2,5 εκατομμύρια Σομαλοί κινδυνεύουν από λιμό.

Ο νέος πρωθυπουργός της Σομαλίας δήλωσε χθες Παρασκευή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι η κυβέρνησή του κερδίζει τον πόλεμο κατά των εξτρεμιστών ισλαμιστών και ότι 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται από λιμό εξαιτίας της ξηρασίας. 

   

Ο Μοχάμεντ Αμπντουλάχι Μοχάμεντ, που ανέλαβε τα ηνία της χώρας πριν από 50 ημέρες σε αυτό το κράτος της Αφρικής, εξήγησε ότι οι σομαλικές δυνάμεις και τα στρατεύματα της Αφρικανικής Ένωσης κερδίζουν τη μάχη της ασφάλειας έναντι των ισλαμιστών ανταρτών Σεμπάμπ.

   

«Σταδιακά και βήμα βήμα, το έδαφος γίνεται ασφαλές στο Μογκαντίσου», τόνισε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας το οποίο έδωσε την πλήρη στήριξή του στη μεταβατική του κυβέρνηση. 

   

Ο πρωθυπουργός είπε ότι το 60% της πρωτεύουσας τελεί τώρα υπό το έλεγχο της κυβέρνησης και το 80% του πληθυσμού που ζει στις περιοχές αυτές. 

   

Πρόσθεσε ότι οι ενισχύσεις με 4.000 άνδρες στην αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης (Amisom) θα επιδράσουν «σημαντικά» σε αυτό. 

   

Η Ουγκάντα και το Μπουρούντι προσφέρθηκαν να στείλουν πρόσθετες δυνάμεις, αυξάνοντας έτσι σε 12.000 άνδρες τη δύναμη της Amisom, σύμφωνα με διπλωμάτες. 

   

«Επίσης αρχίσουμε να βλέπουμε ότι αυξάνεται ο αριθμός των νέων που πολεμούσαν στις τάξεις των Σεμπάμπ και τώρα παραδίδονται στις κυβερνητικές δυνάμεις και στην Amisom», τόνισε. 

   

Οι παρατηρητές υπογραμμίζουν ότι οι Σεμπάμπ ελέγχουν ακόμη μεγάλα τμήματα του εδάφους της Σομαλίας, που μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο εδώ και δύο δεκαετίες. 

   

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε επίσης για μια νέα απειλή ξηρασίας. 

   

«Σχεδόν 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από λιμό. Αν δεν τους προσφέρουμε άμεση υποστήριξη, είναι σίγουρο πως θα υπάρξει καταστροφή», τόνισε. 

   

Μια ξηρασία το 1992 προκάλεσε το θάνατο 500.000 ανθρώπων και ο Μοχάμεντ επέμεινε ότι μια επιτακτική διεθνής δράση πρέπει να αποτρέψει την επανάληψη μιας όμοιας καταστροφής.