Αμερικανός κατηγορείται για κατασκοπία υπέρ Συρίας

 Ένας αμερικανός πολίτης που γεννήθηκε στη Συρία κατηγορείται ότι κατασκόπευε τους διαδηλωτές που ζητούν την πτώση του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και ότι έδωσε βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα στις υπηρεσίες πληροφορίων στη Δαμασκό, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα. 

   

Στον Μοχάμαντ Άνας Χάιταμ Σουέιντ, 47 ετών, που κατοικεί στο Λίσμπεργκ της Βιρτζίνια, απαγγέλθηκαν έξι κατηγορίες στις 5 Οκτωβρίου, ανάμεσά τους η κατηγορία της κατασκοπίας για λογαριασμό της κυβέρνησης της Συρίας, αλλά και των ψευδών δηλώσεων σε ομοσπονδιακούς πράκτορες. Συνελήφθη χθες Τρίτη.

   

Ο πρεσβευτής της Συρίας στις ΗΠΑ απέρριψε τις κατηγορίες της κατασκοπίας χαρακτηρίζοντάς τες «ανάρμοστες», «χωρίς καμία βάση» και «εντελώς απαράδεκτες». 

   

«Ούτε ο Σουέιντ, ούτε κανένας άλλος υπήκοος των ΗΠΑ δεν είναι πράκτορας της συριακής κυβέρνησης», υπογράμμισε ο πρεσβευτής σε ανακοίνωσή του. «Δεν εργάστηκε ποτέ υπό την καθοδήγηση ή τον έλεγχο κάποιου σύρου αξιωματούχου», ούτε έλαβε χρήματα «από την συριακή κυβέρνηση», προσθέτει η ανακοίνωση. 

   

Ο Σουέιντ, που έχει πολιτογραφηθεί Αμερικανός, αναμένεται να παρουσιαστεί αργότερα σήμερα ενώπιον δικαστηρίου και κατηγορείται ότι αποπειράθηκε να «υπονομεύσει, να καταπνίξει και να εκφοβίσει και πιθανώς να βλάψει ανθρώπους στις ΗΠΑ και τη Συρία οι οποίοι διαδήλωναν κατά της συριακής κυβέρνησης (…) όλα υπό τον έλεγχο και την επίβλεψη της συριακής κυβέρνησης και σύρων αξιωματούχων», όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο. 

   

Συγκεκριμένα κατηγορείται ότι ζήτησε την καταγραφή σε βίντεο διαδηλωτών και στις δύο χώρες και ότι από τις 2 Απριλίου ως τις 10 Ιουνίου έστειλε περίπου 20 από αυτά στις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. 

   

Οταν είχε ανακριθεί στις 3 Αυγούστου από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ είχε αρνηθεί τις κατηγορίες. 

   

Αν ο Σουέιντ κριθεί ένοχος κινδυνεύει να καταδικαστεί έως και σε 15 χρόνια κάθειρξη μόνο για την κατηγορία της κατασκοπίας.