Αποσύρονται οι Βρετανικές δυνάμεις από Αφγανιστάν

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, υπερασπίστηκε με πάθος την απόφασή του να αποσύρει το 2015 τα βρετανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν, τονίζοντας ότι ήρθε ο καιρός να κάνουν περισσότερα οι εταίροι της Βρετανίας στο ΝΑΤΟ.

    Ο Κάμερον είπε ότι η διορία για την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους των 10.000 Βρετανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν παραμένει σταθερή, μολονότι ακόμη και μετά το 2015 το Λονδίνο θα συνεχίσει να δίνει οικονομική αρωγή και να βοηθά στην εκπαίδευση των Αφγανών στρατιωτών.

    «Έως το 2015 θα έχουμε διαδραματίσει τεράστιο ρόλο, θα έχουμε συμβάλει τα μέγιστα, θα έχουμε κάνει τεράστιες θυσίες για ένα καλύτερο, ασφαλέστερο και ισχυρότερο Αφγανιστάν και πιστεύω ότι η βρετανική κοινή γνώμη δικαιούται να γνωρίζει ότι υπάρχει ένα τέλος σε όλα αυτά», είπε ο Κάμερον μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή.

    Η Βρετανία διατηρεί τη δεύτερη σε μέγεθος δύναμη στο Αφγανιστάν, μετά τις ΗΠΑ. Εκτιμάται ότι 344 Βρετανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη χώρα αυτή από το 2001, πολλοί εκ των οποίων σε σκληρές μάχες με τους Ταλιμπάν στη νότια επαρχία Χελμάντ.

    «Αν δείτε το τίμημα που πληρώσαμε και τα θύματα που είχαμε, νομίζω ότι μπορούμε να κρατήσουμε ψηλά το κεφάλι στο ΝΑΤΟ και να πούμε ότι παίξαμε μεγάλο ρόλο στην προσπάθεια βελτίωσης αυτής της χώρας. Και νομίζω ότι τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ το σέβονται και το κατανοούν», πρόσθεσε ο Κάμερον.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, που θα παραστεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα, είπε ότι ήρθε η ώρα να κάνουν περισσότερα οι σύμμαχοι της Βρετανίας. «Νομίζω ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, ειλικρινά, το γεγονός ότι έχουμε δώσει τόσα πολλά, ξοδέψαμε τόσα πολλά και χάσαμε τόσες πολλές ζωές, για να ενθαρρύνουμε άλλους στο ΝΑΤΟ (…) ακόμη και αν δεν μπορούν να αναλάβουν μάχιμο ρόλο, να βεβαιωθούμε ότι (…) βοηθούν αυτή τη χώρα», κατέληξε.