OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

Τζέφρι Πάιατ: Πιο ισχυρή από ποτέ η συμμαχία ΗΠΑ – Ελλάδας

15/05/2018 - 11:46
Share on FacebookShare on Twitter

Η συμμαχία ΗΠΑ – Ελλάδας είναι πιο ισχυρή από ποτέ είναι το ηχηρό μήνυμα που εξέπεμψε ο Αμερικανός Πρέσβης, κ. Τζέφρι Πάιατ. Ο κ. Πάιατ μιλώντας στο συνέδριο “Εxposec Defense World”, υποστήριξε ότι επιτυχές παράδειγμα της διμερούς συνεργασίας θα αποτελέσει η αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Παράλληλα εξέφρασε την ευγνωμοσύνη των ΗΠΑ για την συνεισφορά της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, ενώ χρησιμοποίησε θερμά λόγια για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται σε διπλωματικό επίπεδο για τη δημιουργία των τριμερών σχημάτων συνεργασίας με Κύπρο – Ισραήλ καθώς επίσης με Κύπρο – Αίγυπτο.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Αμερικανού Πρέσβη είναι τα ακόλουθα:

Στηρίζουμε την Ελλάδα για οικονομική ανάκαμψη, επενδύσεις αμερικανικών επιχειρήσεων , σύσφιξη διμερών στρατιωτικών σχέσεων. Θα είναι κρίσιμη χρονιά για την ελληνική οικονομία και τις διμερείς σχέσεις. Οι επόμενες 100 μέρες κρίσιμες για την έξοδο από το πρόγραμμα και την παραπέρα προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Έχουμε δουλέψει στενά για να ενισχύσουμε τη σχέση μας στην Άμυνα, τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, Ευγνώμων ότι οι χώρες μας είναι ασφαλείς και η συμμαχία μας πιο ισχυρή από ποτέ εδώ και πολλά χρόνια. Πολλοί υψηλόβαθμοι Αμερικανοί επισκέπτονται τη χώρα, ενώ και η ελληνική στρατιωτική ηγεσία στις ΗΠΑ, όπου συζητήθηκε η διμερής συνεργασίας, ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνας ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και στη Μαύρη Θάλασσα.

Να εκμεταλλευτούμε το θετικό μομέντουμ όπως εκφράστηκε και από την επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ το περασμένο φθινόπωρο και να χτίσουμε πάνω σε αυτό. Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας είναι κρίσιμη για την ασφάλεια της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας της Ευρώπης. Αυτό είναι καθαρό όπως το 1944 όταν ξεκινήσαμε το Σχέδιο Μάρσαλ, καθαρό και σήμερα. Επενδύουμε στις κοινές ασκήσεις μας, όπως η Phoenix Express και η Ηνίοχος.

Επίσης η Ελλάδα έχει πάρει πρωτοβουλίες για περιφερειακά σχήματα συμμαχίας και συνεργασίας. Υποστηρίζουμε ισχυρά τα τριμερή σχήματα συνεργασίας με Κύπρο και Αίγυπτο, όπως και με Αίγυπτο και Ισραήλ, καθώς επίσης και πρωτοβουλίες όπως η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών την περασμένη Παρασκευή στο Σούνιο. Δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει και βοηθά τις χώρες στα βόρεια σύνορά στην πορεία τους προς ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα παίζει ένα ηγετικό ρόλο με 2%, στην Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ευγνώμονες για τη συνεισφορά της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Η δε αναβάθμιση των F16 θα είναι ένα επιτυχές παράδειγμα συνεργασίας και για τις δυο χώρες. Και οι δυο πλευρές συμφωνούμε ότι η συμμαχία μας πρέπει να γίνει ακόμα ισχυρότερη απέναντι στις αναδυόμενες προκλήσεις. Προδιέγραψε, με αφορμή το γεγονός ότι οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ, την ενίσχυση της παρουσίας της αμερικανικής επιχειρηματικής παρουσίας στη Βόρεια Ελλάδα τους επόμενους μήνες.

Tags: ΕΛΛΑΔΑΗΠΑΠΡΕΣΒΗΣ ΗΠΑΤΖΕΦΡΙ ΠΑΙΑΤ

Related Posts

δένδιας
ΥΕΘΑ

Ο Νίκος Δένδιας στην Ιαπωνία: Στο επίκεντρο τα θαλάσσια drones και τα υποβρύχια όπλα

03/12/2025 - 16:54
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Υλοποιούμε πλέγμα δράσεων για τα Άτομα με Αναπηρία στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Οικογένειας

03/12/2025 - 10:35
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Ο Δένδιας στις Βρυξέλλες – Συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Σουηδίας για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας [pics, vid]

01/12/2025 - 21:12

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Ο Ελληνικός Στρατός (Α’ Σώμα Στρατού) απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Top News

Κακοκαιρία Byron: Φεύγει από την Αττική αλλά όχι από τη χώρα - Οι περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Το νέο Δόγμα Μονρόε του Ντόναλντ Τραμπ: Τι σηματοδοτεί η νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την Ευρώπη, την Ουκρανία και τον ανταγωνισμό με την Κίνα

Κρήτη: Καναδός youtuber και vlogger πήγε σε ρακοκάζανο στα Χανιά δοκίμασε αντικρυστό και ξετρελάθηκε

Μητσοτάκης, Κουτσούμπας, Ανδρουλάκης και Τσίπρας χορεύουν πεντοζάλι χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert