«Ακρως ευαίσθητη επιλογή» η επέμβαση στη Συρία. Κατάθεση αμερικανού στρατηγού στο Κογκρέσο

    Τυχόν στρατιωτική επέμβαση στη Συρία ή ο εξοπλισμός των αντικαθεστωτικών ανταρτών «είναι άκρως ευαίσθητες επιλογές» στην υλοποίησή τους, επισήμανε σήμερα ο στρατηγός Τζέιμς Μάτις, διοικητής της U.S. Central Command, που καλύπτει την περιοχή στη Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή.

    «Το συριακό καθεστώς έχει σήμερα σημαντικές δυνατότητες στους τομείς των βακτηριολογικών-χημικών εξοπλισμών, έχει επίσηςσπουδαία αντι-αεροπορική άμυνα, χιλιάδες φορητούς εκτοξευτήρες αμυντικών πυραύλων, τελείως ασταθή πολιτική ηγεσία», κατέθεσε στη μικτή Επιτροπή Αμυνας στο αμερικανικό Κογκρέσο ο Τζέιμς Μάτις.

    «Το εύρος καταστολής της λαϊκής κινητοποίησης και ο παράλληλος αγώνας επιβίωσης του συριακού καθεστώτος έχουν δημιουργήσει πραγματικά εμφυλιοπολεμικές συνθήκες», τόνισε στην ίδια κατάθεση ο στρατηγός Μάτις.

    «Η γενναιοφροσύνη, που ο συριακός λαός επιδεικνύει, είναι για έπαινο. ‘Ομως, οι επιλογές που έχουμε, ώστε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση αυτήν όλες είναι ευαίσθητες στην εφαρμογή τους», υπογράμμισε ταυτοχρόνως.

    Ερωτώμενος ειδικά από τον γερουσιαστή Μακέιν -τον τέως υποψήφιο πρόεδρο των Ρεπουμπλικάνων που εισηγήθηκε χθες Δευτέρα αεροπορικές επιδρομές στη βόρεια Συρία κατά στόχων του καθεστώτος- ο στρατηγός Μάτις παραδέχθηκε ότι «χωρίς εξωτερική βοήθεια, θα είναι πολύ δύσκολο για την αντιπολίτευση στη Συρία, να ανατρέψει το καθεστώς», επισημαίνοντας «τον μεγάλο αριθμό των λιποταξιών».

    Τέλος, αποκάλυψε ότι του έχει ανατεθεί να ετοιμάσει «λεπτομερή επιτελικά σχέδια», «πώς θα προστατευθούν οι Σύροι άμαχοι», εφόσον παραστεί η ανάγκη, «στο πρότυπο της προστασίας που είχαν οι Κούρδοι του Ιράκ κατά τον πόλεμο του Ιανουαρίου 1991».

    «Ομως τα πράγματα τώρα θα είναι διαφορετικά, σε σχέση με την τότε κατάσταση στα ιρακινά βουνά», είπε ο στρατηγός Μάτις στην κατάθεσή του.