Μπόρις Πιστόριους: «Το 64,3% των Γερμανών θέλουν ο Σολτς να παραδώσει την Καγκελαρία στον Υπουργό Άμυνας» λέει δημοσκόπηση

Σχεδόν δύο στους τρεις Γερμανούς θα ήθελαν ο Όλαφ Σολτς να παραδώσει την καγκελαρία στον υπουργό Άμυνας Μπόρις Πιστόριους πριν από το τέλος της θητείας του, σύμφωνα με δημοσκόπηση, στην οποία αναδεικνύεται επίσης η δυσαρέσκεια και των ψηφοφόρων του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στο πρόσωπο του κ. Σολτς.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της εφημερίδας BILD, το 64,3% τάσσεται υπέρ της αποχώρησης του Όλαφ Σολτς από την καγκελαρία υπέρ του σημερινού υπουργού Άμυνας Μπόρις Πιστόριους και μόνο το 24,6% εκφράζει αντίθετη άποψη. Ακόμη και οι μισοί (49,7%) από τους ψηφοφόρους του SPD προτιμούν να γίνει καγκελάριος ο κ. Πιστόριους, πριν από τις εκλογές.

Στην απευθείας εκλογή καγκελάριου, ο Όλαφ Σολτς θα έχανε από τον Μπόρις Πιστόριους 23%-17%, ενώ και στην επιλογή μεταξύ του Όλαφ Σολτς και του αρχηγού του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (SPD), ο Φρίντριχ Μερτς θα κέρδιζε τον καγκελάριο με 26%-23%.

Ο κ. Πιστόριους θα επικρατούσε όμως και έναντι του κ. Μερτς, με 25%-23%. Αν ο κ. Σολτς ήταν αντιμέτωπος με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, ο αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) θα επικρατούσε άνετα, με 36% – 20%, όπως θα επικρατούσε και έναντι του Μπόρις Πιστόριους, με 34%-25%. Επιπλέον, το 69% λέει «όχι» σε ένα SPD με υποψήφιο τον Όλαφ Σολτς.

]

«Η δημοτικότητα του κ. Πιστόριους είναι υψηλή μεταξύ των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων, από την Αριστερά έως την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD)», εξηγεί ο επικεφαλής του Ινστιτούτου INSA, Χέρμαν Μπίνκερτ. Στην ερώτηση για την πρόθεση ψήφου, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) εξακολουθεί να προηγείται με 31% (-1), ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται η AfD με 23%, χωρίς μεταβολή στο ποσοστό της. Ακολουθούν το SPD με 16%(+1), οι Πράσινοι με 12% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 5%.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες αρχείου Reuters