Τι συνέβη με τα F-35 – Γιατί δεν πήγαν στο Φάρνμπορο πότε θα ξαναπετάξουν

Μετάφραση-Επιμέλεια: OnAlert.gr
Πηγή: Daily Mail

 

Δόθηκε τελικά άδεια από το Πεντάγωνο να πετάξουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, που είχαν καθηλωθεί προληπτικά μετά την φωτιά που είχε ξεσπάσει σε κινητήρα τον περασμένο μήνα. Τότε, ο στόλος των 100 αεροσκαφών είχε καθηλωθεί στο έδαφος λόγω της πυρκαγιάς. Η άδεια πτήσεων έχει δοθεί από το Πεντάγωνο με περιορισμούς, καθώς το πρόβλημα διαρροής δεν έχει λυθεί ακόμα, αλλά οι παράγοντες αισθάνονται πλέον ασφάλεια να θέσουν και πάλι τον στόλο σε κατάσταση ετοιμότητας.

Το μαχητικό αεροσκάφος είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει αεροπορική επίδειξη στη Διεθνή Έκθεση Αεροναυπηγικής του Φάρνμπορου στην Αγγλία.

Ο υποναύαρχος του Ναυτικού των ΗΠΑ Τζον Κίρμπυ δήλωσε ότι αν και περιορισμένες πτήσεις του εν λόγω μαχητικού έχουν εγκριθεί, υπάρχει μια σειρά περιορισμών που καταστούν αδύνατο για τα F-35 να διασχίσουν το Ατλαντικό και να φθάσουν στο Φάρνμπορο. Ο πιο βασικός περιορισμός που παρακωλύει την μετάβαση στη Βρετανία είναι ότι απαιτείται συχνή επιθεώρηση των κινητήρων μετά από τρεις ώρες πτήσης.

Το σύνολο του στόλου απαρτίζεται από 100 περίπου αεροπλάνα, τα οποία είχαν καθηλωθεί μετά από την πυρκαγιά που σημειώθηκε στην Αεροπορική Βάση Έγκλιν στην Φλόριντα. Ο Κίρμπυ υποστηρίζει ότι οι μέχρι στιγμής επιθεωρήσεις δεν έχουν αποκαλύψει κάποιο συστημικό πρόβλημα και οι αξιωματικοί άμυνας νοιώθουν “όλο και πιο άνετοι” στην ιδέα το σκάφος να επιστρέψει σε πλήρη επιχειρησιακή δράση.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αξιωματικοί του πολεμικού ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας ενέκριναν μεν την συνέχιση των πτήσεων, αλλά επέβαλαν περιορισμούς επ’ αόριστον, που θα παραμείνουν σε ισχύ έως ότου η αιτία της πυρκαγιάς ενός κινητήρα στις 23 Ιουνίου αποσαφηνιστεί πλήρως και διορθωθούν οι όποιες αστοχίες.

Σημειωτέων ότι το F-35 είναι το πιο ακριβό πρόγραμμα αεροσκαφών του Πενταγώνου, με απολογισμό κόστους περίπου $400 δις. δολάρια.

Τρεις παραλλαγές του συγκεκριμένου μοντέλου έχουν κατασκευαστεί, μια για κάθε σώμα, την Αεροπορία, το Ναυτικό και τους Πεζοναύτες. Οι Πεζοναύτες αναμένουν την εκδοχή τους το ακόλουθο καλοκαίρι, μετά θα ακολουθήσει η Πολεμική Αεροπορία το 2016, και το Ναυτικό ένα χρόνο μετά. Οι Στρατοί που έχουν ήδη θέσει  παραγγελίες είναι αυτοί της Τουρκίας, του Ισραήλ, της Βρετανίας, της Νοτίου Κορέας, της Ιταλίας, της Αυστραλίας, του Καναδά και της Ιαπωνίας.

Μέλη του Κογκρέσου, ωστόσο, έχουν παραπονεθεί ότι το πρόγραμμα ήταν γεμάτο απρόοπτα, με προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια δοκιμών, καθυστερήσεις και σημαντικές υπερβάσεις του κόστους.

Τα μαχητικά F-35 προορίζονται να αντικαταστήσουν τα αεροσκάφη της εποχής του Ψυχρού Πολέμου, όπως είναι τα F-16, τα F/A-18 Hornet, τα EA-6B Prowler και AV-8B Harrier.

Μετάφραση-Επιμέλεια: onalert.gr
Πηγή: Daily Mail


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Καθηλώθηκαν» τα F-35 που φαίνεται ότι «χάνουν» την πρώτη τους αεροπορική έκθεση στο Λονδίνο

Η Μεγάλη Τραγωδία του Φάρνμπορο-ΦΙΛΜ ΕΠΟΧΗΣ

«Αεροναυπηγικά Θαύματα» στο Farnborough – ΒΙΝΤΕΟ