ΥΦΕΘΑ: Τι είπε για τις ΠΥΕ στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από τις Περιφέρειες Μακεδονίας και Θράκης

Ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικού ελέγχου, σε ερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ με θέμα: «Να μπει οριστικό τέλος στις μετακινήσεις στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από τις Περιφέρειες Μακεδονίας και Θράκης προς το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαίδευσης (424 ΓΣΝΕ) στη Θεσσαλονίκη».

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας είπε αρχικά ότι για τα ζητήματα της Περιοδικής Υγειονομικής Εξέτασης (ΠΥΕ) των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων η Βουλή έχει τύχει πλήρους ενημέρωσης, με πλειάδα απαντήσεων, μέσω της παρούσας διαδικασίας. Περαιτέρω, σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας Πάγιας Διαταγής 7- 1/2009, της Διεύθυνσης Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, για τη διενέργεια της ΠΥΕ, οι εξεταζόμενοι προσέρχονται στην εκάστοτε πλησιέστερη Υγειονομική Μονάδα, εν προκειμένω δε στο 424 ΓΣΝΕ.

Και συνέχισε: «Ειδικότερα, η διενέργεια της ΠΥΕ των στελεχών της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας στο 424 ΓΣΝΕ, δύναται να ολοκληρωθεί αυθημερόν, λόγω των υψηλών δυνατοτήτων του 424 ΓΣΝΕ. Αντιθέτως, εάν η ΠΥΕ διενεργηθεί στο κατά περίπτωση Γενικό Νοσοκομείο απαιτούνται από δέκα (10) έως και είκοσι (20) ημέρες για την ολοκλήρωση αυτής, καθώς οι κατά περίπτωση απαιτούμενες εξετάσεις δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν την ίδια ημέρα».

Ο ΥΦΕΘΑ κατέληξε λέγοντας πως: «Το τελευταίο γεγονός, μάλιστα, καθορίζει σημαντικά τις ενδεχόμενες απουσίες στελεχών από τις Μονάδες τους, οι οποίες λαμβάνονται υπόψη για το ποσοστό στελέχωσης και επιχειρησιακής ετοιμότητας. Τέλος, πέραν των παραπάνω, θα πρέπει να συνυπολογιστεί η σημαντική μείωση του οικονομικού κόστους για την Υπηρεσία, καθώς το κόστος των διάφορων εργαστηριακών ελέγχων σε πολιτικά νοσοκομεία διαφέρει σημαντικά σε σχέση με το κόστος των αντιστοίχων εξετάσεων, οι οποίες διενεργούνται στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία. Κατά τα λοιπά, αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Υγείας».

Φωτογραφία αρχείου Intime News