ΥΦΕΘΑ: Τι απάντησε σε ερώτηση για τις προσλήψεις προσωπικού στο «ΝΙΜΤΣ»

Ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης, με θέμα «Προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού στο Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ)» λέγοντας ότι:

«Τόσο κατά τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων, τακτικού και εποχικού, πολιτικού προσωπικού του προηγούμενου έτους, όσο και κατά του τρέχοντος έτους που βρίσκεται σε εξέλιξη, τα Γενικά Επιτελεία (ΓΕ) και το ΝΙΜΤΣ υπέβαλαν τα αιτήματά τους με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθητοποίηση για την κάλυψη των πάγιων αναγκών σε υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αρμοδιότητας ΥΠΕΘΑ, εντός του πλαισίου της δημοσιονομικής πολιτικής.

Τον ετήσιο προγραμματισμό του έτους 2021 ακολούθησε η υπ’ αριθμ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΓΚΡ./17/3238/11.03.21 Απόφαση της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006, με την οποία εγκρίθηκε η κίνηση της διαδικασίας για πρόσληψη εκατόν τριάντα οκτώ (138) μονίμων υπαλλήλων διαφόρων κλάδων και κατηγοριών για το ΥΠΕΘΑ, και επίκειται η έκδοση σχετικής προκήρυξης από το ΑΣΕΠ. Από τις προαναφερθείσες θέσεις, οι πενήντα εννέα (59) αφορούν στην κάλυψη αναγκών σε προσωπικό των Στρατιωτικών Νοσοκομείων (ΣΝ) και των τριών ΓΕ.

Επιπλέον, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΓΚΡ./104/13657/16.07.20 Απόφαση της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006, εγκρίθηκε η κίνηση της διαδικασίας για πρόσληψη είκοσι ενός (21) μονίμων υπαλλήλων διαφόρων κλάδων και κατηγοριών για την ενίσχυση του ΝΙΜΤΣ με προσωπικό. Περαιτέρω, μέσω του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας (Κύκλοι Κινητικότητας 2021) ολοκληρώθηκε η μετάταξη, από διάφορους τομείς του δημοσίου, πέντε (5) ατόμων και η απόσπαση ενός (1) ατόμου στο ΝΙΜΤΣ.

Ανεξαρτήτως των ανωτέρω, από την έναρξη της πρωτόγνωρης απειλής της πανδημίας COVID-19, το ΥΠΕΘΑ καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ενίσχυση των ΣΝ σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού και για το σκοπό αυτό, κατά τα έτη 2020- 21, προσλήφθηκαν συνολικά τριακόσια εβδομήντα επτά (377) άτομα ως επικουρικό προσωπικό, τα οποία καλύπτουν τις επιτακτικές ανάγκες των ΣΝ.

Ειδικότερα στο ΝΙΜΤΣ, εργάζονται σήμερα εκατόν δεκατρία (113) άτομα επικουρικό προσωπικό, κυρίως υγειονομικών ειδικοτήτων πλην ιατρών, ενώ υπηρετούν 17 επικουρικοί ιατροί και 40 ιατροί με παράταση ισχύος της ορισμένου χρόνου σύμβασης εργασίας τους.

Συναφώς, στον πολυετή προγραμματισμό προσλήψεων τρέχοντος έτους αναφορικά με τον στρατηγικό τετραετή σχεδιασμό πολιτικής προσλήψεων στον Δημόσιο Τομέα, ετών 2022 – 2025, υποβλήθηκαν στο Υπουργείο Εσωτερικών από τα ΓΕ συνολικά τριακόσια είκοσι (320) αιτήματα, που αποτυπώνουν τις ανάγκες σε προσωπικό διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων των νοσοκομείων που υπάγονται στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΘΑ. Ειδικότερα, το ΝΙΜΤΣ υπέβαλε εκατόν εβδομήντα πέντε (175) θέσεις, συμπεριλαμβανομένων ιατρών, εκτιμώμενων αναγκών σε προσωπικό.

Τέλος, ήδη από τον Οκτώβριο 2021, έχει ανασυγκροτηθεί η αρμόδια Επιτροπή για την αναθεώρηση του Οργανισμού του ΝΙΜΤΣ και την επεξεργασία του αντίστοιχου σχεδίου προεδρικού διατάγματος, προκειμένου να υποβληθεί αρμοδίως προς έγκριση εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.