OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ανησυχεί η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για την Ιαπωνία.

15/03/2011 - 06:15
Share on FacebookShare on Twitter

Για ενδείξεις ότι «η κατάσταση δείχνει να δυσχεραίνει», κάνει λόγο η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) σε νέα ανακοίνωσή της αναφορικά με τους πυρηνικούς σταθμούς στην Ιαπωνία, σύμφωνα με πληροφορίες από το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), την ιαπωνική αρμόδια αρχή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

   

Η ΕΕΑΕ αναφέρει ότι στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Ντάι-ίτσι συνεχίζονται οι προσπάθειες ψύξης των αντιδραστήρων και αποκατάστασης των συστημάτων παροχής ενέργειας στις μονάδες 1 και 3, όμως η κατάσταση εμφανίζει πλέον αυξημένες δυσκολίες λόγω πτώσης της στάθμης του νερού στο εσωτερικό του αντιδραστήρα και της μονάδας 2. 

   

Σύμφωνα με την επίσημη αναφορά της Ιαπωνικής Αντιπροσωπείας στην Ε.Ε., έχει διακοπεί σε ακτίνα 20 χλμ η συγκομιδή και διανομή αγροτικών προϊόντων που προέρχονται από την εκκενωθείσα περιοχή. Επίσης, αναφέρεται ως τυπική ενδεικτική τιμή των επιπέδων ραδιενέργειας στην περιοχή ρυθμός δόσης ίσος με 34,2 μSv/ώρα . Η τιμή αυτή, αν και σαφώς πολλαπλάσια αυτής του φυσικού υποβάθρου, δεν είναι, ωστόσο, άμεσα απειλητική για την υγεία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ετήσιο όριο δόσης για το γενικό πληθυσμό είναι 1.000 μSv.

   

Οι άνεμοι στην περιοχή συνεχίζουν να είναι ευνοϊκοί για τον τοπικό πληθυσμό, πνέοντας προς τα ανατολικά και οι προβλέψεις είναι παρόμοιες για τις επόμενες ημέρες.

    Αύριο Τρίτη, ο Επίτροπος Ενέργειας Γκ. Έτινγκερ έχει συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση στις Βρυξέλλες με συμμετοχή και των επικεφαλής των Αρχών Πυρηνικής Ασφάλειας και Ακτινοπροστασίας των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντικείμενο της συνάντησης είναι η διερεύνηση των πτυχών της πυρηνικής ασφάλειας και οι περαιτέρω ενέργειες της Ε.Ε. μετά το πυρηνικό ατύχημα στην Ιαπωνία.

   

Η ΕΕΑΕ τονίζει ότι συνεχίζει να παρακολουθεί το θέμα στενά και θα ενημερώνει σχετικά.

Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα;

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), αναφερόμενη στη διαρροή ραδιενέργειας στην Ιαπωνία, σε ανακοίνωσή της, εκτιμά ότι «είναι πρακτικά αδύνατο η εν λόγω διασπορά να επηρεάσει την περιοχή μας».

   

Η ΕΕΑΕ αναφέρει ότι ενημερώθηκε από το σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης (ENAC) του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) και από το σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης (ECURIE) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι Ιαπωνικές Αρχές ανέφεραν πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε σε δεξαμενή αποθήκευσης αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου στη μονάδα 4 του σταθμού Φουκουσίμα Ντάι-ίτσι. 

   

Η πυρκαγιά, που αποδίδεται σε έκρηξη υδρογόνου, προκάλεσε διαρροή ραδιενέργειας απευθείας στην ατμόσφαιρα, ενώ μετρήθηκαν επιτόπου ρυθμοί δόσης της τάξης των 400mSv/h (μιλισιβέρ ανά ώρα). 

   

Ο ΔΟΑΕ ζήτησε από τη Διεθνή Mετεωρολογική Υπηρεσία να κοινοποιήσει στα κράτη μέλη τα αποτελέσματα μοντέλων διασποράς της ραδιενέργειας που εκλύθηκε.

Tags: ΙΑΠΩΝΙΑΠΥΡΗΝΙΚΑ

Related Posts

καιρός
ΚΟΣΜΟΣ

Καιρός σήμερα: Συννεφιά και βροχές στο Ιόνιο – Δείτε αναλυτικά

29/03/2026 - 07:26
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

IDF: Έπληξε συγκρότημα παραγωγής όπλων για το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν στην Τεχεράνη

28/03/2026 - 21:17
USS Tripoli
ΚΟΣΜΟΣ

USS Tripoli: 3.500 Αμερικανοί ναύτες και πεζοναύτες έφτασαν στη Μέση Ανατολή

28/03/2026 - 18:43

Διαβάστε Επίσης

Τα UAV Patroller σε τροχιά ένταξης: Από τη Χρυσούπολη και τη Ρόδο το νέο επιχειρησιακό πλέγμα επιτήρησης

Καιρός σήμερα: Συννεφιά και βροχές στο Ιόνιο – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1864 η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα

Επικοινωνία Γεραπετρίτη με Αραγτσί για τη Μέση Ανατολή: Αδιανόητο το Ιράν να θεωρεί την Ελλάδα εχθρική χώρα

IDF: Έπληξε συγκρότημα παραγωγής όπλων για το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν στην Τεχεράνη

Συνάντηση Γεραπετρίτη – Χάφταρ στη Βεγγάζη: Συζήτησαν για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας

USS Tripoli: 3.500 Αμερικανοί ναύτες και πεζοναύτες έφτασαν στη Μέση Ανατολή

Εκδήλωση μνήμης προς τιμήν του Αντιπτέραρχου (Ι) Παναγιώτη Καραγιάννη στην 128 Σμηναρχία Εκπαίδευσης Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικών

Top News

Μαρινέλλα: Η μοιραία συναυλία στο Ηρώδειο που «πάγωσε» την Ελλάδα

Μαρινέλλα: «Αισθάνομαι μια φρικτή ανακούφιση και μια ενοχή, δεν είναι εύκολο», είπε ο Σταμάτης Φασουλής

Γιώργος Αυτιάς: Όταν έφευγε ο πατέρας μου, κλειδωνόμουν για δυο ώρες κλαίγοντας μπρούμυτα στο κρεβάτι μου

Σίσσυ Χρηστίδου: «Ακόμα δεν μπορώ να ακούσω φωνητικά μηνύματα ή να δω βίντεο της μαμάς μου»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert