Αμερικανικές ακρότητες στο Αφγανιστάν.

 Ένας λοχίας με ειδικότητα τραυματιοφορέα των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ καταδικάστηκε χθες Τετάρτη σε ποινή φυλάκισης 9 μηνών μετά την ομολογία της ενοχής του στην κατηγορία ότι άνοιξε πυρ εναντίον άοπλων Αφγανών αγροτών και τη συμφωνία του να καταθέσει σε βάρος συστρατιωτών του που κατηγορούνται ότι κατατρομοκρατούσαν άμαχους.

    Πέντε από τους 12 στρατιώτες κατηγορούνται για φόνο εκ προμελέτης, στην χαρακτηριζόμενη ως πιο σοβαρή υπόθεση δίωξης για ακρότητες από άνδρες του στρατού των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν από την έναρξη του πολέμου το 2001 που έχει φθάσει σε στρατοδικείο.

 

   Αρκετοί από τους κατηγορούμενους φέρονται να έκαναν συλλογή από ακρωτηριασμένα δάκτυλα και άλλα ανθρώπινα υπολείμματα ως πολεμικά τρόπαια.

    Στην πρώτη συνεδρίαση του στρατοδικείου για την υπόθεση ο λοχίας Ρόμπερτ Στίβενς, 25 ετών, ομολόγησε ότι άνοιξε πυρ εναντίον δύο άοπλων Αφγανών χωρίς κανένα λόγο, λέγοντας πως έδρασε βάσει διαταγών από τον επικεφαλής της διμοιρίας του στην διάρκεια περιπόλου τον Μάρτιο.

    «Έκανα αυτές τις πράξεις, το έκανα» είπε ερωτηθείς από τον προεδρεύοντα αξιωματικό στο στρατοδικείο γιατί δήλωσε ένοχος στις κατηγορίες, που επέσυραν μέγιστη ποινή κάθειρξης 20 ετών.

  

  Η κατηγορία της επίθεσης με επικίνδυνο όπλο ήταν η πιο σοβαρή από τις τέσσερις που βάρυναν το Στίβενς, βετεράνο με υπηρεσία 7 ½ ετών.

    Η υπόθεση είχε ξεκινήσει ως έρευνα για τη χρήση χασίς από μέλη της μονάδας η οποία ήταν τότε γνωστή ως 5η ταξιαρχία Στράικερ, αλλά έλαβε σταδιακά πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις–στρατιωτικοί εισαγγελείς έκαναν λόγο περί μιας μονάδας πεζικάριων που είχε «καταληφθεί από αμόκ». Μια δυνητικά εκρηκτική λεπτομέρεια είναι η ύπαρξη φωτογραφικού υλικού που φέρονται να τράβηξαν τέσσερις από τους κατηγορούμενους. Σε αυτό το υλικό στρατιώτες των ΗΠΑ ποζάρουν μαζί με τους νεκρούς.

    Οι φωτογραφίες–που ως σήμερα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί–προκάλεσαν συγκρίσεις με εκείνες των κρατουμένων στη φυλακή Άμπου Γράιμπ στο Ιράκ το 2004.

    Στο Στίβενς προσφέρθηκε συμφωνία από εισαγγελείς με αντάλλαγμα την κατάθεσή του σε βάρος 11 συναδέλφων του. «Είναι το σωστό και θα το κάνω», είπε στην δίκη, στη βάση Λιούις ΜακΚορντ στην Τακόμα, στην Ουάσινγκτον.

    Ο Στίβενς θα καθαιρεθεί στο χαμηλότερο βαθμό στον αμερικάνικο στρατό, αλλά θα του επιτραπεί να παραμείνει στις τάξεις του μετά την έκτιση της ποινής του.