Τι είπε και τι δεν είπε ο Δένδιας για τις περικοπές των μισθών στρατιωτικών

Ως δικηγόρος είναι άριστος χειριστής του λόγου. Ως πολιτικός γνωρίζει από ελιγμούς. Ως υπουργός Εθνικής Άμυνας πρέπει να αποφεύγει τις κακοτοπιές. Ο Νίκος Δένδιας τα συνδύασε όλα για να απαντήσει στην ερώτηση που του τέθηκε για την άρνηση της κυβέρνησης να εφαρμόσει την απόφαση της Δικαιοσύνης και να επιστρέψει στους στρατιωτικούς οσα παράνομα τους πήρε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Crash και στον συνάδελφο Γιώργο Χουδαλάκη , ο ΥΕΘΑ ρωτήθηκε:

“ Ως δικηγόρος, Υπουργός Δικαιοσύνης  και μετέπειτα Άμυνας, θεωρείτε  πολιτικά ορθό να διατάσσει η Δικαιοσύνη την αποκατάσταση των μισθών των ένστολων και αντί της αποκατάστασης να γίνεται μια αναπλήρωση κατά 50% των απωλειών”;

Η απάντηση που έδωσε;

“Προφανώς, στη συγκεκριμένη ρύθμιση υπάρχει ζήτημα «δημοσιονομικής ορθότητας» και όχι πολιτικής. Ουδείς πιστεύω ότι θα  προτιμούσε μία λύση που θα προκαλούσε δημοσιονομικό κενό, που με τη σειρά του θα οδηγούσε σε νέα μέτρα και τελικά θα ανάγκαζε το κράτος να παίρνει με το ένα χέρι ό,τι έδωσε  με το άλλο. Επί της ουσίας του ζητήματος όμως το οποίο θίγετε, θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Το συντομότερο δυνατόν η Πολιτεία οφείλει να αποκαταστήσει τους μισθούς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Άλλωστε, έχει δεσμευθεί για το ίδιο ζήτημα ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς”. 

Αυτό που δεν είπε βέβαια είναι πότε θα έρθει αυτή η στιγμή.

Ο κ.Δένδιας ρωτήθηκε για τα ελληνοτουρκικά και για την περίφημη δηλωσή του για το “κλαδί ελιάς” και το “ξίφος”.

“Θεωρώ ότι το αυτονόητο για έναν Υπουργό Εθνικής Άμυνας ανά την υφήλιο είναι να κρατά και το κλαδί ελιάς και το ξίφος, με την προσδοκία ότι θα χρησιμοποιήσει μόνο το πρώτο, αλλά χωρίς ποτέ να παραιτηθεί της χρήσης του δεύτερου για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας”, είπε ο κ.Δένδιας και αναφερόμενος στην πρόκληση με τον πλου τουρκικού πλοίου το πρώτο 24ωρο της υπουργίας του είπε:

Όσον αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό, οι διαπιστευμένοι συντάκτες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας γνωρίζουν πολύ καλά ότι χρησιμοποιήθηκαν όλα τα ενδεδειγμένα μέσα για την περίπτωση από το Πολεμικό μας Ναυτικό και την Πολεμική μας Αεροπορία. Αλλά γενικώς, η  ψυχραιμία δεν έχει αρνητικό πρόσημο για όποιον έχει το Δίκαιο με το μέρος του. Την ψυχραιμία του συνήθως χάνει όποιος τελεί εν αδίκω.   

Διαβάστε ακόμη:

Αγωγές στρατιωτικών κατά δημοσίου: Αλήθειες και ψέμματα για «άλλες λύσεις»

«Κι όμως υπάρχουν ευκαιρίες για την Άμυνα κύριε Δένδια ακόμη και με τις περικοπές»