Τζανακόπουλος: Διασφαλίστηκαν οι συντάξεις χηρείας

Παράλληλα, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε σε αναλυτική παρουσίαση της συμφωνίας με τους Θεσμούς, και τούτο γιατί, όπως είπε, «και σε αυτά τα ζητήματα έχει υπάρξει ρεσιτάλ παραπληροφόρησης και προπαγάνδας».
Η παρουσίαση της συμφωνίας ήταν αναλυτική, ανά τομέα και Υπουργείο.
Ξεκινώντας από όλο το φάσμα των θεμάτων που καλύπτει το Υπουργείο Εργασίας, τόνισε:

«Διασφαλίστηκαν οι συντάξεις χηρείας, με κατώτατο πλαφόν στο ύψος της εθνικής σύνταξης. Συμφωνήθηκε να θεσμοθετηθεί προνόμιο υπέρ εργατικών απαιτήσεων, οι οποίες θα ικανοποιούνται πριν από οποιονδήποτε άλλο πιστωτή κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης ή πτώχευσης επιχείρησης. Το προνόμιο θα αφορά σε οφειλόμενους μισθούς έως έξι μήνες και το ανώτατο ποσό ικανοποίησης για κάθε μήνα οφειλόμενου μισθού θα είναι 2,75 φορές επί τον κατώτατο μισθό».

Όσον αφορά τον κοινωνικό προϋπολογισμό, «από τη συμφωνία προκύπτει η αύξηση του προϋπολογισμού για τα οικογενειακά επιδόματα κατά 260.000.000€, αυξάνοντας το συνολικό ποσό από τα σημερινά 650.000.000€ σε 910.000.000€, δηλαδή μια αύξηση του κοινωνικού προϋπολογισμού, της τάξης του 40%. Παράλληλα, διευρύνονται οι εισοδηματικές κλίμακες για τα πλέον αδύναμα στρώματα, πράγμα που σημαίνει ότι οι οικογένειες με 1 και 2 παιδιά, δηλαδή 682.000 οικογένειες σε σύνολο περίπου 804.000, θα λάβουν οικογενειακά επιδόματα αυξημένα από 57% έως και 110%. Ενώ τέλος, επιπλέον 40 εκατομμύρια θα διατεθούν για την παροχή σχολικών γευμάτων ενώ ακόμα 15 εκατομμύρια θα κατευθυνθούν για την επέκταση των βρεφονηπιακών σταθμών», σημείωσε ο Δ. Τζανακόπουλος.