Τι θα συμβεί αν «περάσουν» οι περικοπές των 400 εκατομμυρίων στην Άμυνα;

Οι σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές έχουν φυσιολογικά προκαλέσει αναστάτωση για να μην πούμε πανικό στο ΥΠΕΘΑ. Πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις οι λεγόμενες “αμυντικές δαπάνες” είναι οι πρώτες υποψήφιες για “κούρεμα”. Οι απολύτως παράλογες απαιτήσεις των δανειστών για περικοπή ακόμη 400 εκατομμυρίων ευρώ από τα ελληνικά αμυντικά κονδύλια είναι δεδομένες .Το ερώτημα είναι αν η ελληνική κυβέρνηση θα τις δεχτεί προσπαθώντας να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο με εμμονή την οδηγούν οι δανειστές.

Η πραγματικότητα είναι μία ,είναι σκληρή κι ελπίζουμε ότι έχει γίνει κατανοητή στην ελληνική κυβέρνηση. Η άμυνα της χώρας δεν “σηκώνει” άλλες περικοπές. Βρίσκεται πολύ κοντά στην απόλυτη διάλυση και απαξίωση.

Η περικοπή 400 εκατομμυρίων θα οδηγήσει σε ματαίωση της όποιας προσπάθειας μπορεί να γίνει για να καλυφθούν άμεσες κι επείγουσες ανάγκες που έχουν οι ΕΔ. Όχι για αγορές ,αλλά για να κλείσουν τεράστιες “μαύρες τρύπες” που υπάρχουν στους υπάρχοντες εξοπλισμούς . Η τεχνική υποστήριξη οπλικών συστημάτων που βρίσκονται σε αχρησία δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Εκτός αν οι Ευρωπαίοι είναι αυτοί που θα εγγυηθούν την ασφάλεια της χώρας. Ποτέ δεν έδειξαν πρόθυμοι να το κάνουν.

Επιπλέον είναι προφανές ότι οι όποιες περικοπές γίνουν δεκτές είναι βέβαιο ότι θα έχουν επιπτώσεις και στο προσωπικό .Μπορεί ο ΥΕΘΑ να διαβεβαιώνει ότι τα χρήματα για την αποκατάσταση των μισθών των στρατιωτικών υπάρχουν και είναι δεσμευμένα, αλλά όπως προκύπτει από τις απαιτήσεις των δανειστών κανείς πλέον δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τίποτα.

Το πως λειτουργουν σε υψηλές στροφές οι ΕΔ μόνο οι άνθρωποί τους το γνωρίζουν. Συμβαίνουν πάρα πολλά κάθε μέρα που δεν ανακοινώνονται για ευνόητους λόγους. Περιστατικά που αποκαλύπτουν τα τεράστια προβλήματα και τις ελλείψεις που έχουν δημιουργηθεί από τις περικοπές και την οικονομική κρίσης αλλά και την αυταπάρνηση που δείχνει το προσωπικό για να τα ξεπεράσει. Υπάρχουν όμως και κάποια όρια.