OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Υπερωρίες σε στρατιωτικούς: Πως και γιατί μπορούν να πληρωθούν! Μελέτη στρατιωτικών

30/03/2015 - 21:00
Share on FacebookShare on Twitter

Πριν ακόμη γίνει η αποκατάσταση των αποδοχών των στρατιωτικών με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι στρατιωτικοί της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών καταθέτουν ολοκληρωμένη πρόταση η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων την καταβολή υπερωριών!

Όπως αναφέρουν σε επιστολή τους προς τον ΑΝΥΕΘΑ Κώστα Ήσυχο ακόμη και μετά από “τη μερική επαναφορά, των μισθών των στρατιωτικών στα επίπεδα που ίσχυαν τη 31.7.2012, οι βασικές αποδοχές τους υπολείπονται κατά μέσο όρο 10,4% των αντιστοίχων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.  
Ακόμα και με πλήρη επαναφορά των μισθών των στρατιωτικών στα επίπεδα που ίσχυαν τη 31.7.2012, οι βασικές αποδοχές τους θα υπολείπονταν κατά μέσο όρο 7,3% των αντιστοίχων αποδοχών των Δ.Υ.”

Στην επιστολή με την οποία συνοδεύουν την μελέτη τους οι στρατιωτικοί της ΠΟΕΣ απευθυνόμενοι προς τον ΑΝΥΕΘΑ επισημαίνουν:

“Πολύ συχνά, στο δημόσιο λόγο, το μισθολόγιο των στρατιωτικών προσδιορίζεται με εμφατικότητα ως ειδικό, όχι με σκοπό να καταδείξει τη βαρύτητα του λειτουργήματος και τις ιδιαίτερες συνθήκες μέσα στις οποίες αυτό επιτελείται, αλλά για να προκαλέσει στην κοινή γνώμη την παραπλανητική εντύπωση μιας προνομιακής μισθολογικής μεταχείρισης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εις βάρος των λοιπών εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα, ενεργοποιώντας συχνά αντανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού με στόχο την καθήλωση των αποδοχών τους και την υποβάθμιση της προσφοράς τους. 

Το εγχείρημα αυτό προσκρούει στην πραγματικότητα των αριθμών, που καταδεικνύουν μια εντελώς αντίστροφη κατάσταση και η οποία συμπυκνώνεται στη διαπίστωση ότι οι αποδοχές των στρατιωτικών είναι τουλάχιστον 50% χαμηλότερες των λοιπών ειδικών μισθολογίων, ενώ υπολείπονται και των βασικών αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων που αμείβονται με το ενιαίο μισθολόγιο, λαμβάνοντας πάντα υπόψη την αντιστοιχία επιπέδου εκπαίδευσης, το χρόνο υπηρεσίας και τη βαθμολογική εξέλιξη.
Μετά τη μερική επαναφορά, των μισθών των στρατιωτικών στα επίπεδα που ίσχυαν τη 31.7.2012, οι βασικές αποδοχές τους υπολείπονται κατά μέσο όρο 10,4% των αντιστοίχων αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων.  

Ακόμα και με πλήρη επαναφορά των μισθών των στρατιωτικών στα επίπεδα που ίσχυαν τη 31.7.2012, οι βασικές αποδοχές τους θα υπολείπονταν κατά μέσο όρο 7,3% των αντιστοίχων αποδοχών των Δ.Υ..

Αυτό σημαίνει ότι εάν το δημόσιο συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση 2193 του ΣτΕ, οι αυξήσεις που θα έχουν δοθεί στους στρατιωτικούς, θα καλύψουν μόνο το μισό της διαφοράς που τους χωρίζει από τις βασικές αποδοχές όσων υπάγονται στο ενιαίο μισθολόγιο.

Οι Έλληνες  στρατιωτικοί  μειονεκτούν  και  στις ειδικές παροχές επιδοματικού χαρακτήρα, παρόλο που εργάζονται σε χειρότερες συνθήκες από τους δημοσίους υπαλλήλους και χωρίς ποτέ να αποζημιώνονται για την υπερωριακή τους απασχόληση η οποία συχνά υπερβαίνει τις 25 ώρες εβδομαδιαίως.

Εν τέλει η θεσμοθέτηση ειδικού μισθολογίου για τους στρατιωτικούς φαίνεται πως λειτουργεί ως νομική συγκάλυψη, μιας διαχρονικής προσπάθειας της πολιτείας, να υποβαθμίσει τις υπηρεσίες που προσφέρει ο Έλλην στρατιωτικός, επιβάλλοντας ένα άδικο μισθολόγιο, υποδεέστερο τόσο των λοιπών ειδικών μισθολογίων, όσο και του ενιαίου μισθολογίου των πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων. Ένα μισθολόγιο που πέραν των χαμηλότατων βασικών μισθών, είναι το μοναδικό που δεν προβλέπει κανενός είδους αποζημίωση για την υπερωριακή εργασία, η οποία μάλιστα επιβάλλεται τόσο από τη ιδιάζουσα φύση της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και από το κανονιστικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο διεξάγεται εν γένει η στρατιωτική εκπαίδευση και η πολεμική προπαρασκευή.
Αφού προσδιορίσαμε το έργο που παράγουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, η αποτίμηση του οποίου καθίσταται ρητορική, θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε  τις ώρες που εργάζεται ο Έλληνας στρατιωτικός προκειμένου αυτό να παραχθεί….

Διαβάστε ΕΔΩ  όλη την πρόταση και τα παραρτήματά της

Παράρτημα «Α»

Παράρτημα «Β»

Παράρτημα «Γ»

Παράρτημα «Δ»

Παράρτημα «Ε»

Tags: ΑΝΥΕΘΑΗΣΥΧΟΣΠΟΕΣΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙΥΠΕΡΩΡΙΕΣ

Related Posts

KC-135
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

KC-135: Η Πολεμική Αεροπορία έχει ακόμα στο στόχαστρο τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού

04/05/2026 - 05:07
ORION 26
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

ORION 26: Το χαλύβδινο αποτύπωμα του Στρατού Ξηράς, ο αθέατος παράγοντας ισχύος και το στοίχημα που κερδήθηκε

03/05/2026 - 08:09
Α.ΓΕΣ
ΓΕΣ

Α/ΓΕΣ: Ο Αντιστράτηγος Κωστίδης βρέθηκε στην Γαλλία για την άσκηση «ORION-26» [pics]

01/05/2026 - 15:32

Διαβάστε Επίσης

Ιράν: «Παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός» οποιαδήποτε ανάμιξη των ΗΠΑ στα Στενά του Ορμούζ

«Επιχείρηση Ελευθερία»: Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι το US Navy θα ξεκινήσει να συνοδεύει πλοία που έχουν εγκλωβιστεί στα Στενά του Ορμούζ

KC-135: Η Πολεμική Αεροπορία έχει ακόμα στο στόχαστρο τα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού

Καιρός σήμερα: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχοπτώσεις – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1912 ξεκινάει η κατοχή της Ρόδου από τις δυνάμεις των Ιταλών

Ο Τραμπ απέρριψε την ειρηνευτική πρόταση 14 σημείων του Ιράν: «Την μελέτησα, είναι απαράδεκτη»

Οι ΗΠΑ απάντησαν στην ειρηνευτική πρόταση 14 σημείων του Ιράν – Εκτός διαπραγματεύσεων το πυρηνικό πρόγραμμα

ΗΠΑ: «Προκαλούμε οικονομική ασφυξία στο Ιράν – Δεν μπορούν να πληρώσουν τους στρατιώτες τους»

Top News

Ο Αντώνης Αντωνιάδης συγκίνησε στη Λεωφόρο: Ο θρύλος του Παναθηναϊκού στο πλευρό της ομάδας στο ντέρμπι με την ΑΕΚ

Κεφαλονιά: Νέες αποκαλύψεις για την Μυρτώ - «Τα αποτελέσματα των τοξικολογικών δεν συνάδουν με την συμπεριφορά της»

Νίκη Λυμπεράκη: Ο γιος μου κάθε μέρα με διδάσκει τη σπουδαιότητα των πραγμάτων

Αφροδίτη Γραμμέλη: Με τον Γιώργο Λιάγκα είχαμε συγκρούσεις, διαφωνίες και δυσκολίες στη συνεργασία μας

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert