ΥΕΘΑ: «Η Τουρκία πρέπει να παίζει σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα»

Η Ελλάδα είναι ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία, αλλά η Άγκυρα θα πρέπει να αρχίσει να «παίζει σύμφωνα με τους κανόνες», δήλωσε σήμερα Τρίτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ), Νικόλαος Παναγιωtόπουλος.

«Θα θέλαμε να είμαστε σε θέση να συνομιλήσουμε με την Τουρκία, αλλά η Τουρκία πρέπει να παίζει σύμφωνα με τους κανόνες. Η Τουρκία δεν πρέπει να παίζει με τους δικούς της κανόνες, ειδικά κανόνες όπως ο κανόνας της στρατιωτικής ισχύος και οι μονομερείς ενέργειες», δήλωσε ο κ.Παναγιωτόπουλος κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο 26ο συνέδριο του Economist.

«Οι κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται είναι το Διεθνές Δίκαιο, οι σχέσεις καλής γειτονίας και οι διεθνείς και διμερείς συμφωνίες. όσο μια χώρα παίζει με βάση τους κανόνες, τότε είμαστε καλά. όο όμως δεν ακολουθεί αυτούς τους κανόνες, τότε θα έχουμε πρόβλημα. Όπως και έχουμε με την Τουρκία. Αντιμετωπίζουμε καθημερινές προκλήσεις και απευθείας απειλές».

«Βρισκόμαστε σε ένα νέο περιβάλλον ασφαλείας, με περισσότερες προκλήσεις, οι οποίες απαιτούν δράση. Πρέπει να σταματήσουμε όλες τις προσπάθειες αναθεωρητισμού από όπου και αν προέρχονται», συμπλήρωσε ο ΥΕΘΑ.

Επίσης, ο Υπουργός επεσήμανε ότι τα προβλήματα ασφαλείας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω της ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας σε ζητήματα άμυνας, με χώρες όπως το Ισραήλ και η Κύπρος, αλλά ακόμα και διευρυμένες συνεργασίες με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία.