Αυτά είναι τα μέτρα για την ανακούφιση των στελεχών των ΕΔ και των πληγέντων που ανακοίνωσε ο Πάνος Καμμένος

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε χθες (25/7/18) ο ΥΠΑΜ κ. Πάνος Καμμένος με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα των φονικών πυρκαγιών και με σκοπό την ενημέρωση όσον αφορά με τις δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την καταπολέμηση των συνεπειών των καταστρεπτικών πυρκαγιών.

Στην συνέντευξη τύπου, ο ΥΠΑΜ ανακοίνωσε μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων πολιτών από τις καταστροφικές συνέπειες των πυρκαγιών καθώς και των στελεχών των ΕΔ που κατάγονται από τις περιοχές που έχουν υποστεί την καταστροφή.

Ως προς τα στελέχη των ΕΔ, αποφασίστηκαν τα κάτωθι:

1) Θα μετατεθούν στο Λεκανοπέδιο όλα τα στελέχη και οι οπλίτες θητείας που υπηρετούν στον Έβρο και στις νήσους ή σε άλλα μέρη της Ελλάδας και που προέρχονται από οικογένειες που έχουν θύματα ή έχουν καταστραφεί τα σπίτια τους, ύστερα από μια απλή ενημέρωση στους στρατιωτικούς διοικητές τους ή από μέρους των οικογενειών τους στο γραφείο που θα αρχίσει να λειτουργεί από αύριο στην περιοχή.

2) Παράλληλα, οι Αρχηγοί αποφάσισαν να εγκρίνουν την προσωρινή αναβολή στράτευσης για όλους τους διαμένοντες στην περιοχή, από τη στιγμή που θα το αιτηθούν.

3) Τέλος, δημιουργήθηκε ήδη ένα συντονιστικό όργανο του Στρατού Ξηράς στην πληγείσα περιοχή που θα συνεργάζεται με τους αρμόδιους φορείς και παράλληλα έχουν διατεθεί μηχανικοί για να μετέχουν στα μικτά συνεργεία που βρίσκονται στην περιοχή για την αποτίμηση των ζημιών.

Τα μέτρα που αφορούν τους πληγέντες πολίτες είναι τα εξής:

1) Αρχικώς, αποφασίστηκε ότι θα δημιουργηθεί στην περιοχή ένα κέντρο επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο θα συντονίζει τις μικτές περιπόλους που βρίσκονται, μαζί με την Αστυνομία στις πληγείσες περιοχές.

2) Όσον αφορά τη διάθεση προσωπικού και μέσων του Μηχανικού για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου, τίθεται στην διάθεση της τοπικής αυτοδιοίκησης, κατόπιν βεβαίως συνεννόησης με τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, οι δυνατότητες για την προετοιμασία αντιπλημμυρικής θωράκισης στις περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί, σύντομα, μέσα στις επόμενες ημέρες και αφού γίνουν οι απαραίτητες μελέτες και υπογραφούν οι προγραμματικές συμβάσεις, όπως επίσης να γίνει και διάνοιξη, εάν χρειάζεται, δρόμων, ζωνών που θα διευκολύνουν τους κατοίκους.

3) Στην περιοχή, έχουν διατεθεί – αν και δεν έχει γίνει ακόμα χρήση – μέσα μεταφοράς με λεωφορεία και mini-bus για να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι, όπως επίσης τα Επιτελεία θα διαθέσουν, εάν χρειαστεί, βρεφονηπιοκόμους για να μπορούν να καλυφθούν μέσα στα ΚΑΑΥ του Αγίου Ανδρέα οι ανάγκες των κατοίκων της περιοχής που έχουν πληγεί.

4) Τα στρατιωτικά εργοστάσια, έχουν τεθεί σε ετοιμότητα να παρέχουν αργότερα και όταν θα αρχίσει η ανακατασκευή των οικιών, χρώματα και άλλα υλικά τα οποία μπορεί να χρειαστούν.

5) Το Μηχανικό ανέλαβε την αποκατάσταση του αθλητικού κέντρου του Νέου Βουτζά το οποίο είναι ένα σημαντικό σημείο συγκέντρωσης των νέων σε αυτή την περιοχή.

6) Τα στρατιωτικά νοσοκομεία παραμένουν στη διάθεση των πληγέντων.