα του σήμερα ένα του υποστράτηγου ε.α Νίκου Τόσκα κι ένα του Πάρι Καρβουνόπουλου στοιχειοθετούν αυτή την άποψη. Επιπλέον το κόστος της θητείας μπορεί να προσδιοριστεί.

•Συμμετοχή σε ειρηνευτικές αποστολές για την επιλογή οπλικών συστημάτων. Η πρόταση διχάζει . Κι αυτό γιατί είναι τελείως διαφορετικό το οπλοστάσιο που πρέπει να επιλέξει η Ελλάδα για να πλέουν τα πλοία της ανοιχτά της Σομαλίας και διαφορετική αν αποφασίσει να ασχοληθεί με τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Και αυτή τη περίοδο -και για πολλά χρόνια- είναι βέβαιο ότι αυτό θα είναι το πρωτεύον και όχι οι πειρατές της Σομαλίας.