Το μήνυμα των εκλογών και οι εθνικοί μας κίνδυνοι

Το μήνυμα του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών κάθε άλλο παρά “τοπικό” μπορεί να χαρακτηριστεί. Οι πολίτες – δημότες είναι σαφές ότι ήθελαν να στείλουν πρώτα απ΄ όλα μήνυμα πολιτικό . Μένει να δούμε  πόσο πιο ισχυρό θα είναι αυτό το μήνυμα την επόμενη Κυριακή στην κάλπη των ευρωεκλογών.

Η ερμηνεία του αποτελέσματος του πρώτου γύρου θα αναλυθεί …εξαντλητικά όλη την εβδομάδα που μόλις άρχισε. Και είναι βέβαιο ότι η πόλωση θα ενταθεί κι άλλο.

Τι θα φέρουν οι εκλογές που έγιναν χθες και πολύ περισσότερο αυτές που έρχονται είναι ένα ερώτημα . Αλλά σίγουρα δεν είναι το τέλος…του κόσμου και της χώρας. Γιατί η χώρα είναι και πρέπει να είναι πάνω απ΄ όλα. Κανείς δεν μπορεί να διεκδικεί τον ρόλο του…απόλυτου σωτήρα της, ούτε κανείς να κατηγορηθεί ως ο απόλυτος εξολοθρευτής της.

Τα λέμε όλα αυτά γιατί η χώρα την ίδια ώρα που ένα σκληρό πολιτικό παιχνίδι παίζεται εντός των συνόρων της εξακολουθεί να αντιμετωπίζει θανάσιμους κινδύνους εκτός αυτών.

Το πρώτο δεν πρέπει και δεν μπορεί ούτε για μια ώρα να μας κάνει να ξεχνάμε το δεύτερο.
Ειδικά με μια εξαιρετικά “ανήσυχη” Τουρκία απέναντί μας.

Όχι δεν είμαστε απ΄ αυτούς που ταυτίζουμε την σταθερότητα της χώρας με την αποφυγή πάση θυσία των όποιων πολιτικών εξελίξεων . Υποστηρίζουμε ακριβώς το αντίθετο. Η Δημοκρατία δεν μπορεί να είναι “αιχμάλωτη” τέτοιων παραλογισμών. Υποστηρίζουμε ότι όσοι συμμετέχουν στο πολιτικό – κομματικό μας σύστημα θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι και ώριμοι και σοβαροί και πραγματικοί πατριώτες. Η πολιτική αντιπαράθεση που αναμένεται να γίνει ακόμη πιο σκληρή δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να δώσει την εντύπωση σε οποιονδήποτε ότι η χώρα βρίσκεται σε αδυναμία και σε κατάσταση σύγχυσης. Το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα είναι η φωνή των πολιτών η οποία κάτι ζητά. Αλλά ποτέ δεν επιθυμεί το χάος. Το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα σηματοδοτεί την άποψή τους για το που θέλουν να κατευθυνθεί η χώρα. Και ποτέ οι πολίτες δεν δείχνουν τον δρόμο προς την άβυσσο.

Ελπίζουμε ότι τα πολιτικά και κομματικά πάθη θα μπουν στην άκρη σ΄ ότι έχει να κάνει με την ασφάλεια της χώρας και την εξωτερική της πολιτική. Δυο τομείς που αυτή τη χρονική περίοδο είναι εξαιρετικά σοβαροί.

Διαβάστε ακόμη:

Οι στρατιωτικοί μπροστά στις κάλπες – Άρθρο «φωτιά» για τις εκλογές