Ανέστειλε τον εμπλουτισμό του ουρανίου το Ιράν

Το Ιράν, στις αρχές του τρέχοντος μηνός, ανέστειλε τομεγαλύτερο μέρος τουπρογράμματος εμπλουτισμούουρανίου, σύμφωνα με απόρρητη
Έκθεση της «Διεθνούς ΥπηρεσίαςΑτομικής Ενέργειας» (IAEA),ενέργεια που θεωρείταιασυνήθιστη για την Τεχεράνη καισύμφωνα με δυτικούς
διπλωμάτες, συνδέεται με τηνεμφάνιση τεχνικών προβλημάτων.

Η εν λόγω Έκθεση, την οποία εξασφάλισε το ειδησεογραφικό Πρακτορείο «REUTERS», δεν δίνει πληροφορίες σ’ ό,τι αφορά τον ακριβή λόγο και τη διάρκεια της αναστολής λειτουργίας των φυγοκεντριστών, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τον χαμηλό εμπλουτισμό ουρανίου.

Ωστόσο, στην ίδια Έκθεση αναφέρεται ότι τ’ αποθέματα ουρανίου του Ιράν έχουν αυξηθεί συγκριτικά με το παρελθόν και ότι η «IAEA» εξακολουθεί να εκφράζει ανησυχίες για πιθανή δραστηριότητα στη χώρα, με στόχο την ανάπτυξη πυρηνικού ωφέλιμου φορτίου για πύραυλο.
Ειδικοί σε ζητήματα Ασφάλειας, υποστήριξαν ότι η επίθεση με τον ιό «STUXNET», που έπληξε το σύστημα ελέγχου της ιρανικής Βιομηχανίας, θα μπορούσε να έχει ενορχηστρωθεί από κάποιο κράτος -πιθανότατα το Ισραήλ- ή κάποιον άλλον εχθρό, με στόχο την πρόκληση δολιοφθοράς στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
 Το «INSTITUTE FOR SCIENCE AND INTERNATIONAL SECURITY», με έδρα την Washington, σε σχετικά ανάλυσή του, διατυπώνει το εξής ερώτημα: «Ευθύνεται ο «STUXNET» για τα προβλήματα που παρουσιάσθηκαν (στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα) ή μήπως η αιτία πρέπει ν’ αναζητηθεί κάπου αλλού;».

Η τελευταία Έκθεση της «IAEA» αποκαλύπτει ότι η Τεχεράνη εξακολουθεί ν’ αθετεί τις δεσμεύσεις της σ’ ό,τι αφορά τα πυρηνικά,
δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, M. TONER, σε δημοσιογράφους στην Washington.
O Πρεσβευτής του Ιράν στην «IAEA», A. A. SOLTANIEH, διέψευσε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του αντιμετωπίζει προβλήματα, δηλώνοντας στο «REUTERS»: «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ο εμπλουτισμός συνεχίζεται, χωρίς οιαδήποτε διακοπή. Η παύση λειτουργίας ορισμένων μηχανών, είναι απόλυτα φυσική σε οιαδήποτε Βιομηχανία».