ΥΠΕΘΑ: Η ενημέρωση, τα «δώρα» και το παρασκήνιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού [pics,vid]

Στο ΥΠΕΘΑ βρέθηκε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδεία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, όπου και συνομίλησε με του Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, για τα τρέχοντα ζητήματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Την εικόνα αλλά και τις λεπτομέρειες από τα σημερινά κρούσματα παραβατικότητας των Τούρκων πιλότων στο Αιγαίο πήρε ο πρωθυπουργός στην πρώτη του επίσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.

Νωρίτερα και προτού λάβει το δώρο του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Πτεράρχου Χρήστου Χριστοδούλου, μια στολή πιλότου με τα δικά του διακριτικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έδειξε στους επικεφαλής των επιτελείων, ότι προσέρχεται στην πρώτη ενημέρωση, κάτι παραπάνω από καλά προετοιμασμένος.

Κάνοντας διαδοχικούς κύκλους ερωτήσεων, και ακούγοντας ισάριθμες φορές τις απαντήσεις και τις διευκρινίσεις των Αρχηγών, ο Πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στα ζητήματα της αεροπορίας.

Φέρεται κατά πληροφορίες, πέραν του εμβληματικού και ζωτικής σημασίας σχέδιο εκσυγχρονισμού των τριών τύπων των μαχητικών F-16, να ζήτησε στοιχεία τόσο για τα προγράμματα που αφορούν στα αεροσκάφη C-130 αλλά και για τα Mirage.

Τα δώρα που πήρε ο πρωθυπουργός

Με γεμάτα χέρια έφυγε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα προκειμένου να έχει συνομιλίες με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου.

Ο κ. Μητσοτάκης έλαβε μια τιμητική πλακέτα από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο με το θυρεό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας και μια κορνίζα με το Πιστοποιητικό Στρατολογικής Κατάταξης, όπου αναφέρονται οι βάσεις και οι θέσεις που υπηρέτησε ως σμηνίτης.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, του επιφύλασσε το καλύτερο δώρο για το τέλος,μια στολή πιλότου μαχητικού αεροσκάφους.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Πρωθυπουργός με το πέρας της επίσκεψης:

«Με μεγάλη ικανοποίησή διαπίστωσα για άλλη μια φορά την απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα, το αξιόμαχο αλλά και το εξαιρετικά υψηλό ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Παρά τα μεγάλα προβλήματα και τις συνέπειες μιας δεκαετούς κρίσης η οποία είχε οικονομίες επιπτώσεις και στους προϋπολογισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων, αυτό το οποίο σε καμία περίπτωση δεν έχει καμφθεί, αυτό το οποίο δεν έχει θιγεί είναι το ηθικό του στρατεύματος» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ότι η επίσκεψή του στο υπουργείο Άμυνας έχει και ουσιαστικό και συμβολικό χαρακτήρα και ευχαρίστησε τους αρχηγούς και τους επιτελείς για την ενδελεχή ενημέρωση που του έκαναν και για τη ουσιαστική συζήτηση που είχαν για τις προτεραιότητες ως προς την αμυντική πολιτική της χώρας.

«Εκφράζω τις ευχαριστίες μου αλλά και την υπερηφάνεια μου σε όλες τις γυναίκες και άνδρες γιατί αυτοί αποτελούν την ψυχή των Ενόπλων Δυνάμεων, την ισχύ της αποτρεπτικής μας δύναμης» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το παρασκήνιο της προετοιμασίας για την επίσκεψη του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός έδειξε με κάθε τρόπο ότι δεν προσήλθε στην πρώτη συνάντηση αδιάβαστος, μεταξύ άλλων μεταφέροντας και δεδομένα από παρουσιάσεις που θα του γίνονταν.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα πάντως στο στρατόπεδο Παπάγου επικρατούσε πυρετός προετοιμασιών. Στην σύσκεψη της Τρίτης όμως, που είχε λάβει χαρακτήρα πρόβας τζενεράλε, κατά πληροφορίες, καταγράφηκαν σκηνές που δεν συνάδουν με το ύφος και τον τρόπο λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά αποτυπώνουν εν μέρει το τοξικό κλίμα που επιχειρείται να δημιουργηθεί μετά την κυβερνητική αλλαγή.

Στο κλίμα που τροφοδοτείται με διαρροές αλλά και στοχευμένα δημοσιεύματα κατά της πρώην πολιτικής αλλά και της νυν φυσικής ηγεσίας, ήρθε να προστεθεί και το σόου στους διαδρόμους του ΓΕΕΘΑ, από ανώτατο αξιωματικό ο οποίος προσερχόμενος στη σύσκεψη κραύγαζε σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες: «Τώρα τι πάμε να κάνουμε αφού δεν μας θέλουν;», αναφερόμενος προφανώς στην νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και κατ’ επέκταση στη νέα κυβέρνηση.

Δείτε βίντεο: