OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ

ΥΕΘΑ: Τι απάντησε για την «απαξίωση» των ΕΑΣ και την «εξαγωγή στην Αίγυπτο»

17/03/2022 - 09:18
ΥΕΘΑ
Share on FacebookShare on Twitter

Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές της αντιπολίτευσης με θέμα: «Εξαγωγή ΕΑΣ στην Αίγυπτο – Η απαξίωση των ΕΑΣ συνεχίζεται», λέγοντας αρχικά ότι αφού συγκροτήθηκε επιτροπή, στην οποία ανατέθηκε το έργο προεπιλογής προμηθευτών για την προμήθεια Α’ υλών και υλικών προς υλοποίηση της σύμβασης Cairo/Ν/ΟV/Hellenic/2020/32, αυτή, σύμφωνα με τις διαδικασίες των ΕΑΣ, συνέταξε τους πίνακες προεπιλεγμένων προμηθευτών ανά υλικό και ως προμηθευτές επιλέχθηκαν διεθνείς και ελληνικοί οίκοι, με κριτήρια το βιογραφικό και την προηγούμενη συνεργασία τους με τα ΕΑΣ.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι «εν συνεχεία, η Διεύθυνση Προμηθειών με την υπ’αριθμ. 136/09.09.2020 εισήγηση της προς το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ), εισηγήθηκε την έγκριση διενέργειας διαγωνιστικών διαδικασιών, η οποία και έγινε αποδεκτή στην υπ’αριθμ.161/17.09.2020 συνεδρίαση του ΔΣ, και αποφασίστηκε η έγκριση διενέργειας διαγωνιστικών διαδικασιών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 42 παρ.2 εδ. δ του ν.3978/2011(Α’137), από τις ως άνω καταστάσεις – πίνακες προεπιλεγέντων προμηθευτών».

Οι διαγωνιστικές διαδικασίες

Καθόσον αποφασίστηκε από το ΔΣ η διενέργεια διαγωνιστικών διαδικασιών σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις, ήτοι η διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, η αίτηση προσφοράς δε δημοσιεύτηκε και ζητήθηκαν προσφορές δια αποστολής προσκλήσεων από τους προμηθευτές, οι οποίοι είχαν προεπιλεγεί από την ανωτέρω επιτροπή των ΕΑΣ που είχε επικαιροποιήσει τους σχετικούς πίνακες.

Αναφορικά με την εξέταση της δυνατότητας εύρεσης Α’ υλών με ισοδύναμες προδιαγραφές, επισημαίνεται ότι η αλλαγή προδιαγραφών απαιτεί ένα σύνολο δοκιμών, οι οποίες είναι δαπανηρές και χρονοβόρες και οι οποίες δεν ήταν εφικτό να διεξαχθούν στο πλαίσιο εκτέλεσης της σύμβασης. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι κατά το χρονικό διάστημα από την υπογραφή της σύμβασης μέχρι το χρονικό σημείο όπου κρίθηκε αναγκαία η προμήθεια έτοιμων ή ημιετοίμων πυρομαχικών, προέκυψαν αντιξοότητες, ειδικότερα λόγω έλλειψης Α’ υλών, εξαιτίας της πανδημίας COVID-19, με αποτέλεσμα η άμεση υλοποίηση της σύμβασης να μην καθίσταται εφικτή.

Περαιτέρω, λόγω της ενσκήψασας πανδημίας, οι ανωτέρω δυσκολίες οξύνθηκαν, και συγκεκριμένα, από τους δεκατρείς (13) διαγωνισμούς για την προμήθεια Α’ υλών οι οκτώ (8) απέβησαν άγονοι, ενώ η έρευνα αγοράς για προμήθεια μέρους ή του συνόλου των εξαρτημάτων ή υποσυγκροτημάτων, με σκοπό την ολοκλήρωσή τους μηχανουργικά και τη φυσιγγιοποίηση του προϊόντος στις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ, κατέστη άκαρπη.

Η αντίδραση των ΕΑΣ

Με δεδομένα τα στενά χρονικά περιθώρια ολοκλήρωσης της σύμβασης, τα ΕΑΣ οδηγήθηκαν στην επιλογή προμήθειας έτοιμων ή ημιετοίμων πυρομαχικών, προκειμένου η εταιρεία να μην κηρυχθεί έκπτωτη, αλλά και να μη διαταραχθεί η υπάρχουσα καλή σχέση με έναν σημαντικό στρατηγικό εταίρο, όπως είναι η Αίγυπτος.

Συνακόλουθα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 42, περ. δ του ως άνω νόμου, πραγματοποιήθηκε διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού με περισσότερες από πέντε (5) εταιρείες και κατατέθηκαν τρεις (3) τεχνικο-οικονομικές προσφορές.

Τέλος, το Νοέμβριο 2021 ζητήθηκε με επιστολή η 6μηνη παράταση της σύμβασης, ενώ το αίτημα επαναλήφθηκε τον Ιανουάριο 2022 και εκκρεμεί η έγγραφη αποδοχή του αντισυμβαλλόμενου. Κατά τα λοιπά αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Οικονομικών.

Tags: ΑΙΓΥΠΤΟΣΕΑΣΕΛΛΑΔΑΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣΥΕΘΑ

Related Posts

Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας: Αναβαθμίζεται η αεράμυνα της Πατρίδας – Στη Βουλή συμβάσεις για «θόλο», F-35, F-16 Block 50, φρεγάτες MEKO και FOS

16/03/2026 - 13:10
Δένδιας - Βοτρίν
ΥΕΘΑ

Δένδιας και Βοτρίν συζήτησαν για τον εμπλουτισμό της Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης Ελλάδας και Γαλλίας

13/03/2026 - 13:57
Δένδιας
ΥΕΘΑ

Δένδιας από την Βουλγαρία: «Είμαι περήφανος που ελληνικά F-16 και Patriot καλύπτουν τον βουλγαρικό εναέριο χώρο»

12/03/2026 - 16:58

Διαβάστε Επίσης

Κατάρ: Υπό έλεγχο η φωτιά στην κυριότερη μονάδα LNG μετά από ιρανική επίθεση – Αναχαιτίσεις σε Εμιράτα και Ριάντ

Το Ισραήλ έπληξε πάνω από 5 πολεμικά πλοία του Ιράν στην Κασπία Θάλασσα, σύμφωνα με το Axios

Ισπανία: Αποσύρει 300 στρατιώτες από το Ιράκ λόγω της κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Ουκρανία: Χτυπήσαμε ρωσικά εργοστάσια κατασκευής και συντήρησης αεροσκαφών Ilyushin

Τουρκία: Προτείνει επέκταση του πετρελαιαγωγού της μέχρι τη Βασόρα του Ιράκ ως εναλλακτική στα Στενά του Ορμούζ

France Libre: «Ελεύθερη Γαλλία» το όνομα του αεροπλανοφόρου που θα αντικαταστήσει το Charles de Gaulle [pics]

Phantom MK-1: Ανθρωποειδή ρομπότ θα δοκιμάσει η Ουκρανία στα πεδία των μαχών [vid, pic]

Μοτζταμπά Χαμενεΐ: Οι δολοφόνοι του Αλί Λαριτζανί θα πληρώσουν σύντομα – Άνανδρη η δολοφονία του, λέει η Χεζμπολάχ

Top News

Η Αγγελική Ηλιάδη για την αποκάλυψη περί κακοποίησης από τον Μπάμπη Λαζαρίδη: Δεν φοβάμαι πια, νιώθω περήφανη που μίλησα

Βασίλης Θωμόπουλος: Δεν έχω όνειρο να ξανασυνεργαστώ με τον Πέτρο Φιλιππίδη, φαντάζομαι ούτε κι εκείνος

Η Ιωάννα Τούνη έξαλλη με την απεργία των ταξί: Δεν το ήξερα, έβαλα τα τακουνάκια μου και περπατάω

Απίστευτη γκάφα στο «The Chase»: Οι παίκτες έδωσαν την ίδια λανθασμένη απάντηση με τη «Γυναίκα με τα μαύρα»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert