OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

11η Σεπτεμβρίου: Τι αποκάλυψε το FBI με το πρώτο αποχαρακτηρισμένο έγγραφο

12/09/2021 - 10:09
Μπάιντεν
Share on FacebookShare on Twitter

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) έδωσε χθες, Σάββατο, στη δημοσιότητα το πρώτο αποχαρακτηρισμένο έγγραφο που σχετίζεται με την έρευνά του για τις επιθέσεις την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ και τους ισχυρισμούς για υποστήριξη των αεροπειρατών από την σαουδαραβική κυβέρνηση, έπειτα από εκτελεστικό διάταγμα που εξέδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Συγγενείς των θυμάτων είχαν καλέσει τον Μπάιντεν να παραλείψει τις εκδηλώσεις μνήμης για την 20η επέτειο από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ αν δεν προχωρήσει στον αποχαρακτηρισμό εγγράφων, τα οποία ισχυρίζονται ότι θα δείξουν πως οι σαουδαραβικές αρχές υποστήριξαν την συνωμοσία. Το εν μέρει λογοκριμένο 16σέλιδο έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε από το FBI σκιαγραφεί επαφές μεταξύ των αεροπειρατών και Σαουδαράβων συνεργατών, αλλά δεν έχει κανένα στοιχείο που να δείχνει ότι η κυβέρνηση στο Ριάντ ήταν συνεργός στις επιθέσεις, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 3.000 άνθρωποι.

11η Σεπτεμβρίου

Η Σαουδική Αραβία δηλώνει από καιρό ότι δεν είχε κανέναν ρόλο στις επιθέσεις. Η σαουδαραβική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε αίτημα για σχόλιο που διατυπώθηκε εκτός ωρών λειτουργίας της αργά χθες Σάββατο. Σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει στις 8 Σεπτεμβρίου, η πρεσβεία σημείωνε ότι η Σαουδική Αραβία ανέκαθεν υποστήριζε τη διαφάνεια γύρω από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και ότι χαιρετίζει την δημοσιοποίηση από τις ΗΠΑ διαβαθμισμένων εγγράφων σε σχέση με τις επιθέσεις.

Η εμπλοκή και…αθωότητα της Σαουδικής Αραβίας

«Όπως αποκάλυψαν οι προηγούμενες έρευνες, συμπεριλαμβανομένης αυτής της Επιτροπής 9/11 και η δημοσιοποίηση των λεγόμενων ’28 Σελίδων’, κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ποτέ που να δείχνει ότι η σαουδαραβική κυβέρνηση ή οι αξιωματούχοι της είχαν προηγούμενη γνώση της τρομοκρατικής επίθεσης ή εμπλέκονταν κατά οποιονδήποτε τρόπο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της πρεσβείας.

Οι 15 από τους 19 αεροπειρατές ήταν από την Σαουδική Αραβία. Αμερικανική κυβερνητική επιτροπή δεν βρήκε στοιχεία για άμεση χρηματοδότηση από την Σαουδική Αραβία της Αλ Κάιντα, στην οποία προσέφεραν καταφύγιο οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν εκείνη την εποχή. Αυτή άφηνε ανοιχτό το θέμα αν θα μπορούσε να το έκαναν μεμονωμένοι Σαουδάραβες αξιωματούχοι. Οι οικογένειες περίπου 2.500 από αυτούς που σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι που τραυματίστηκαν, επιχειρήσεις και διάφοροι ασφαλιστές, έχουν προσφύγει κατά της Σαουδικής Αραβίας διεκδικώντας δισεκατομμύρια δολάρια.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της οργάνωσης 9/11 Families United, η Τέρι Στράντα, ο σύζυγος της οποίας Τομ σκοτώθηκε την 11η Σεπτεμβρίου, δηλώνει ότι το έγγραφο που κοινοποιήθηκε χθες, Σάββατο, από το FBI τακτοποιεί τυχόν αμφιβολίες σχετικά με τη σαουδαραβική συνενοχή στις επιθέσεις. «Τώρα τα μυστικά των Σαουδαράβων έχουν εκτεθεί και ήδη έχει περάσει πολύς χρόνος και θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη το Βασίλειο για τους ρόλους των αξιωματούχων του στην δολοφονία χιλιάδων στο αμερικανικό έδαφος», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: 11Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥFBIΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΠΑΙΝΤΕΝΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Related Posts

Ρουάντα
ΚΟΣΜΟΣ

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

05/12/2025 - 21:25
Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27

Διαβάστε Επίσης

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

Top News

Κακοκαιρία Byron: Φεύγει από την Αττική αλλά όχι από τη χώρα - Οι περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κρήτη: Καναδός youtuber και vlogger πήγε σε ρακοκάζανο στα Χανιά δοκίμασε αντικρυστό και ξετρελάθηκε

Ρουμανία: Συγκλονιστικό βίντεο με αυτοκίνητο να «απογειώνεται» στον αέρα αφού ο οδηγός έχασε τον έλεγχο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert