Το παρασκήνιο των κρίσεων! Γιατί έφυγαν οι 3 Αρχηγοί πως «επιβίωσε» ο Κωσταράκος

Τι οδήγησε στην αντικατάσταση των τριών από τους τέσσερις Αρχηγούς Γενικών Επιτελείων και τι κράτησε στη θέση του τον Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκο; Πως έγινε Αρχηγός ΓΕΝ ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Βαγγέλης Αποστολάκης και όχι ο Παναγιώτης Λίτσας; 

Το παρασκήνιο έχει ενδιαφέρον:

•ο ΥΕΘΑ Πάνος Παναγιωτόπουλος κατέβηκε στο Μαξίμου έχοντας στα χέρια του την εισήγηση του Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκου. Στο μυαλό του βέβαια υπήρχε και η άποψη του Μεγάρου Μαξίμου ,μετά από τη συνέντευξη που είχε δώσει ο Α/ΓΕΝ Κοσμάς Χρηστίδης στη Real News και η οποία έλεγε ότι “ο Χρηστίδης μένει μέχρι τις κρίσεις”.

•Το δεύτερο θέμα που έπρεπε να επιλυθεί είχε να κάνει με δυο ναυάρχους. Ο ένας ο υπαρχηγός ΓΕΝ Παναγιώτης Λίτσας ο οποίος είχε κυβερνητική στήριξη. Το ίδιο όμως συνέβανε και με τον Βαγγέλη Αποστολάκη , παρά το γεγονός ότι ήταν “χρεωμένος” στο ΠΑΣΟΚ.

Η λύση να γίνει υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ ο Παναγιώτης Λίτσας και Αρχηγός Στόλου ο Βαγγέλης Αποστολάκης. Λύση που δεν ικανοποιούσε την πλευρά Λίτσα. Άρα έπρεπε να φύγει ο Χρηστίδης.

Ο οποίος με την απόφαση αποστρατείας του έδωσε κι ένα άλλοθι για την απομάκρυνση των άλλων δύο αρχηγών. Και ειδικά του Α/ΓΕΣ Κ.Γκίνη ,ο οποίος είχε επιλεγεί μόλις πριν από οκτώ μήνες!

Η δικαιολογία για την αποστρατεία και των άλλων δύο Αρχηγών είναι ότι “αν αποστρατεύαμε μόνο τον Χρηστίδη θα ήταν σαν να τον στοχοποιούσαμε ,λόγω της συνέντευξής του. Γι΄ αυτό και αποφασίσαμε ότι έπρεπε να φύγουν και οι άλλοι δύο αρχηγοί”. Δεν λέμε ότι μας πείθει η αιτιολογία, ωστόσο τη μεταφέρουμε.

Και βέβαια υπάρχει και το θέμα της παραμονής του Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκου. Στη περίπτωσή του η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης λέει ότι έπρεπε να παραμείνει ως ο συνδετικός κρίκος της ηγεσίας. Λογική άποψη , αλλά κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το κλίμα υποστήριξης της κυβερνητικής πολιτικής που κατόρθωσε να χτίσει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τους τελυεταίους μήνες. Πραγματικά δεν γνωρίζουμε αν έχει κατανοήσει το Γολγοθά που θα έχει να αντιμετωπίσει σε σχέση με τα προβλήματα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.